Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

1848 hőseire emlékeztek Gyulafirátóton és Kádártán

2022. március 12. 15:50
Pénteken rendezték meg a március 15-éhez kapcsolódó városrészi megemlékezéseket Kádártán és Gyulafirátóton.

Kádártán a templomkertben Katanics Sándor, a városrész önkormányzati képviselője mondott beszédet. Egyszerre felemelő és szomorú, ami 1848/49-ben történt – fogalmazott. Felemelő az, ahogy egy kicsiny nemzet bátor harcot vívott az ellene összefogó nagyhatalmakkal szemben, szomorú azonban a véres következmény, a sok bátor ember halála. Ugyanakkor áldozatuk nem volt hiábavaló: Európa megváltozott a magyar szabadsághaarc következtében.

A szónok Petőfi Sándor személyére irányította a figyelmet, hangsúlyozva: a költő ugyan csak 26 évet élt, de világirodalmi rangú örökség maradt utána. A márciusi ifjak vezetőjeként a forradalmi események egyik főszereplőjévé vált, aki prózában és versben is megörökítette a március 15-én és az azt következő hónapokban történteket. Katanics rámutatott: a tavaszi eseményeket követően a márciusi ifjak radikalizmusa elszigetelte őket, Petőfi népszerűsége is rohamosan csökkent az ellene folyó politikai hadjárat következtében, ami a választási vereségéhez is vezetett. Bár ez a kudarc elgyötörte, a költő nem adta fel, ott volt a segesvári csatánál is, ahol utoljára élve látták. Példát mutatott a nemzetnek, mára pedig helyére került az ő megítélése éppúgy, mint Görgeyé, akit sokáig tartottak hazaárulónak azért, mert a fegyverletétellel megakadályozta a további értelmetlen vérontást. 

A képviselő arra kérte a megjelenteket, hogy a hosszú hétvégén tegyenek egy sétát az Alsóvárosi temetőben és hajtsanak fejet a 22 veszprémi '48-as hős emléke előtt. A Ficánka tagóvoda ovisainak műsorát követően a megmelékezők elhelyezték koszorúikat és virágaikat a kádártai hősi emlékműnél.

Másfél órával később a Kastélykert Óvoda csemetéinek és pedagógusainak műsorával kezdődött a megemlékezés Gyulafirátóton, a szabadságharc miniszterelnökének, Batthány Lajosnak emlékművénél. 

A rendezvény szónoka, Hegedűs Barbara alpolgármester kijelentette: 1848 március 15. megváltoztatta a történelem menetét és egy új Magyarországhoz vezetett, ahol a szabadság és a nemzeti értékek nemcsak álmok és vágyak, hanem a mindennapok részei. Az 1848-as célkitűzések mára valóra váltak, szabadságunkat nem kell kivívnunk, hiszen azt megörököltük elődeinktől: a személyes szabadság és a nemzeti önrendelkezés a legféltettebb kincsünk, amit forradalmár őseinktől kaptunk.  Ugyanakkor nem kényelmesedhetünk el – intett az alpolgármester –, ugyanis időről időre olyan eszmék és politikai irányzatok tűnnek fel a történelem színpadán, amik a szabadságra hivatkozva éppen ezt próbálják meg elvenni tőlünk. 1848 hőseinek emlékezete továbbélt a kommunizmus idején is, voltak idők, amikor tilos volt kokádát hordani vagy Petőfi szobránál összegyűlni; de nem tudták elfeledtetni a magyarokkal, hogy szabadnak születtek. Azért kell emlékeznünk a hősökre, hogy újra és újra példát mutassanak nekünk.

Az alpolgármester beszédét követően a műsor a Gyulaffy László Általános Iskola tanulóinak fellépésével zárult.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. tegnap 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. tegnap 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. 2024. június 19. 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.