Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Nem kell belepusztulni a környezettudatos életmódra váltásba

2021. szeptember 7. 11:47
Lehet azt játékosan is csinálni, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat. Szeptember 24-25-én, a VKSZ Zrt. ötödik Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényén épp ezt tapasztalhatjuk meg.

Amikor a környezetvédelem és a fenntartható életmód kerül szóba, hajlamosak vagyunk egyből felhozni a legrosszabb forgatókönyveket: ha nem hagyjuk abba rögvest a húsevést/mondunk le az évi 2-3 repülős hétvégi kiruccanásról/száműzzük az életünkből a műanyagot/csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást, akkor rövid időn belül pusztulásra ítéljük a bolygót.

Bár természetesen fontos, hogy tisztában legyünk a tetteink következményeivel, a környezetvédelem pedig nem elbagatellizálandó, jó lenne, ha nem mindig csak arról beszélnénk, milyen katasztrófák várnak ránk, hanem arról is, mit nyerünk mi magunk egyénenként, ha fenntarthatóbb életmódra váltunk. Mert a szorongás, amit így kiváltunk, valóban lehet motiváló bizonyos szinten, egy idő után azonban megbénít és azt az érzetet kelti, hogy egy túl nagy játszma kis halai vagyunk, akiknek esélye sincs megfordítani a játék kimenetelét. Ha viszont a jutalomra koncentrálunk, az sokkal hosszabb távon és eredményesebben képes fenntartani bennünk a motivációt a változtatásra.

Éljen az újrahasznosítás! (Fotó: Kovács Bálint/archív)Éljen az újrahasznosítás! (Fotó: Kovács Bálint/archív)

Az a helyzet ugyanis, hogy fenntarthatóbb életmódra váltani egyáltalán nem jelent egyet a folyamatos lemondással. Éppen ellenkezőleg: már rövid távon egész sokat nyerhetünk vele, ha egy kicsit tudatosabbak vagyunk.

Ha például kevesebb húst és több zöldséget fogyasztunk, már pár nap után fittebbnek fogjuk érezni magunkat és több energiánk jut a kötelező teendők mellett elvégezni a szórakoztatóakat is. Apropó, szórakozás: hát nem jó elektromos rollerrel a gyerekkort felidézve végiggurulni a városon?

Vagy nézzük az újrahasznosítás területét! Ha megtanulunk egy kicsit kézimunkázni, anélkül frissíthetjük fel a ruhatárunkat a megunt darabok átalakításával, hogy egy vagyont költenénk el, s a folyamat közben még a feszültséget is levezethetjük. Ha beszerzünk egy esővízgyűjtőt, nem kell attól tartanunk nagy esőzés idején, hogy a megemelkedett vízszint miatt elázik a ház alsó szintje. A komposztálással pedig nemcsak a szemetünket csökkenthetjük, de a kinyert jó minőségű tápanyaggal megspórolhatjuk a drága tápoldatokat is a növények gondozásakor. És a sort még lehetne folytatni…

Fotó: Kadri Karmo/UnsplashFotó: Kadri Karmo/Unsplash

Arra, hogy a fenntartható, zöld életmód valójában roppant élvezetes és játékos is tud lenni, a VKSZ Zrt. is igyekszik felhívni a figyelmet Társadalmi Felelősségvállalási programjának keretében és a 2021-ben öt éves Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényükkel.

Az idei eseményt szeptember 24-25-én tartják a Kálvin parkban több mint harminc hasonlóan gondolkodó partnerrel, ahol megbizonyosodhatunk róla, hogy a fenntarthatóság nem pusztán divatos hóbort: már a nagyszüleink is rengeteg olyan praktikát alkalmaztak, amelyeknek köszönhetően harmóniában tudtak élni a természettel, s nem mellesleg spórolhattak is. De ne feledkezzünk meg a legújabb vívmányokról sem: a kreatív bemutatókon játékosan tanulhatunk például a napenergia hasznosításáról, emellett számos környezetbarát eszközt kipróbálhatunk és beltéri komposztrobottal is találkozhatunk.

Bármiféle változást elérni egyébként úgy a legkönnyebb, ha nem hatalmas vállalásokban gondolkodunk, hanem rövid távú célokban. Vegyük például az idei rendezvény tematikáját, a biodiverzitás fontosságát és életünkre gyakorolt hatását. Önmagában ez egy nagyon tág téma, és elsőre úgy tűnhet, kisemberként nem tudunk sokat tenni az élővilág sokszínűségéért. Pedig már azzal, hogy elhelyezünk néhány növényt a balkonunkon, segíthetünk az apró, beporzásért felelős rovaroknak. Aztán ha a balkonkertészkedésben profik vagyunk, elmélyülhetünk a madarászásban – higgyük el, remek kikapcsolódást nyújtó hobbira bukkanhatunk így.

Állatsimogató is várja a látogatókat (Fotó: Ausra Vin/Unsplash)Állatsimogató is várja a látogatókat (Fotó: Ausra Vin/Unsplash)

De számos izgalmas tippet kaphatunk még a rendezvényen a témával kapcsolatban. A balkonkertészkedés és a rovar- és madártan órákon kívül lesz gyógynövény bemutató és túra, így megtanulhatjuk, hogyan állítsunk össze gyógynövényekből házipatikát, ötleteket kaphatunk a helyes víz- és energiafelhasználásról, valamint hogy miként tudjuk csökkenteni a szemetünket. Csomagolásmentes áruk között böngészhetünk, házi lekvárokat és kenyereket kóstolhatunk és vásárolhatunk, kipróbálhatjuk a nemezelést, a kicsik nagy örömére pedig állatsimogató is lesz, de kulturális programokból sem lesz hiány, valamint pénteken itt tartják a Vadvirágos Veszprém díjátadóját.

A Fenntarthatóság MindenKOR az elmúlt években kivívta a Veszprém városának Arany minősítést odaítélő Entente Florale Europe zsűrijének elismerését, valamint Áder János köztársasági elnök figyelmét, emellett az Ozone Network Televízió Zöld-díját is elnyerte. A szervezők ezúttal is nagy érdeklődésre számítanak, hiszen a rendezvény bizonyította: sokak számára fontos a fenntarthatóság és szeretnénk tenni a bolygónkért, épp csak néha ehhez egy kis iránymutatásra van szükség. A VKSZ Zrt. és partnerei ezt szeretnék megadni rendezvényükön, melyre mintegy ezer diákot és számtalan családot várnak: az első nap a szervezetten érkező diákcsoportokat, míg szombaton a családokat. Valamennyi érkező pecsétgyűjtő füzettel járhatja végig az egyes állomáshelyeket.

Bertalan Melinda
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 Kisautó segíti a közelekdést a sírok között VKSZ Zrt Kisautó segíti a közelekdést a sírok között Ismét működik az a kisautó, ami segít eljutni az embereknek szeretteik sírjához a város legnagyobb sírkertjében, a Vámosi úti temetőben. Az VKSZ Zrt. beruházásaként a környezetbarát elektromos autó szolgáltatását bárki igénybe veheti, derült ki a csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. tegnap 16:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.