Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Versenyt hirdettek veszprémi történeteknek

2022. február 4. 12:02
A StúDió Veszprém Podcast alapító-szerkesztői, Dióssy László és Wéber László egy chilei minta alapján indítják el a történetíró versenyt, melyre minden olyan írni szerető jelentkezését várják, akiknek élményük, viszonyuk, történetük van Veszprémmel.

A versenyt beharangozó sajtótájékoztatót az Íródeák Tea- és Kávéházban tartották csütörtök délután, de márciusban egy országos sajtótéjékoztatóra is sor kerül. A történetíró verseny részleteiről Dióssy László számolt be, akitől megtudtuk, bárki jelentkezhet a programra: profi vagy amatőr, fiatal vagy idős, helyi vagy nem, a lényeg, hogy Veszprémmel kapcsolatban szülessen egy maximum százszavas írás.

A program alapötlete Dél-Amerikából ered, méghozzá Chile fővárosából, a ’100 szóban Santiago’ nyomán.

Ebből kiindulva számos ország fővárosa megrendezte a versenyt, így Veszprém egyedülálló módon az első vidéki városként valósítja meg a programot.

Bár egy országnak nem, a kultúrának hamarosan fővárosa lesz Veszprém, éppen ezért az idei verseny még főpróbának mondható, jövőre pedig már élesben folytatnák a versenyt.

Wéber László hozzátette: egy háromtagú zsűri bírálja majd el a pályázatokat és választja ki az ötven döntős pályaművet. A nyertesek pénzjutalomban részesülnek. 

A verseny egyik különlegessége, hogy a helyi, veszprémi fotósokat is bevonják a programba, hogy a színvonalas fényképek erősítsék a Veszprémmel kapcsolatos írásokat.

Cél, hogy az írások egyfajta lenyomatként szolgáljanak, így a legjobb műveket egy kötetbe foglalják majd. A pontos részleteket, így a zsűritagok személyét, a jelentkezés tudnivalóit a márciusi országos sajtótájékoztatón fedik fel.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.