2022. július 1.
//
Annamária névnap

Nyáry Krisztián paprikáskrumpli mellett mesélt a Holtszezon közönségének

A Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál pénteki nyitó napján Nyáry Krisztián író vendégeskedett, méghozzá a Fricskában.

A hely teljesen megtelt, a fél nyolcas kezdés ideálisnak bizonyult a zökkenőmentes indításhoz. A szóban forgó programsorozat a Kortársak vacsorára elnevezést kapta, és az eredeti elképzelés az volt, hogy a meghívott író miközben a moderátor kérdéseire válaszol, megfőzi a közönségnek az általa választott kedvenc ételét.

Nyáry Krisztián úgy döntött, maradna inkább csak a beszélgetésnél, így a Fricska csapata mindeközben elkészítette Nyáry kérésére a paprikáskrumplit, amit a végén feltálaltak a közönségnek.

Nyáry a moderátor kérésére kis időutazást tett, így elvezette a közönséget az íróvá válás pillanatáig. Egészen a középiskolai tanulmányokig visszament, mesélt a szentesi évekről, a híres Horváth Mihály Gimnáziumról, hogy a színes bohóccipőktől miként kapott kedvet az iskolához. Tanulmányait később Pécsen folytatta, ahol tanársegéd is lett, végül kommunikációs szakemberként dolgozott egészen addig, míg 2012-ben egy fotó közzétételével elindult valami. A kép a síelő Radnóti Miklóst és Gyarmati Fannit ábrázolja.

Ettől a ponttól kezdve barátai és követői érdeklődésének eleget téve újabb és újabb posztokat tett közzé, az egyszavas képaláírások egy mondatosak lettek, a mondatok hamar szaporodtak, s végül könyvekké váltak. Az írók levelezéseiből regényt író Nyáry, a moderátor kérdésére, mint, hogy a levelek megírói számoltak-e azzal, hogy egyszer az utókor feldolgozza azokat úgy felelt, több esetben is beszélhetünk arról, hogy ebben a tudatban írták meg a leveleket így vagy úgy.

Talán a legnagyobb „kulisszatitok”, mely korábbi költőkről szól és Nyáry nevéhez kötnek, az Radnótihoz és Gyarmati Fannihoz fűződik. Bár Nyáry kifejtette, nem az övé a felfedezés, már másutt is publikálták, de az ő neve által lett ismeretes, hogy Radnótinak Fanni mellett más szerelme is volt, noha – az állításokkal ellentétben – erről Fanni is tudott.

Az esten szó esett arról is, hogy Nyárynak sok esetben a kutatás folyamata nagyobb izgalmat okoz, mint maga a mű megírása, pedig számos nehézségbe ütközött már egy-egy könyv anyagának megszerzésében, hiszen a szerzői jog kérdése bonyolult és macerás.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.