Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Húsz éve ápolják német örökségüket

2021. október 18. 11:20
Fennállásának húsz éves jubileumát ünnepelte vasárnap a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör.

– Húsz évig összetartani egy személyes kapcsolatot is nehéz, nemhogy egy közösséget. Nagyon sok cél kell hozzá, közös élmény, céltudatosság és olyan emberek közössége, akik szeretik egymást. Nagyon örülök annak, hogy a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör eljutott idáig – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a jubileumi ünnepségen. – Az egyesületnek azonban nemcsak múltja van, hanem nagyon szép jelene és jövője: a gyulafirátóti iskola tanulóinak több mint ötven százaléka a német nemzetiségi tagozatot választja. Ebből is látszik, mennyire fontos a német nemzetiségi kultúra fenntartása.

Veszprém környékén egyébként messzire visszanyúló múltja van a német kultúrának, a gyulafirátótiak ma is őrzik örökségüket, s igyekeznek azt a fiatalokkal is megismertetni, átadni nekik a hagyományokat. Vasárnap ezt egy jó hangulatú ünnepség keretében tették meg, ahol bemutatkoztak a helyi, valamint a vendégül látott hárskúti és úrkúti tánccsoportok és kórusok, a Balatonalmádiból érkezett Navratyil Duó és a Gyulaffy László Nyelvoktató Általános Iskola 4. osztályos német nemzetiségű tanulói.

 

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.