Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2022-ben is a szuperhősök uralják a mozikat

2022. január 9. 11:43
A Marvel negyedik fázisának részeként érkezik többek között a Doctor Strange és a Fekete Párduc második része, de a DC is belehúz három új szuperhősös filmmel. Akcióból és fantasy-ból nem lesz hiány 2022-ben a mozikban.

Bár a koronavírus-járvány újabb hullámai még megkavarhatják a premiereket, úgy néz ki, a gyászos 2020 és a második félidőben felpörgő 2021 után idén tobzódni fogunk a nagy kasszasikert ígérő filmekben. Utóbbi igen jól jönne a moziknak, amelyek még mindig nem heverték ki teljesen a pandémiát és a korábbi közönségszám csökkenéséről beszélnek.

2022 viszont számos okot ad arra, hogy a mozik felé vegyük az irányt, igaz, feltételként szabja, hogy nagy rajongói legyünk a szuperhősös akció-fantasy műfajnak. Ahogy a 2010-es évek második felére egyértelművé vált, a filmipart abszolút uralma alá vonta a Disney és a Marvel, és nagyjából ez a tendencia fog folytatódni a következő években is. Mi több, már el is kezdődött, hiszen a Marvel moziverzum negyedik fázisában ígért 11 filmből már tavaly ellőttek négyet, s az idei évre is betáraztak majdnem ugyanennyit. Májusban érkezik a Doctor Strange az Őrület Multiverzumában, amit júniusban a Thor: Szerelem és mennydörgés követ, év végén pedig a Fekete Párduc 2. része is befut.

Szuperhősökkel azonban nemcsak a Marvel készül, de a DC és a Sony is. Eredetileg január végére tervezte a Sony a már két éve elkészült, a Pókember képregényekből ismert Morbius történetének bemutatását, a filmet azonban az utolsó előtti pillanatban megint eltolták áprilisra (a hazai premier jelen állás szerint március 31.), állítólag a Marvellel közös Pókember: Nincs hazaút kirobbanó sikere miatt. Ami a DC-t illeti, március elején érkezhet a legújabb Batman feldolgozás ezúttal Robert Pattinsonnal, emellett a stúdió még idén szeretné bemutatni a The Flash-t és az Aquaman 2. részét is.

Az akcióra és kalandra éhesek egyébként nem csak a képregény adaptációkkal hódolhatnak szenvedélyüknek: sokszori tologatás után az őszre ígérik a Mission Impossible 7-et, ráadásul Tom Cruise még előtte a szintén régóta ígérgetett Top Gun: Maverick-ben is beköszön. Tom Holland se nagyon pihen, a Pókember után februárban az Uncharted-ben tér vissza. A kalandfilmek sorát erősíti aztán a legújabb Halál a Níluson feldolgozás, és hogy biztosak lehessünk benne, tényleg nincs semmi új a nap alatt, vagy legalább önálló alkotás már nem nagyon készül, idén debütál az Avatar folytatása, a Jurassic World: Világuralom és a Legendás állatok 3. része, Grindelwald szerepében Jonhhy Depp helyett immár Mads Mikkelsennel.

A hollywoodi filmgyártás amúgy nemcsak az önálló filmeket, de a romantikus témát is jó régóta mellőzi, ahogy a drámák is háttérbe szorultak. Húsz évvel az első film után ugyan visszatér Elle Woods a Doktor szöszi 3-ban, bár előzetes nélkül nehéz egyelőre megmondani, érdemes-e leporolni a feminista szöszi történetét. Aki egy kicsit mélyebb alkotásra vágyna, annak a könyvben nagy sikert aratott Ahol a folyami rákok énekelnek és a Peter Dinklage főszereplésével érkező Cyrano adhat okot reményre.

Természetesen ez csak egy merítés és a lista még bővülhet, hiszen számos premiert még nem jelentettek be, s talán ha idővel csendesedik a járvány, izgalmas mozis évnek nézhetünk belőle.

És mi a helyzet a sorozatok háza táján?

A folytatások és rebootok tendenciája a sorozatokat sem kerüli el: bár 2022-ben is számos újonc debütál a képernyőkön, ezek nagy része már megismert világokra, karakterekre épít. Ilyen lesz a Targaryenek eredettörténetét elmesélő minisorozat, a Sárkányok háza, a Vaják: a vér eredete, a most sorozat formában visszatérő, a Szilmarilokra építő A gyűrűk ura, Ewan McGragor szereplésével az Obi-Wan Kenobi a Disney+ műsorában vagy éppen a női szereplős Vikingek: Valhalla. Érkezik a nemrégiben elhunyt Anne Rice nagy sikerű eposza, a 90-es években film formában már adaptált Interjú a vámpírral, valamint a How I met your mother inverz verziója, a How I met your father.

A Marvel mellett a DC is kiterjeszti univerzumát a sorozatok világára: márciusra várható az Öngyilkos osztag spin-offja, a Békeharcos, míg a Neil Gaiman által megálmodott Sandman: Az álmok fejedelme nyár körül debütálhat.

A videojáték rajongóknak a részben Budapesten és Győrben forgatott Halo adhat okot izgalomra, míg a realistább beállításúaknak az elnökfeleségeket bemutató The First Lady. Roppant furcsa címet kapott az elmúlt évek női pszicho-thrillereinek népszerűségét meglovagló Nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban (igen, ez mind a cím), de érdemes adni neki egy esélyt.

Természetesen számos alkotás tér vissza új évaddal 2022-ben, a legnépszerűbbek közt lesz valószínűleg a nyárra ígért Stranger things a 4. évaddal, a már elérhető Eufória a 2. évaddal, a Bridgerton szintén a 2. évaddal és a brit királyi család életét elmesélő A korona 5. évada, melyben a Harry Potter filmekből is ismerős Imelda Staunton alakítja ezúttal II. Erzsébetet. Jön az American Horror Story immár 11. évada és a Megszállottak viadala befejező 4. évada is, valamint a negyedik évaddal búcsúzik az Ozark is. Mindez persze csak egy válogatás, merjetek bátran válogatni a kínálatból akkor is, ha nem ismerős egy darab.

Bertalan Melinda
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.