Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
2°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
2°C

1848 hőseire emlékeztek Gyulafirátóton és Kádártán

2022. március 12. 15:50
Pénteken rendezték meg a március 15-éhez kapcsolódó városrészi megemlékezéseket Kádártán és Gyulafirátóton.

Kádártán a templomkertben Katanics Sándor, a városrész önkormányzati képviselője mondott beszédet. Egyszerre felemelő és szomorú, ami 1848/49-ben történt – fogalmazott. Felemelő az, ahogy egy kicsiny nemzet bátor harcot vívott az ellene összefogó nagyhatalmakkal szemben, szomorú azonban a véres következmény, a sok bátor ember halála. Ugyanakkor áldozatuk nem volt hiábavaló: Európa megváltozott a magyar szabadsághaarc következtében.

A szónok Petőfi Sándor személyére irányította a figyelmet, hangsúlyozva: a költő ugyan csak 26 évet élt, de világirodalmi rangú örökség maradt utána. A márciusi ifjak vezetőjeként a forradalmi események egyik főszereplőjévé vált, aki prózában és versben is megörökítette a március 15-én és az azt következő hónapokban történteket. Katanics rámutatott: a tavaszi eseményeket követően a márciusi ifjak radikalizmusa elszigetelte őket, Petőfi népszerűsége is rohamosan csökkent az ellene folyó politikai hadjárat következtében, ami a választási vereségéhez is vezetett. Bár ez a kudarc elgyötörte, a költő nem adta fel, ott volt a segesvári csatánál is, ahol utoljára élve látták. Példát mutatott a nemzetnek, mára pedig helyére került az ő megítélése éppúgy, mint Görgeyé, akit sokáig tartottak hazaárulónak azért, mert a fegyverletétellel megakadályozta a további értelmetlen vérontást. 

A képviselő arra kérte a megjelenteket, hogy a hosszú hétvégén tegyenek egy sétát az Alsóvárosi temetőben és hajtsanak fejet a 22 veszprémi '48-as hős emléke előtt. A Ficánka tagóvoda ovisainak műsorát követően a megmelékezők elhelyezték koszorúikat és virágaikat a kádártai hősi emlékműnél.

Másfél órával később a Kastélykert Óvoda csemetéinek és pedagógusainak műsorával kezdődött a megemlékezés Gyulafirátóton, a szabadságharc miniszterelnökének, Batthány Lajosnak emlékművénél. 

A rendezvény szónoka, Hegedűs Barbara alpolgármester kijelentette: 1848 március 15. megváltoztatta a történelem menetét és egy új Magyarországhoz vezetett, ahol a szabadság és a nemzeti értékek nemcsak álmok és vágyak, hanem a mindennapok részei. Az 1848-as célkitűzések mára valóra váltak, szabadságunkat nem kell kivívnunk, hiszen azt megörököltük elődeinktől: a személyes szabadság és a nemzeti önrendelkezés a legféltettebb kincsünk, amit forradalmár őseinktől kaptunk.  Ugyanakkor nem kényelmesedhetünk el – intett az alpolgármester –, ugyanis időről időre olyan eszmék és politikai irányzatok tűnnek fel a történelem színpadán, amik a szabadságra hivatkozva éppen ezt próbálják meg elvenni tőlünk. 1848 hőseinek emlékezete továbbélt a kommunizmus idején is, voltak idők, amikor tilos volt kokádát hordani vagy Petőfi szobránál összegyűlni; de nem tudták elfeledtetni a magyarokkal, hogy szabadnak születtek. Azért kell emlékeznünk a hősökre, hogy újra és újra példát mutassanak nekünk.

Az alpolgármester beszédét követően a műsor a Gyulaffy László Általános Iskola tanulóinak fellépésével zárult.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. ma 14:23 Gondoskodik a képviselő a Módszertani bölcsődéről Gondoskodik a képviselő a Módszertani bölcsődéről Miután a korábbi években a veszprémi önkormányzat felújította a Módszertani bölcsőde épületét és teljes energetikáját, valamint rendbe rakta az udvart is, az utolsó néhány hasznos eszköz beszerzésében már a belvárosi körzet önkormányzati képviselője, Bázsa Botond segített az intézménynek. ma 14:46 A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.