Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyugdíjasként építik a Dózsaváros közösségét

2021. november 12. 11:55
Negyedévszázados fennállását ünnepelte a Veszprémi Csikász Imre Nyugdíjas Klub a dózsavárosi klubkönyvtárban. Az ünnepségen a könnyed és vidám hangulat mellett mélyebb gondolatok is megfogalmazódtak az összegyűltektől.

A Csikász Imre Nyugdíjas Klubot még 1995-ben alapították, tavaly a pandémia miatt azonban elmaradt a kerek évforduló megünneplése, a tagok ezt pótolták csütörtök délután a klub székhelyének számító dózsavárosi könyvtárban.

Ugyan formálisan ennyi ideje létezik a klub, a tagok közös története mégis régebbre nyúlik vissza, ugyanis a 90-es évek elején az akkori dózsavárosi kézműves szakkör tagjai döntötték el, hogy összejöveteleikhez klubformát rendelnek, így alakult meg a ma 30 tagot számláló nyugdíjas szervezet.

A negyed évszázad alatt számos programot szerveztek tagjaiknak, ami nem nélkülözte a sportot és a karitatív tevékenységet sem.

Ezekről Répásy Sándorné, a klub jelenlegi vezetője számolt be az ünnepségük elején, többek közt felidézte az utazásokat, a sportvetélkedőket, a könyvtár megszépítését, valamint a Dózsavárosi Nyárbúcsúztatón való részvételeket – amelyen csapatuk szinte minden évben az első díjat hozta el a főzőversenyen -, de nem feledkeztek meg azokról a tagjaikról sem, akiket a hosszú évek alatt elvesztettek. Hozzájuk minden év november 2-án ellátogatnak a városrészi temetőbe is, ahol a névadó, Csikász Imre sírja mellett az ő nyughelyeiket is felkeresik rendszeresen.

Répásy SándornéRépásy Sándorné

A Veszprémi Csikász Imre Nyugdíjas Klub ma is aktív résztvevője a városi közéletnek, ott vannak az Idősügyi Tanácsban, a Dózsavárosi Tanácsban, mellette pedig szoros kapcsolatokat ápolnak a többi nyugdíjas szervezettel is, akik képviselői a mostani ünnepségen is jelen voltak meghívottként.

Ahogy a klub vezetője megfogalmazta: nem vetélytársakat kell keresni a másikban, hanem barátokat, akikkel együtt lehet tevékenykedni.

A nyugdíjas évekről úgy fogalmazott, mint egy olyan korszak, amiben teljesen megváltozik az ember társadalmi státusza, de sokszor a családon belüli szerepe is, ezért nagyon fontos, hogy mindenki találjon magának egy olyan közösséget, ahol barátok közt, aktívan és hasznosan töltheti el a szabadidejét.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki egy születésnapi tortával kedveskedett a tagoknak. A képviselő egyébként gyermekkorát a Dózsavárosban töltötte, köszöntőjében ezért felidézte, hogy ebben a városrészben különösen erősek az effajta közösségek, akik amellett, hogy vidám perceket adnak egymásnak, a bajban is ott vannak, ha segítségre szorul valaki.

Ezt az összetartást emelte ki Hegedűs Barbara, alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője, valamint az Idősügyi Tanács elnöke, aki azt mondta, a koronavírus-járvány nem szétszakította, hanem még erősebbé kovácsolta a közösségeket, aminek a Csikász Imre Nyugdíjas Klub is a bizonyítéka.

A jubileumi ünnepségen a műsor keretében levetítették az elmúlt évek legszebb pillanataiból készült fotóválogatást, valamint szavalatokkal és zenés produkcióval szórakozhattak a résztvevők.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért nyugdíjas Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért Várakozáson felüli sikere volt hétfőn az Agórában megszervezett szenior örömtáncnak, amelyen hatvanhét veszprémi nyugdíjas vett részt az Életet az éveknek program keretében. Következő hétfőn ismétlés következik, erről is kérdeztük Bodnárné Zsókát, a szervező Ezerarcú Bónusz Szeniorklub vezetőjét. 2024. január 16. 22:16 Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben nyugdíjas Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben Veszprém népességének 27%-a nyugdíjas, ez körülbelül 16 ezer idős embert jelent, akik közül 1400-an tagjai valamelyik nyugdíjas klubnak. De mi a helyzet a többiekkel? Az ő megszólításuk és felkarolásuk is szerepel a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének céljai közt a következő időszakban, akiket most már egy frissen megalapított tanácsadó testület is segít ebben a munkában. 2023. november 27. 15:11 Nyughatatlan nyugdíjasok a Cholnoky-n Cholnoky Nyugdíjas Klub Nyughatatlan nyugdíjasok a Cholnoky-n Akár egyszerű összejövetel is lehetett volna a Cholnoky Nyugdíjas Klub életében a péntek esti esemény, de a városrész nyugdíjasai ennyivel nem elégedtek meg és inkább megszervezték első alkalommal a Cholnoky-napot a klubjuk életében, ahol minden tag bemutatott valamilyen kulturális előadást, amiben szívesen és otthonosan mozog. A siker nem maradt el. 2023. november 18. 20:56 Életet az éveknek: művészeti gálán mutatták meg tehetségüket a nyugdíjasok Életet az éveknek: művészeti gálán mutatták meg tehetségüket a nyugdíjasok Péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központ adott otthont a nyugdíjas művészeti gálának.  2023. október 28. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.