2021. december 6.
//
Miklós névnap

Bemutatták Máté P. Gábor nagyjátékfilmjét

Egy kilencvenperces nagyjátékfilm rendezőjeként mutatta meg új oldalát Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, aki A Szerenád címmel rendezett mozifilmet.

A SzeretFilm Stúdió Egyesület gyártásában mutatták be a Máté P. Gábor által rendezett filmet, az ünnepélyes bemutatója hétfő este volt a Balaton Moziban. A film a szereplőgárdáját tekintve szinte teljes mértékben veszprémi produkció, amelyet Zalaszentgrót városa is támogatott. Mint az sokaknak köztudott, Máté P. Gábor az említett Zala megyei településről származik. A film zeneszerzője Szili Péter, az operatőr pedig Ladányi János. A szereplők között olyan helyi művészek vannak, mint Buvári Lilla, Szelle Dávid, Módri Györgyi, Pap Lívia, Szalay Bence, Főző Ditta, Trokán Anna

A szerelmestörténet – mely gyakorlatilag minden korosztályt hivatott szórakoztatni - tulajdonképpen már ismert lehet a veszprémi közönség számára, hiszen 2012-ben a színházban is bemutatták, onnan jött az ötlet, hogy érdemes lenne filmre vinni. Amikor először felmerült a film ötlete, Máté P. Gábor Buvári Tamás filmrendezőnek szólt, mintegy meglebegtetve a film megrendezésének lehetőségét, de Tamás a történet írójában, vagyis Máté P. Gáborban látta elképzelhetőnek a megvalósítást, hiszen az alapötlet, a film gondolat az övé.

„Kicsit megijedtem, átgondoltam, de ez egy közösségi összefogásból megvalósuló film, így nagyjából tudtam, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni: olyan kollégák vettek részt a munkában, akik egyben a barátaim is, és akikben rendkívül megbízom. Mindenki a kreativitásából építkezett, nem volt nagy anyagi támogatásunk.” - fogalmazott a színművész.

Arról, hogy a színművész „hirtelen” nézőpontot váltott, hiszen a színpadról egy film rendezői székébe került, a következőket mondta el: „Nagyon jó érzés volt. Mindig is érdekelt ez a dolog, a színházi rendezés annyira nem, a film már sokkal inkább. Amikor elkezdtem filmekben játszani, már akkor is izgatott nem csupán a játék, de maga az elkészítés folyamata. A forgatás varázsa mellett az utómunkákban rejlő kreativitás is  megragadott: a fényelést, az effektelést.

Az első forgatási nap 2017 májusában volt, tehát négy évig tartott. Már tavaly bemutathattuk volna, de a Covid közbeszólt. Az is az időhúzás mellett volt, hogy szükségünk volt mindanégy évszakra, így ez is várakozásra ösztönzött. Emellett csak akkor tudtunk forgatni, amikor a kollégák a munkájuk mellett ráértek. Néhány jelenet Horvátországban forgott, így egy teljes hetet kint töltöttünk.”

A szerelmes történet látványvilága Ladányi János elképzelése alapján készült: „A látványvilág Ladányi János munkája, mondhatni ő öntötte le mesével a filmet, miután leforgattuk. Én főként a színészekkel, a színészi játékkal foglalkoztam. Rendkívül izgalmas időszak volt.”

A hétfő esti filmbemutató egyelőre a stábnak és a támogatóknak volt nyitott, de a közeljövőben a veszprémi közönség is láthatja.

Borítókép: Főző Ditta

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Szombaton a Március 15. utcai sportcsarnokban rendezték a VeszprémSztár tehetségkutató táncos előválogatóját. A közel 200 indulóból végül 12 egyéni és páros versenyző jutott a december 11-ei döntőbe.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.