Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét

2024. május 16. 14:40
Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva.

A Veszprémi Érsekség történelmi beruházást végez a veszprémi várnegyedben, amire korábban 250 évvel ezelőtt, a barokk korban volt példa. A projekt során megújul 18 műemlék épület, többek között az első királyunk, Szent István felesége, Boldog Gizella királyné által alapított Szent Mihály-főszékesegyház és a barokk kor egyik ikonikus épülete, az érseki palota is.

Veszprém város az előző esztendőben az Európa Kulturális Fővárosa címet birtokolta. Ehhez kapcsolódva tett nem mindennapi vállalást a Veszprémi Érsekség főpásztora. Dr. Udvardy György szándéka szerint a kivitelezési munkákkal párhuzamosan megnyitotta kapuit a várnegyed, és munkaközi állapotban mutatta meg az épületeket, a régészek, a művészettörténészek, a resturátorok munkáját. Az eseménysorozat a Work In Progress (WIP) nevet kapta. Az érsekség ebben az időszakban több mint 30 ezer regisztrált látogatót fogadott, amely, látva a munkálatok nagyságát, igazi turisztikai bravúr.

Most a félidejéhez érkezett a munka, s ebből az alkalomból jelent meg az Őseink hite című album. A kiadványt bemutató eseményen dr. Udvardy György érsek arról beszélt, hogy különleges fotóalbum született, amely a megújítást, az építési folyamatokat, a felmerülő nehézségeket és azok megoldásait, a műemléki és régészeti kutatások eddigi eredményeinek egy morzsáját dokumentálja képekben.

– A vizualitás nyelvén szeretnénk közelebb hozni az olvasókhoz azt a hatalmas szakmai munkát, melyben több mint száz szakterület, napi 5-700 munkavállaló, szakmai testületek, bizottságok dolgoznak.  Szeretnénk megosztani az itt élőkkel és az idelátogatókkal a megújulás folyamatát. A kiadvány bár népszerűsítő jellegű, mégis a történelmi beruházás rendkívüliségét, kimagasló szakmaiságát mutatja be részletes.

A könyv egyfajta párbeszéd az olvasóval. Nemcsak az építkezésről, a beruházásról, a műemlékvédelemről, a különböző szakmai csapatok munkájáról kapunk képet, hanem az egyházmegyéről is. Az album a teljesség igény nélkül született, hiszen a gigantikus mértékű munka megjelenítése képekben nem lehet teljeskörű. A képekkel a sokrétűséget, a történelmi léptékkel a pillanatot, az itt élők számára a látványos változást, a megújulást, a szakmaiságot, a gondosságot, a múltat, a felelősséget kívánjuk láttatni. A projekt befejeztével a második kötetben szeretnénk a kész tereket, a műtárgyakat, az épületek részleteit, a látható és kevésbé látható építészeti elemeket be- és megmutatni – tudtuk meg.

vehir.hu
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. ma 13:24 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.