Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem kell belepusztulni a környezettudatos életmódra váltásba

2021. szeptember 7. 11:47
Lehet azt játékosan is csinálni, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat. Szeptember 24-25-én, a VKSZ Zrt. ötödik Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényén épp ezt tapasztalhatjuk meg.

Amikor a környezetvédelem és a fenntartható életmód kerül szóba, hajlamosak vagyunk egyből felhozni a legrosszabb forgatókönyveket: ha nem hagyjuk abba rögvest a húsevést/mondunk le az évi 2-3 repülős hétvégi kiruccanásról/száműzzük az életünkből a műanyagot/csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást, akkor rövid időn belül pusztulásra ítéljük a bolygót.

Bár természetesen fontos, hogy tisztában legyünk a tetteink következményeivel, a környezetvédelem pedig nem elbagatellizálandó, jó lenne, ha nem mindig csak arról beszélnénk, milyen katasztrófák várnak ránk, hanem arról is, mit nyerünk mi magunk egyénenként, ha fenntarthatóbb életmódra váltunk. Mert a szorongás, amit így kiváltunk, valóban lehet motiváló bizonyos szinten, egy idő után azonban megbénít és azt az érzetet kelti, hogy egy túl nagy játszma kis halai vagyunk, akiknek esélye sincs megfordítani a játék kimenetelét. Ha viszont a jutalomra koncentrálunk, az sokkal hosszabb távon és eredményesebben képes fenntartani bennünk a motivációt a változtatásra.

Éljen az újrahasznosítás! (Fotó: Kovács Bálint/archív)Éljen az újrahasznosítás! (Fotó: Kovács Bálint/archív)

Az a helyzet ugyanis, hogy fenntarthatóbb életmódra váltani egyáltalán nem jelent egyet a folyamatos lemondással. Éppen ellenkezőleg: már rövid távon egész sokat nyerhetünk vele, ha egy kicsit tudatosabbak vagyunk.

Ha például kevesebb húst és több zöldséget fogyasztunk, már pár nap után fittebbnek fogjuk érezni magunkat és több energiánk jut a kötelező teendők mellett elvégezni a szórakoztatóakat is. Apropó, szórakozás: hát nem jó elektromos rollerrel a gyerekkort felidézve végiggurulni a városon?

Vagy nézzük az újrahasznosítás területét! Ha megtanulunk egy kicsit kézimunkázni, anélkül frissíthetjük fel a ruhatárunkat a megunt darabok átalakításával, hogy egy vagyont költenénk el, s a folyamat közben még a feszültséget is levezethetjük. Ha beszerzünk egy esővízgyűjtőt, nem kell attól tartanunk nagy esőzés idején, hogy a megemelkedett vízszint miatt elázik a ház alsó szintje. A komposztálással pedig nemcsak a szemetünket csökkenthetjük, de a kinyert jó minőségű tápanyaggal megspórolhatjuk a drága tápoldatokat is a növények gondozásakor. És a sort még lehetne folytatni…

Fotó: Kadri Karmo/UnsplashFotó: Kadri Karmo/Unsplash

Arra, hogy a fenntartható, zöld életmód valójában roppant élvezetes és játékos is tud lenni, a VKSZ Zrt. is igyekszik felhívni a figyelmet Társadalmi Felelősségvállalási programjának keretében és a 2021-ben öt éves Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényükkel.

Az idei eseményt szeptember 24-25-én tartják a Kálvin parkban több mint harminc hasonlóan gondolkodó partnerrel, ahol megbizonyosodhatunk róla, hogy a fenntarthatóság nem pusztán divatos hóbort: már a nagyszüleink is rengeteg olyan praktikát alkalmaztak, amelyeknek köszönhetően harmóniában tudtak élni a természettel, s nem mellesleg spórolhattak is. De ne feledkezzünk meg a legújabb vívmányokról sem: a kreatív bemutatókon játékosan tanulhatunk például a napenergia hasznosításáról, emellett számos környezetbarát eszközt kipróbálhatunk és beltéri komposztrobottal is találkozhatunk.

Bármiféle változást elérni egyébként úgy a legkönnyebb, ha nem hatalmas vállalásokban gondolkodunk, hanem rövid távú célokban. Vegyük például az idei rendezvény tematikáját, a biodiverzitás fontosságát és életünkre gyakorolt hatását. Önmagában ez egy nagyon tág téma, és elsőre úgy tűnhet, kisemberként nem tudunk sokat tenni az élővilág sokszínűségéért. Pedig már azzal, hogy elhelyezünk néhány növényt a balkonunkon, segíthetünk az apró, beporzásért felelős rovaroknak. Aztán ha a balkonkertészkedésben profik vagyunk, elmélyülhetünk a madarászásban – higgyük el, remek kikapcsolódást nyújtó hobbira bukkanhatunk így.

Állatsimogató is várja a látogatókat (Fotó: Ausra Vin/Unsplash)Állatsimogató is várja a látogatókat (Fotó: Ausra Vin/Unsplash)

De számos izgalmas tippet kaphatunk még a rendezvényen a témával kapcsolatban. A balkonkertészkedés és a rovar- és madártan órákon kívül lesz gyógynövény bemutató és túra, így megtanulhatjuk, hogyan állítsunk össze gyógynövényekből házipatikát, ötleteket kaphatunk a helyes víz- és energiafelhasználásról, valamint hogy miként tudjuk csökkenteni a szemetünket. Csomagolásmentes áruk között böngészhetünk, házi lekvárokat és kenyereket kóstolhatunk és vásárolhatunk, kipróbálhatjuk a nemezelést, a kicsik nagy örömére pedig állatsimogató is lesz, de kulturális programokból sem lesz hiány, valamint pénteken itt tartják a Vadvirágos Veszprém díjátadóját.

A Fenntarthatóság MindenKOR az elmúlt években kivívta a Veszprém városának Arany minősítést odaítélő Entente Florale Europe zsűrijének elismerését, valamint Áder János köztársasági elnök figyelmét, emellett az Ozone Network Televízió Zöld-díját is elnyerte. A szervezők ezúttal is nagy érdeklődésre számítanak, hiszen a rendezvény bizonyította: sokak számára fontos a fenntarthatóság és szeretnénk tenni a bolygónkért, épp csak néha ehhez egy kis iránymutatásra van szükség. A VKSZ Zrt. és partnerei ezt szeretnék megadni rendezvényükön, melyre mintegy ezer diákot és számtalan családot várnak: az első nap a szervezetten érkező diákcsoportokat, míg szombaton a családokat. Valamennyi érkező pecsétgyűjtő füzettel járhatja végig az egyes állomáshelyeket.

Bertalan Melinda
további cikkek
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. tegnap 13:49 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' politika 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' Hogyan próbál Magyarország lavírozni a nagyhatalmak különböző érdekei közt és hogyan jöhet ki mégis jól ebből egy ilyen kis ország Európában? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezekről is beszélt szerda este Veszprémben a Mathias Corvinus Collegium veszprémi képzési központjának előadásán, ahol legújabb, Huszárvágás című könyvét is bemutatta. tegnap 11:28 Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. 2024. február 21. 23:09 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. 2024. február 21. 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.