2021. december 6.
//
Miklós névnap

Óvodapedagógus és tanító alapképzési szak indul a Pannon Egyetemen

2022 szeptemberétől már óvodapedagógus, valamint tanító alapképzési szak is indul a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán. A részletekről a kar dékánját, Navracsics Juditot kérdeztük.

A Pannon Egyetemen eddig középiskolai, valamint általános iskolai tanárokat képeztek. Most teljes lesz a kínálat, mivel az általános iskola alsó tagozatos tanítóinak, valamint az óvódapedagógusoknak a képzését is biztosítják azzal, hogy 2022-ben elindulnak a hároméves alapszakok. Arról, hogy miként született meg az igény mindezekre, Navracsics Judit a következőket mondta:

„Veszprém és régiója óriási óvodapedagógus- és tanítóhiányban szenved. Az utánpótlás biztosítása érdekében döntöttünk a képzések beindítása mellett.

Szándékunkkal – a Pannon Egyetem stratégiai céljai mentén – környékünket igyekszünk segíteni, hiszen a szakemberek hiányát számos polgármester, sőt az érsekség is jelezte.

Ugyanakkor Veszprém az a város, ami a Balaton északi partjáról is könnyen megközelíthető, egyeteme is van, ahol több mint 30 éve folyik pedagógusképzés. A szakemberek képzésével bízunk abban, hogy a képzés és egyben a gyakorlat helyszínén maradnak a fiatalok; Veszprémben és térségében megszűnhet a tanító, valamint az óvodapedagógus hiány.

Archív fotóArchív fotó

A hírt – miszerint a minisztérium engedélyezte a szakok elindítását – Ovádi Péter országgyűlési képviselő és dr. Udvardy György érsek úr is pozitívan fogadta, és egyúttal támogatásukat fejezték ki, hiszen a térség régi problémája oldódhat most meg nemcsak az állami, hanem az egyházi fenntartású köznevelési intézményekben is.

Mindkét képzésről elmondható, hogy erősen gyakorlat orientált, az óvodapedagógus hallgatók már az első évben megkezdhetik a munkát a kisgyermekekkel. A karon fejlesztésekbe is kezdtünk, hiszen a képzésekben az általunk eddig kínált humán- és társadalomtudományok mellett nagy hangsúlyt kap a vizuális és a zenei nevelés, a természetismereti tárgyak, a testnevelés. A szakmaiságot biztosítandó, új szakemberekkel vettük fel a kapcsolatot, valamint bevonjuk a munkába társkaraink munkatársait a Mérnöki Karról, a Műszaki Informatikai Karról és a Testnevelési Intézetből, és együttműködünk a Veszprémi Érseki Főiskolával is.

A tananyag kidolgozásában szinte az egész kar (MFTK) részt vett. A képzések tartalmukat tekintve egyszerre hagyománytisztelők és modernek. A kulturális örökség fenntartása és továbbadása mellett kiemelt hangsúlyt kapnak korunk legújabb tudományos, technikai és módszertani vívmányai is.

Pénteken, vagyis november huszonhatodikán 16.30-kor online fórumot tartunk, részletesen bemutatva a két új szakot – minden érdeklődőt szeretettel várunk.”

Az eseményhez itt lehet csatlakozni. (Meeting ID: 883 9377 4664
Passcode: 033450)

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi vizsgákra
Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi vizsgákra
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán.
1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola
1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola
A beruházásban toldaléképülettel bővült az intézmény tantermi szárnya, valamint zenetermeket, fejlesztőszobákat, és új tornatermet is építettek.
Tizennégy intézmény segített a sajátos nevelésű igényű gyermekek esélyteremtésében
Tizennégy intézmény segített a sajátos nevelésű igényű gyermekek esélyteremtésében
A Veszprémi Tankerületi Központ és a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat intézményei a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekeknek segítettek egy ötéves projekt keretében.
A közművelődési szakemberek a közösségek lelkei
A közművelődési szakemberek a közösségek lelkei
Közművelődési szakemberek vehették át OKJ oklevelüket a Megyeházán pénteken.