2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Húsz éve ápolják német örökségüket

Fennállásának húsz éves jubileumát ünnepelte vasárnap a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör.

– Húsz évig összetartani egy személyes kapcsolatot is nehéz, nemhogy egy közösséget. Nagyon sok cél kell hozzá, közös élmény, céltudatosság és olyan emberek közössége, akik szeretik egymást. Nagyon örülök annak, hogy a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör eljutott idáig – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a jubileumi ünnepségen. – Az egyesületnek azonban nemcsak múltja van, hanem nagyon szép jelene és jövője: a gyulafirátóti iskola tanulóinak több mint ötven százaléka a német nemzetiségi tagozatot választja. Ebből is látszik, mennyire fontos a német nemzetiségi kultúra fenntartása.

Veszprém környékén egyébként messzire visszanyúló múltja van a német kultúrának, a gyulafirátótiak ma is őrzik örökségüket, s igyekeznek azt a fiatalokkal is megismertetni, átadni nekik a hagyományokat. Vasárnap ezt egy jó hangulatú ünnepség keretében tették meg, ahol bemutatkoztak a helyi, valamint a vendégül látott hárskúti és úrkúti tánccsoportok és kórusok, a Balatonalmádiból érkezett Navratyil Duó és a Gyulaffy László Nyelvoktató Általános Iskola 4. osztályos német nemzetiségű tanulói.

 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ami idén a hagyományoktól eltérően nem a Várban, hanem az Óváros téren található.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.