Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A honvédelem napja a magyar társadalom napja is

2024. május 18. 14:17
Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái.

A magyar honvédelem napja, amelyet minden év május 21-én ünneplünk, különleges jelentőséggel bír Magyarország történelmében és jelenében egyaránt. Ez a nap az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat egyik legkiemelkedőbb eseményére, Buda várának visszafoglalására emlékeztet, amely a Görgey Artúr vezette honvédseregnek köszönhető. A magyar honvédelem napja nem csupán történelmi hőseink tiszteletét fejezi ki, hanem a jelenkor magyar katonáinak és védelmi erőinek elkötelezettségét és áldozatvállalását is ünnepli. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk nemzeti büszkeségünk gyökereiről, a honvédelem fontosságáról és azokról az értékekről, amelyekre a magyar haderő épül: a bátorság, az elhivatottság és a hazaszeretet.

Ezen gondolatok mentén szólt a jelenlévőkhöz Pék Tibor ezredes, a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ Légi Irányítási központjának parancsnoka is.

,, A magyar honvédelem napja minden katona és honvédelem ügyét szívén viselő magyar állampolgár ünnepe kiemelkedő jelentőséggel bír a honvédség és az egész magyar társadalom életében. Méltó szimbóluma, kifejezője annak az össztársadalmi törekvésnek, amelyet úgynevezett honvédelem” – kezdte az ezredes.

Illetve beszédében kiemelte: a válságos időkben egyetlen menekülési út van, az, hogy megteszünk, amit kell, felülkerekedünk a feladatokon, legyőzzük őket.

Pék Tibor példázva elődeik hőstetteit, részletesen beszámolt Buda várának visszaszerzésének történelmi mozzanatairól is, végül az alábbi sorokkal zárta gondolatait:

,,Manapság, amikor a szomszédunkban háború dúl, ne feledjük, hogy még inkább szükség van a szolgálatunkra, hogy biztonságban tudhassuk hazánkat és családjainkat. Legyünk büszkék magunkra, és mindennapi szolgálatunk során tekintsünk példaként a bátor elődökre, és ne feledjük esküjüket a hazáért.”

Az eseményen részt vett dr. Udvardy György érsek, Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke, Dr. Gajda Viktória főigazgató asszony, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal ügyvezetője, a társfegyveres szervek képviselői, több társadalmi és civil szervezet, valamint a nyugállományú klubok képviselői, és a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságtól Bencsik Péter alezredes is.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. ma 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.