Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
27°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
27°C

A középutas költő születésnapja

2022. január 18. 12:01
Rövid műsorral emlékeztek Endrődi Sándorra születésének 172. évfordulóján a költő jeruzsálemhegyi szobránál hétfőn.

A veszprémi alkotóra Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke emlékezett. Úgy fogalmazott: Arany János halála és Ady Endre feltűnése között a veszprémi születésű Endrődi volt a magyar költészet legfontosabb alakja. A természet, a haza, a szerelem, a vallás témaköreit írta meg érzékeny, spontán verseiben. Lírájában különböző stílusrétegek rakódtak egymásra, verseiben megszólal a világnézeti kétely és a társadalmi lázadás. 

Ő senkinek nem volt sem a híve, sem az ellensége, középen helyezkedett el kormánypárt és ellenzék, istenhit és materializmus között, így semmiféle ideológia nem írhatta fel zászlajára a nevét.

Verseiben bírál, de nem gyűlöl; hazafi, de nem nacionalista; kitűnő költő, de nem a népét vezető vátesz; haladó, de nem forradalmár. Emlékének elhalványulása irodalmi köztudatunkból ugyanakkor érthetetlen. 

A megemlékezésen a költő egy versét Sólyomvári Erik, a Padányi Katolikus Iskola 9. évfolyamos tanulója szavalta, majd Endrődi szobránál elhelyezte koszorúját a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának vezetői, valamint az önkormányzat képviseletében Halmay Gábor önkormányzati képviselő.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. tegnap 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. tegnap 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.