Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park

2021. szeptember 24. 14:50
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.

Tökéletesen időzített az időjárás a szabadtéri program esetében, hiszen péntek reggelre jött meg az a melegfront, ami felváltotta az egész héten uralkodó hűvös, esős időjárást, így zavartalanul elkezdődhetett a VKSZ Zrt. főszervezésében a Fenntarthatóság MindenKor névre keresztelt zöld tematikus program a lakótelep egyik legnagyobb parkjában.

Az első nap főleg iskolai és óvodai csoportok látogattak ki a rendezvényre, ahol a kisgyermekek testközelből is megismerkedhettek a különböző környezettudatos megoldásokkal, hasznos ismereteket szerezhettek a környezetről és az állatvilágról, valamint termelői mézet, vagy szörpöket is kóstolhattak.

A városi közüzemi szolgáltató, a VKSZ Zrt. immáron ötödik alkalommal szervezte meg ezt a programját, amely ugyan a koronavírus-járvány miatt idén a tavaszi dátumról áttevődött szeptemberre, de így még több kiegészítő programmal tudtak készülni az érdeklődőknek.

A helyszínen Temesvári Balázstól, a VKSZ Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, az esemény annyira népszerű, hogy évről évre újabb kiállítók csatlakoznak hozzájuk, miközben megmaradnak azok is, akikkel öt éve elindították ezt a programot. Sőt, a résztvevő iskolák és óvodák száma is egyre inkább gyarapszik, van olyan intézmény a városban, amelyik a saját fenntarthatósági napját is az ő eseményük idejéhez igazítja.

A vezérigazgató kiemelte, a Fenntarthatóság MindenKor egy nagyon fontos pillére a közüzemi szolgáltató társadalmi szerepvállalásának is, amelynek keretében rendszeresen tartanak szemléletformáló akciókat, vagy nyílt napokat – legutóbb a hulladékudvarban – hogy az emberek még inkább megismerjék a környezettudatos megoldásokat és azok alkalmazását, ezt pedig nem árt már a legkisebb kortól elkezdeni.

Az eseményre ellátogatott Brányi Mária, alpolgármester is, aki távolabbi megközelítésből beszélt a fenntarthatóságról a város szempontjából. Ennek egyik mozgatórugója az úgynevezett CLLD program, amit legegyszerűbben úgy lehet lefordítani, mint a közösségi tervezést, amelyben az önkormányzat mellett a civilek, városi intézmények és gazdasági társaságok is részt vesznek.

Megtudtuk, a háttérben egy akciócsoport is tevékenykedik, amely az említett szektorok tagjaiból áll és közösen alkották meg azt a stratégiát, amelynek a mostani, Fenntarthatóság MindenKor rendezvény is a része. De a környezettudatosság mellett az egészséges életmódot, a mozgás fontosságát és a hagyományok ápolását is a zászlajukra tűzték.

Most pénteken, valamint szombaton viszont főleg a fenntartható életmódra helyezik a hangsúlyt. A rendezvény a Kálvin parkban szombaton is mindenki számára nyitott és ingyenes.

A részletes programról korábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó cikk
A fenntarthatóságról fog szólni a péntek-szombat a Kálvin Parkban
A VKSZ Zrt. és partnerei piknik hangulatú diák- és családi nap keretében mutatják be, hogy miért fontos a fenntarthatóság. Ez nem csak egy éppen aktuális divatirányzat, hanem a már nagyszüleink életében is alkalmazott életvitel volt-mondják.
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49 Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben. 2024. április 12. 14:46 Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.