2022. május 24.
//
Eszter névnap

Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata

Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.

Abban, hogy Veszprémben a megyei jogú városokhoz képest alacsony a száma a szálláshelyeknek közrejátszik a város sajátos szerkezete is, ahol nehezebben lehetne felépíteni egy nagyobb szállodát, valamint az a tény, hogy az idegenforgalom főleg a Balaton környékére koncentrálódott ezidáig.

Ezt a két okot hozta fel Navracsics Tibor a kevesebb veszprémi szálláshelyek magyarázataként csütörtök délután az Oliva Étteremben tartott sajtótájékoztatón, amelynek témája pont az volt, hogy Veszprém milyen módon fog változtatni ezen az állapoton.

A választ pedig az EKF projekt szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programja adta meg, amely összesen 800 millió forinttal járul hozzá ahhoz, hogy Veszprém minőségi szálláshelyei bővüljenek 2023-ig, majd az azt követő időszakban is itt tartsák a turistákat. A pályázaton három, a vendéglátásban nagy tapasztalattal rendelkező helyi vállalkozás nyert el támogatást, hogy megvalósíthassák szálláshelybővítő terveiket.

Az Oliva Étteremben, a Hotel, a Betekints Hotelben és a Hotel Historia Malomkertben összesen 50 darab új szobát alakítanak ki, miközben további szolgáltatásait is tudja fejleszteni a három veszprémi cég.

A pályázat eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, az EKF megvalósításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy olyan infrastrukturális fejlesztésekről tudnak beszámolni az EKF keretében, amelyeknek már szemmel látható eredményei is vannak és amelyek meghatározóak lesznek Veszprém hosszabb távú turisztikai és gazdasági stratégiájában is.

Az Oliva Hotelnél már zajlanak a munkákAz Oliva Hotelnél már zajlanak a munkák

A kormánybiztos hozzátette, azáltal, hogy 50 szobával bővül a veszprémi kínálat, nagyobb lehetőséget nyújt a város azoknak a turistáknak is, akik több napot szeretnének a Királynék városában eltölteni, ez pedig a gazdaságra is pozitív hatással lesz, ráadásul nem csak a 2023-mas évben, hanem azt követő években is 20-30%-os növekedés várható a turisztikai ágazaton belül.

Navracsics Tibor méltatta a helyi vállalkozókat, akik, mint fogalmazott szövetségben állnak a kultúrával, meglátták az üzleti lehetőséget ezen a területen.

A pályázat egyik nyertese a Hotel Historia Malomkert, amely a Séd-völgyében lévő szállodáját fogja egy új szárnnyal bővíteni, amely így 17 szobával egészül ki. Az új épületrész alkalmas lesz konferenciák megtartására, valamint turistacsoportoknak és nagycsaládosok számára is kényelmes szálláslehetőséget kínál. A tulajdonos, Szücs Balázs a sajtótájékoztatón elmondta, az épület energiaigényét részben megújuló energiából fedezik majd, miközben különböző okos-megoldásokkal is felszerelik azt. A fejlesztéshez kapcsolódóan hozzátette, a vállalkozásuknál már régóta tervben volt ez a beruházás, azonban a Covid-19 okozta recesszió miatt egy időre elengedték ezt az álmot, amit most az EKF-nek köszönhetően mégis megvalósíthatnak.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, amikor 2016-ban a polgármester és Orbán Viktor, miniszterelnök aláírták Veszprémben a Modern Városok Program beruházásairól szóló megállapodást, bár Veszprém még nem volt az EKF-cím birtokában, mintha már készült volna a város erre a projektre. Utalva ezzel arra, hogy a Kormány támogatása is számos kulturális és közösségépítő beruházás megvalósításáról szól. Ilyen a Petőfi Színház, vagy éppen a Zeneiskola felújítása.

A képviselő kitért a három nyertes vállalkozóra is, akik régóta sikeresen mozognak a turisztika és a vendéglátás területén, így biztos benne, hogy a mostani projektek is sikerre vannak ítélve. Emlékeztetett arra is, hogy az EKF ezen pályázata is jól illeszkedik a Kormány gazdaságpolitikájához, amivel a járvány alatt is támogatta a beruházásokat és a segélyezés helyett inkább a munkahelyek megőrzésére és bővítésére helyezte a hangsúlyt.

