Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
24°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
24°C

Ünnepeljük a húsvétot úgy, mint a nagyszüleink!

2022. április 17. 4:00
Bár az idei húsvétot talán már nem tudjuk minden ízében úgy megünnepelni, ahogy a nagyszüleink tették, néhány szokást még mindig nem késő feleleveníteni – vagy észbe vésni, hogy jövőre már felkészültek legyünk. A tippek mellett régi fotókkal idézzük meg az ünnep hagyományait.

Küldjünk képeslapot!

Ha máshogy nem, virtuális formában még megtehetjük, jövőre pedig lepjük meg egy távol élő, kedves barátunkat vagy családtagunkat azzal, hogy néhány kedves szóval, kézzel fogható módon kívánunk neki kellemes ünnepeket.

Fotó: Magyar Nemzeti Digitális ArchívumFotó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Fotó: Magyar Nemzeti Digitális ArchívumFotó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Fessünk tojást!

Gyerekként még természetes volt, hogy húsvétkor hímes tojást festünk, aztán sokan elhagytuk ezt a hagyományt és csak a családalapítás idején térünk vissza hozzá, pedig a tojásdíszítés akár meditatív tevékenység is lehet (persze ha van affinitásunk az ilyen tevékenységekhez). Ha szeretnénk környezettudatosak lenni, használjunk olyan természetes színezőket, mint a vörös káposzta, a csipkebogyó, a hagymahéj vagy a spenót.

A húsvéti ünnepek közeledtével festi a tojásokat özvegy Tamásné Rigó Borbála unokájával és dédunokájával Öregcsertőn, az ötvenes évek első felében (Forrás: Magyar-fotó)A húsvéti ünnepek közeledtével festi a tojásokat özvegy Tamásné Rigó Borbála unokájával és dédunokájával Öregcsertőn, az ötvenes évek első felében (Forrás: Magyar-fotó)

Korabeli képeslapon a húsvéti tojásfestés ( Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum)Korabeli képeslapon a húsvéti tojásfestés ( Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum)

Keressünk fel egy állatfarmot!

Ez nem kifejezetten húsvéti hagyomány, azonban ma már viszonylag kevesen mondhatják el magukról, hogy nyulat, kiscsibét, kacsát vagy bárányt tartanának otthont, azaz az ünnephez köthető állatokat. Pedig milyen jó is megsimogatni egy pelyhes kiskacsát vagy megvakarni egy bárány feje búbját. Valószínűleg nem csak a gyerekek fogják imádni, ha alternatívakánt felkeresünk egy falusi vendéglátóhelyet, ahol állatokat is tartanak.

Fotó: Lipovits Károly / Fortepan, 1956Fotó: Lipovits Károly / Fortepan, 1956

Egy kislány nyuszival ajándékozza meg locsolóját a bánki szokás szerint. (Bánk, 1959.03.25., MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc)Egy kislány nyuszival ajándékozza meg locsolóját a bánki szokás szerint. (Bánk, 1959.03.25., MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc)

Kalocsai népviseletbe öltözött lányok báránnyal 1956 húsvétján (Fotó: MTI, Járai Rudolf)Kalocsai népviseletbe öltözött lányok báránnyal 1956 húsvétján (Fotó: MTI, Járai Rudolf)

Keressünk csokitojást!

Gyerekkorom egyik legkedvesebb emléke volt, amikor a nagyszüleim az udvaron és a kiskertben elbújtatták a csokitojásokat és a testvéremmel a mi feladatunk megkeresni az összes édességet. A csemetéken kívül ezúttal vonjuk be nyugodtan a többi családtagot vagy a barátokat is: külön-külön mindenki dugja el a csokikat, hogy aztán mindenkinek jusson a mókából meg a finomságokból.

Húsvét 1966-ban (Fotó: Jakab Antal, Fortepan)Húsvét 1966-ban (Fotó: Jakab Antal, Fortepan)

Locsolkodjunk!

Ha játéknak fogjuk fel a dolgot, a locsolkodás valójában – még egy vödör vízzel is – szórakoztató lehet. Vegyünk példát az őrhalmiakról, ahol annak idején a lányok is vödröt ragadtak, hogy a fiúk se hervadozzanak. Persze mielőtt bárkit nyakon öntenénk a hideg vízzel, győződjünk meg róla, hogy nem fogja zokon venni a dolgot.

Miske, 1955.04.10. Az első locsoló Kiss János kölnis üvegből meglocsolja Király Ilonkát, Király Péterné hímes tojással és süteménnyel kínálja a fiút. (Fotó: MTI Fotó / Magyar Fotó: Tormai Andor)Miske, 1955.04.10. Az első locsoló Kiss János kölnis üvegből meglocsolja Király Ilonkát, Király Péterné hímes tojással és süteménnyel kínálja a fiút. (Fotó: MTI Fotó / Magyar Fotó: Tormai Andor)

Így is lehet védekezni a hideg víz ellen. (1964. MTI-fotó: Fehérváry Ferenc)Így is lehet védekezni a hideg víz ellen. (1964. MTI-fotó: Fehérváry Ferenc)

Vagy vissza is lehet vágni. Őrhalom, 1961.03.31. Egy legényt fog le két lány húsvét keddjén, hogy falujuk hagyományai szerint egy vödör kútvízzel locsolja le. (Fotó: MTI, Bajkor József)Vagy vissza is lehet vágni. Őrhalom, 1961.03.31. Egy legényt fog le két lány húsvét keddjén, hogy falujuk hagyományai szerint egy vödör kútvízzel locsolja le. (Fotó: MTI, Bajkor József)

Szenteltessük meg az ételt!

A görögkatolikusok és az ortodox keresztények között a mai napig hagyomány a húsvét vasárnapi ételszentelés, ahol az ünnep jellegzetes ételeit (a sonkát, a kalácsot, a tojást, a bort) megáldja a pap. Régebben egyébként előbbieket nem a boltban szerezték be az emberek, a húsvéti sonkáról például már jó előre gondoskodtak a korábbi disznóvágás alkalmával.

Húsvéti ételszentelésre várakozók az Istenszülő oltalma görögkatolikus templom kertjében, 1976-ban (Fotó: Bencze László / Fortepan)Húsvéti ételszentelésre várakozók az Istenszülő oltalma görögkatolikus templom kertjében, 1976-ban (Fotó: Bencze László / Fortepan)

A sonkát saját maguk készítették a falusiak. Éléskamra az 1940-es évekből ( Fotó: Fortepan)A sonkát saját maguk készítették a falusiak. Éléskamra az 1940-es évekből ( Fotó: Fortepan)

Gondoljunk az elhunyt szeretteinkre is!

Főleg a német falvakban volt szokás a virágvasárnap megszentelt barkával feldíszíteni a temetőkben az elhunytak sírját. Ha akad otthon barkaág, tegyünk így mi is.

Szentelt barkaágak tétele a hozzátartozók sírjára, Veszprémfajsz, 1988, Róka Lajos felvétele / Forrás: Laczkó Dezső MúzeumSzentelt barkaágak tétele a hozzátartozók sírjára, Veszprémfajsz, 1988, Róka Lajos felvétele / Forrás: Laczkó Dezső Múzeum

Nyitókép:  Népviseletbe öltözött fiatal lányok szaladnak a locsolók elől Vizslás utcáján 1982. április 5-én. Forrás: MTI Fotó - Tóth Gyula

Bertalan Melinda
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.