Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Kortárs irodalmi fesztivállal, a Holtszezonnal indul az EKF 2023 főpróba éve

2022. január 31. 13:51
Holtszezon néven szervez kortárs irodalmi fesztivált a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. A február 25-27. között zajló esemény nyolc helyszínen hatvan művészeti produkciót, előadást és koncertet vonultat fel.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót hétfő délelőtt tartották az Expresszóban, ahol elsőként Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója szólalt fel. Elmondta, egyre több kulturális programelem mutatkozik be, melyek a következő 2023-as év alapját fogják képzeni. A Holtszezon is azt erősíti, hogy az egyébként üresebb hónapokban, így februárban is hagyományteremtő módon megpezsegtessék a város kulturális életét.

A részletes programot Varga Richárd, a fesztivál szervezője ismertette. Elmondta, a cél egy elsősorban irodalmi fókuszú, ugyanakkor összművészeti fesztivál megszervezése volt, amely felkarolja azokat a műfajokat is, amelyek bár ismertek, ritkán találkozni velük kulturális eseményeken: ilyenek az irodalom határműfajai, a sci-fi, a krimi, a képregény, a slam poetry.

A fesztivál nagynevű, jól ismert irodalmárok mellett a feltörekvő fiatal szerzőkre is nagy hangsúlyt fektet, ahogy a közönség bevonására is. Éppen ezért számos workshop: képregénykészítés, költészeti műhely várja az érdeklődőket.

Az esemény arculata a helyi középiskolások és egyetemisták bevonásával alakult ki, a fiatalok igényei formálták a koncepciót. Az idei évben magyar előadók és művészek a meghívottak, a 2023-as évben már külföldi vendégek is lesznek. A nyolc helyszínen zajló fesztiválon olyan neves írókkal találkozhatunk, mint Grecsó Krisztián, Nyári Krisztián, vagy Cserna-Szabó András, de helyi, vagy veszprémi kötődésű művészek is megmutatkoznak, így például Éltető Erzsébet, vagy Somogyi Csaba.

A sajtótájékoztató utolsó megszólalója Balla Gergő volt, a Platon Karataev gitárosa, a Holtszezon Irodalmi Fesztivál fellépője, aki örömét fejezte ki, hogy a neves fellépők között a saját zenekara is helyet kapott.

A rendezvény minden programja ingyenes, de néhány regisztrációhoz kötött. A teljes programleírás itt érhető el.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.