Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Régiós szinten a legmodernebb hegesztőlaboratórium épült meg a Pannon Egyetemen

2022. április 11. 14:32
A 6+1 munkaállomással rendelkező műhely univerzális gépeinek segítségével a Mérnöki Kar hallgatóinak gyakorlati oktatásán túl felnőttképzések és tanfolyamok indítására lehetőség nyílik.

A hegesztőlaboratórium hivatalos átadó ünnepségét hétfő délelőtt tartották, ahol dr. Gelencsér András rektor arról beszélt, ahhoz, hogy a mérnökök által megálmodott műszaki megoldásokat a szakemberek képesek legyenek megvalósítani, elsősorban arra van szükség, hogy a mérnökök tisztában legyenek a saját szakterületük műszaki tevékenységeivel és ezeket gyakorolni tudják. A laboratórium éppen ebben nyújt segítséget: a legkorszerűbb hegesztési ismeretek elsajátítására ad lehetőséget az egyetemen tanuló mérnök hallgatók számára. Emellett a műhelyet szeretnék kinyitni és olyan tanfolyamoknak helyet adni, amelyek hegesztő képesítést szerzők továbbképzését szolgálják.

A rektor szerint utóbbi azért is előnyös, mert a laboratóriumnak helyt adó épületben más társtechnológiák is működnek, így például egy frissen meghegesztett munka minőségét azonnal tudják ellenőrizni egy anyagvizsgáló berendezéssel.

Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, Veszprém erős gazdasági hátországgal rendelkezik, mind a nagyobb cégek és a kkv-k tekintetében. „Ugyanakkor ez csak egy pillanatfelvétel, és ahhoz, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a pozíciónk, nagyon fontos a képzés minősége, illetve az át-és továbbképzés feltételeinek javítása. Ha megnézzük, vannak a város gazdaságán olyan hajszálrepedések, amelyek munkaerőhiányt jeleznek. Nem véletlenül jött létre az Iparos Park, és jó látni, hogy a Pannon Egyetem is részt vesz a piac megerősítésében, a jövőben pedig a képzőintézmények még szorosabb együttműködésére van szükség.”

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellára szerint egy ország gazdaságát nagyban meghatározza az, mennyi magasan képzett munkavállalót tud kiállítani. Az uniós átlag 40%, Magyarország jelenleg 30%-on áll, alapvető stratégiai cél tehát a felsőfokú végzettségűek számának megnövelése, kiváltképp a mérnöki területen, ahol óriási a hiány. Mérnökből sosem lehet eleget képezni, ehhez viszont szükség van egy nagyon tudatosan felépített szakképző és egyetemi együttműködésre – nem véletlenül kötött stratégiai megállapodást az intézmény és a Szakképzési Centrum –, valamint valóban piacképes tudás biztosítására a hallgatók számára, amit a mostani infrastruktúra bővítés is segít.

Gyurika István, a Mérnöki Kar tanszékvezetője elmondta, a 6+1 munkaállomással rendelkező laboratóriumba olyan univerzális gépeket sikerült beszerezni, amelyek segítségével az argon védőgázas, a wolfram elektródás ívhegesztés, a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés, valamint a kézi ívhegesztés oktatása is megvalósulhat. A laborban a modern géppark mellett az elektromos hálózat is teljesen megújult, illetve a beszerzés részét képezték az asztalok, az elválasztó paravánok, valamint a biztonságtechnikai eszközök és a ruházatok is. Az itt zajló munkának két fő oszlopa lesz: egyrészt a gépészmérnök képzés gyakorlati oldalár erősíti, másrészt hegesztő képesítést adó tanfolyamoknak adnak helyet.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.