Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyar katonákért tartottak szentmisét a Rab Mária forrásnál

2021. szeptember 4. 15:57
A mindenkori magyar honvédekre minden évben Kisboldogasszony ünnep alkalmával emlékeznek.

-A Rab Mária forrásnál lévő kegyhely kialakulását egy rabnő homályba vesző történetéből eredeztetik 1919-ből. Amit biztosan tudunk a korabeli újságokból az, hogy később a városba telepített Jutasi Honvéd Altisztképző növendékei ide jártak gondozni, építeni a forrás körüli kis völgyet. A Rab Mária-forrást a Magyar Királyi Veszprém-Jutasi Honvéd Altisztképző Intézet legendás parancsnoka, Markóczy János vezérőrnagy 1941-ben hivatalos szabadtéri misézőhellyé nyilvánította. A háború éveiben többezres hívősereg zarándokolt a Rab Mária forráshoz, hogy imádkozzanak a fronton harcoló katonákért, Magyarország védelméért.

Tavalyhoz hasonlóan idén is megtartották a Hősök Keresztútja nevű menetet. Archív felvétel.Tavalyhoz hasonlóan idén is megtartották a Hősök Keresztútja nevű menetet. Archív felvétel.

A katonák és a civilek együtt imádkoztak Szűz Mária pártfogásáért, hogy a távolban harcoló édesapa, testvér, fiú épségben hazatérjen. A háború végével, Magyarország legyőzésével a kegyhely is a győztesek martaléka lett. Lerombolták, és az emlékét is ki akarták törölni a fejekből. Hatvan évnek kellett eltelnie, hogy újra felfedezzük, és azóta élesztgetjük az emlékét- elevenítette fel a hely történetét a szombati megemlékezésen Rácz Katalin, az eseményt szervező Hét Domb Egyesület elnöke.

Kapcsolódó cikk
Így tűnt el, majd éledt újjá Veszprém eldugott kegyhelye
Létezik egy eldugott kegyhely Veszprémben, ahol a legenda szerint Szűz Máriával beszélgethetnek a hívők. A Rab Mária forrás története egy ártatlanul elítélt fiatal nőtől indult és a több évtizednyi feledés után az utóbbi években ismét kezdi visszanyerni régi fényét.

-Ma újra a magyar katonáinkra figyelünk, akik emberpróbáló körülmények között védik a magyar határokat. A jelenkor hősei ők, akikért lehet, és kell is imádkozni

-hangsúlyozta.

A Rab Mária forrásnál a mindenkori magyar katonákért 2009-ben tartottak először szentmisét, 2012 óta havi rendszerességgel. 2017 óta a Kisboldogasszony ünnepe alkalmából a Hősök Keresztútja nevű menetet is megtartják. Szombat délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárától (egykori altisztképző épülete) indult a veszprémi és szentendrei katonákkal kiegészült hívői menet egészen a forrásig, amelynek során mobil stációkkal emlékeztek Rab Máriára és doni szenvedéstörténetre, majd szentmisét tartottak Tóth András Sándor érseki bírósági helynök, a Nepomuki Szent János templom plébánosának celebrálásával.

A nyolc darabból álló oltárterítő, melyet idén a szentendrei MH Altiszti Akadémia növendékei illesztettek össze.A nyolc darabból álló oltárterítő, melyet idén a szentendrei MH Altiszti Akadémia növendékei illesztettek össze.

Az ünnepségen összeillesztették azt a nyolc darabból álló oltárterítőt is, amely az összefogást és összetartozást szimbolizálja.

A szentmisét megelőzően a helyszínen Bázsa Botond önkormányzati képviselő ünnepi köszöntő beszédében a Szűz Mária fontosságát emelte ki, akinek alakja szerinte a manapság világszerte tapasztalható keresztény és családellenes gyűlöletkampány ellenére Magyarországon továbbra is példaértékű, ezért hűséggel tartozunk iránta.

Bázsa Botond önkormányzati képviselő a Rab Mária forrásnál tartott ünnepségen.Bázsa Botond önkormányzati képviselő a Rab Mária forrásnál tartott ünnepségen.

Frankó Imre ezredes, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia megbízott parancsnoka úgy fogalmazott, a Rab Mária forrás kegyhelye egy nagyszerű és különleges helyszín, mert, mindazt, ami egy erős társadalmat jellemez, - a katonai és a civilek összefonódása-, itt megtalálható, ezért az akadémiának kötelessége, hogy az elődökért érzett kötelességtudatból részt vegyen a megemlékezésen.

A beszédeket szentmise és szeretetvendégség követte. A zenei szolgálatot a Spiritus zenei együttes és a Veszprém Légierő Zenekara adta.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.