A Betekints Hotel a Veszprémvölgyben a mostani kihasználatlan szabadtéri színpad helyén fogja megvalósítani fejlesztését. Ennek keretében egy olyan többszintes épületet húznak fel, amelyben 15 szobát alakítanak ki, némelyiket penthouse jelleggel, hogy itt is lehetősége legyen megszállni a népesebb családoknak. A hotel tulajdonosa, Márkus László azt mondta, minőségben az öt csillag követelményét is eléri majd a hotel, ahol megőrzik a mostani hangulatos kertet is, valamint szintén napelemeket terveznek az épület tetejére.

Porga Gyula, polgármester röviden összefoglalta az EKF egyik kulcsfontosságú elemét, miszerint akkor lesz sikeres a program, ha a veszprémi lakosok és civil szervezetek mellett a helyi vállalkozók is magukénak érzik, ők is részesei lehetnek a megvalósításának.

Éppen ezért nem csak a 2023-mas évig kell gondolkodni, hanem az azt követő időszakra is, hiszen az összes olyan szolgáltatást, ami a városban kiszolgálja mind a turisták, mind a helyiek igényeit, az itt működő vállalkozók fogják biztosítani hosszú távon is. A mostani fejlesztések - amelyekbe az EKF nyújtotta 800 millió forint mellett a vállalkozók további 1 milliárd forintot fektettek be – pontosan ezt a célt szolgálják.

Harmadik nyertes pályázóként az Oliva Étterem és Hotel is megvalósíthatja azt a tervét, amelynek keretében a belvárosi szálloda további 18 szobával bővülhet majd. Mészáros Zoltán, aki amellett, hogy az Oliva tulajdonosa, a VeszprémFest igazgatója is egyben elmondta, hogy az EKF nélkül elképzelni sem tudták volna, hogy megépíthessék új épületrészüket, amely – a többi érintett szállodával egyetemben - a tulajdonos szerint bőven kiszolgálja majd a VeszprémFest sztárfellépőinek igényét is.

Összehasonlításképpen, Balatonalmádiban a part menti szállodában 198 vendégszoba áll rendelkezésre, Veszprémben pedig jelenleg 160 db négycsillagos minőségű vendégszoba van a különböző hotelekben, ez fog most további 50-nel fog emelkedni, ami 113 új vendég elszállásolására lesz elég.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Két veszprémi foglalkoztató füzet jelentetett meg a népszerű Kajla mozgalom. A füzetek feladatait követve a kisiskolás gyerekes családok játékos úton ismerkedhetnek meg a megyeszékhely nevezetességeivel.
Most bárki beleshet a városban zajló építkezések kulisszatitkaiba
Most bárki beleshet a városban zajló építkezések kulisszatitkaiba
Egy új kezdeményezés indult az önkormányzat, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Veszprém 2030 Kft. kezdeményezésére, melynek keretében a lakosság vezetett bejáráson vehet részt a legújabb EKF-ben érintett építkezéseken. Elsőként a Ruttner-házba lehet ellátogatni.
A Ruttner-ház sómentesítése
A Ruttner-ház sómentesítése
2021. novemberében az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva a VEB 2023 Zrt. támogatásával és a Veszprém2030 Kft. irányításával megkezdődött a Jókai utcában található országosan védett műemlék épület felújítása.
Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja
Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja
A Jókai utca egyik oldalát magas kőfal szegélyezi és sokáig csak egy falra erősített apró bódé hirdette, a fal mögött bizony egy másik, sokkal sötétebb világ létezett egykor. Ez a bódé volt a veszprémi várbörtön ikonikus megfigyelő állomása, amelynek már megépítése is kuriózum volt, az évek alatt pedig több szökési kísérletnek volt a tanúja. Ezekről a történetekről Szijártó József, nyugalmazott alezredes mesélt, aki majdnem 40 éven át dolgozott a Veszprémi Büntetés Végrehajtási Intézet régi és új falai között is.
Tisztázták az Európa Kulturális Főváros programmal kapcsolatos kérdéseket
Tisztázták az Európa Kulturális Főváros programmal kapcsolatos kérdéseket
Ismét ülésezett a városházán az a munkacsoport, amit azért hívtak életre, hogy hatékonyabb legyen az információáramlás az Európa Kulturális Főváros program szervezői, a városi döntéshozók és a képviselők között. A találkozó konstruktív szellemben zajlott, ahol több tévhitet is tisztáztak, valamint egyértelművé tették a következő hónapok prioritásait.