Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt?

2024. május 17. 21:41
Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden.

Nagy már az elején leszögezte: az úgynevezett konfliktusrégészet legnépszerűbb célpontjai nem a várak, hanem a nyílt csatamezők – Magyarországon például a mohácsi csata helyszínének feltárása, a csata menetének pontos megértése nagy figyelmet kap. Ennek az oka az, hogy a várakat egyfelől az ostromok után gyakran javították, átépítették, a környező területeket beépítették, így nehezen hozzáférhető a leletanyag, ezzel ellentétben a csatamezőn rövid idő alatt lezajló események nyomai háborítatlanul maradhatnak a földben. A várakban talált leletek értelmezése is nehezebb: egy csatamezőn talált kard vélhetően hadi esemény kapcsán került oda, míg egy állandóan használt épületben az is előfordulhat, hogy csak azért találunk nagyobb számú nyílvesszőt egy területen, mert ott volt a fegyverraktár. 

Nagy Szabolcs Balázs (fotó: Szalai Csaba / vehir)Nagy Szabolcs Balázs (fotó: Szalai Csaba / vehir)

Mindenesetre a régészek a múlt történéseinek rekonstrukciójában gyakran nem tudnak írásos emlékekre támaszkodni, mert azok vagy nem léteznek, vagy meglehetősen pontatlanok, ne adj’ isten szándékosan ferdítenek is a történteken. Így az összefüggéseket abból kell kiokoskodni, amit a földben találnak. Ezen a téren azonban nagy a szórás: valahol az ostrom menetét ki lehet olvasni a talált tárgyak, égési rétegek és ezek elhelyezkedése alapján, másutt csak halovány sejtéseink lehetnek arról, hogy talán történt valami erőszakos cselekmény. 

A bizonytalanságra közeli példa a bándi Essegvár, ahol égésnyomokat találtak a feltáró régészek, és ugyanebből a rétegből előkerültek nyílhegyek is. Az együttállás láttán elszabadul a fantázia, és könnyen magunk elé képzelhetjük, ahogy az ostrom során csapódtak be a nyílvesszők és kapott lángra az egykor itt állt épület – ezt azonban egyelőre nem lehet bizonyítani. Bár az ismert ostromok időpontja és a fellelt pusztulási réteg időben közel áll egymáshoz, a tűzvészt okozhatta teljesen banális, hétköznapi ok is, a kettő közötti összefüggésre utaló egyértelmű jelet egyelőre nem találtak.

Fotó: Solymári / WikimediaFotó: Solymári / Wikimedia

Ellenpélda erre a Bács-Kiskun megyei Szank Kápolnahely, amelynek ostromáról egyáltalán nem tesz említést a történetírás, a helyszíni feltárások azonban fényt derítettek az itt történtekre. Az elmélet szerint a tatárjárás idején az alföldi község lakói az egyetlen kőépületet, a templomot vették körbe hevenyészett erődítéssel, és ott remélték átvészelni a mongolok támadását. A helyszínen nyílvesszőket, kardokat, késeket, páncéldarabokat találtak, ami arra utal, hogy az védekezésben a lakosság mellett képzett katonák is részt vettek. Hiába: a tatárok áttörték a védelmet, és lemészárolták a várvédőket, de nem csak őket: az innen egy kilométerre talált tömegsírban nők és gyermekek maradványaira bukkantak a kutatók. 

A várpalotai vár és környezetének közelmúltbeli felújítása lehetőséget adott a régészeknek arra, hogy itt is szélesítsék tudásukat. Ebben szép eredményt értek el: egy romba dőlt torony maradványai alól gazdag leletanyag került elő: a romok időkapszulaként zárták maguk alá az utolsó napon a toronyban lévő tárgyakat. Előkerültek edénytöredékek, textilmaradványok, egy szakállas puskacső, de találtak becsapódott lövedékeket és ágyúgolyókat is, amik jelzik: a torony nem magától dőlt össze. Az írott források Várpalota 1566-os ostromáról emlékeznek meg, a régészek által feltárt pusztítás azonban későbbi: láthatóak ugyanis az 1566-os támadás során okozott károk javításai, így a feltevések szerint a torony a tizenötéves háború egyik összecsapásában omolhatott össze. 

Várpalota 1566-os ostroma. A kaputorony romjait találták meg a régészek. (Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)Várpalota 1566-os ostroma. A kaputorony romjait találták meg a régészek. (Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)

A várostromok történetének tárgyi kutatásában létezik még egy irányzat, ami érdekes eredményeket hozhat. Ezúttal azonban nem a vár területén, hanem az ostromlók megerősített táborának helyén kell keresnünk a tárgyi emlékeket, amik szintén sokat elmondhatnak a szemben álló felekről. Ilyen ellenvárat a Bakonyban is találtak az egyik kővár közelében, Nagy Szabolcs Balázs azonban részletesebben nem akarta felfedni a lelőhely hollétét, itt ugyanis még várat magára a feltárás, és jó lenne, ha az önjelölt gyűjtögetők helyett a szakemberek mérhetnék fel a területet. Időnként ugyanis az is fontos lehet, hogy egy-egy tárgyat milyen tájolással találnak meg (például a becsapódó nyílvesszők iránya sokat elmondhat), így a bolygatással még akkor is elveszhetnek fontos információk, ha a helyszínen maradnak a hozzá nem értők talált tárgyak.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.