2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

A pöttyök játékából nyílt kiállítás az Agórában

Tehetség és kreativitás, mérhetetlen türelem és kellő bátorság. Ezekre volt szüksége Gáspárné Héthelyi Gyöngyvérnek ahhoz, hogy megalkossa a különleges pöttyöző technikával készült alkotásait, amelyekből hétfőn nyílt kiállítás az Agórában „Varázslatos pontok” címmel.

Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér polgári foglalkozását tekintve az Agóra Kulturális Központ pr és marketing munkatársa, viszont civilben a képzőművészet területén próbálgatja magát, ráadásul rögtön egy ritka, ám az alkotást tekintve rendkívül látványos módon.

A pöttyöző technika lényege, hogy az egyszínű rétegelt fára apró pontok formájában viszi fel az akrilfestéket, amelyek így több száz, vagy akár több ezer pontként a végén kiadnak egy kész formát, amelyek néha nonfiguratív módon csak a színekkel játszanak, néha pedig valós emberi alakokat mintáznak.

Gyöngyvértől nem áll távol az effajta kreativitás, korábban a festészet és a kerámia területén is kipróbálta magát, a mostani képzőművészeti megoldással két éve, a pandémia első hullámának idején ismerkedett meg.

A hosszú hónapok alatt pedig száznál is több ilyen alkotás született meg otthoni körülmények között, amelyekből hétfőn nyílt kiállítás a lakótelepen található kulturális központban.

A megnyitón Neveda Amália, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, aki személyes információkat is elárult az alkotóról, kollégájáról. Amikor 11 évvel ezelőtt Gyöngyvér jelentkezett az Agóra meghirdetett pozíciójára, az igazgatóval történő elbeszélgetés során elhangzott az a mondat, hogy ő különleges módon szereti a színeket, ez pedig nem csak munkája sokszínűségében, hanem mint most kiderült, hobbijában is megmutatkozik. A Varázslatos pontok című kiállítást egyébként már kétszer szerették volna megtartani, de akkor a korlátozások miatt mindig új időpontra kellett áthelyezni. A köztes időben viszont további képekkel gazdagította Gyöngyvér a gyűjteményt.

Neveda AmáliaNeveda Amália

A kiállításmegnyitón, amelyet Máté András Mózes zongorajátéka tett még hangulatosabbá, Porga Gyula, polgármester is köszöntötte az alkotót és az érdeklődőket.

A városvezető Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér példáját hozta párhuzamba az Európa Kulturális Főváros Programmal, méghozzá három aspektusból.

Ezek alapján rávilágított arra, hogy a kreativitás nem egy elvont világot jelent, ahová csak a kivételesek kerülhetnek be, mindenki számára nyitott, ráadásul önmagában már az alkotás folyamata is örömet okoz és csupán a gondolataink és a két kezünk szükséges hozzá.

Porga GyulaPorga Gyula

Hozzátette, az Európa Kulturális Főváros Program nem akkor lesz sikeres, ha kizárólag a magas kultúrának hódol Veszprém, szükség van az olyan alkotókra is, akik otthoni körülmények között engedik szabadjára a képzelőerejüket, viszont fontos, hogy az így létrehozott alkotások ne porosodjanak a fiók mélyén, legyenek bátrak az emberek megmutatni azokat a tágabb közösségüknek is.

Végezetül a türelemre hívta fel a figyelmet Porga Gyula, egyrészről Gyöngyvér munkáihoz szükséges kitartásra, másrészről pedig az EKF-fel kapcsolatban, ahol folyamatosan zajlik a munka és készítik a várost a 2023-mas évre.

Gásprné Héthelyi Gyöngyvér (középen)Gásprné Héthelyi Gyöngyvér (középen)

A megnyitón Gáspárné Héthelyi Gyöngyvér néhány kulisszatitkot is elárult arról a közel 100 alkotásról, amit az Agórában kiállítottak. Megtudtuk, hogy sok esetben az alkotás közben jön meg az ihlete újabb formák és színek alkalmazására, eközben pedig sokszor kísérletezik új színekkel, új festékkikeverésekkel is. Szerinte nincs olyan, hogy rossz színkombináció, néha a különböző árnyalatok adnak ki egy mintát, néha viszont a vad színekből jön össze egy új alkotás, de szabályrendszert előre sosem fektet le magának.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Fennállásának tízéves jubileumát ünnepelte pénteken a Vanderlich Egészségcentrum.
Demeter Ferenc István kapta a Pro Meritis érmet
Demeter Ferenc István kapta a Pro Meritis érmet
Péntek délelőtt az Agórában tartott Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület közgyűlésén adták át a díjat.