2022. július 1.
//
Annamária névnap

Versenyt hirdettek veszprémi történeteknek

A StúDió Veszprém Podcast alapító-szerkesztői, Dióssy László és Wéber László egy chilei minta alapján indítják el a történetíró versenyt, melyre minden olyan írni szerető jelentkezését várják, akiknek élményük, viszonyuk, történetük van Veszprémmel.

A versenyt beharangozó sajtótájékoztatót az Íródeák Tea- és Kávéházban tartották csütörtök délután, de márciusban egy országos sajtótéjékoztatóra is sor kerül. A történetíró verseny részleteiről Dióssy László számolt be, akitől megtudtuk, bárki jelentkezhet a programra: profi vagy amatőr, fiatal vagy idős, helyi vagy nem, a lényeg, hogy Veszprémmel kapcsolatban szülessen egy maximum százszavas írás.

A program alapötlete Dél-Amerikából ered, méghozzá Chile fővárosából, a ’100 szóban Santiago’ nyomán.

Ebből kiindulva számos ország fővárosa megrendezte a versenyt, így Veszprém egyedülálló módon az első vidéki városként valósítja meg a programot.

Bár egy országnak nem, a kultúrának hamarosan fővárosa lesz Veszprém, éppen ezért az idei verseny még főpróbának mondható, jövőre pedig már élesben folytatnák a versenyt.

Wéber László hozzátette: egy háromtagú zsűri bírálja majd el a pályázatokat és választja ki az ötven döntős pályaművet. A nyertesek pénzjutalomban részesülnek. 

A verseny egyik különlegessége, hogy a helyi, veszprémi fotósokat is bevonják a programba, hogy a színvonalas fényképek erősítsék a Veszprémmel kapcsolatos írásokat.

Cél, hogy az írások egyfajta lenyomatként szolgáljanak, így a legjobb műveket egy kötetbe foglalják majd. A pontos részleteket, így a zsűritagok személyét, a jelentkezés tudnivalóit a márciusi országos sajtótájékoztatón fedik fel.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.