Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mentőövet dob a honvédség a fiataloknak

2021. augusztus 1. 0:25
Továbbra is várja a Magyar Honvédség önkéntes katonai szolgálatra a fiatalokat. A veszprémi toborzóirodában a héten tartott sajtótájékoztatón megtudhattuk, mennyi ideig tart a kiképzés és milyen jövedelemre számíthatnak a kadétok.

Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik, hangzott el szerdán a Jutasi úti toborzóirodában tartott sajtótájékoztatón, ahol Soós Gyula alezredes, a veszprémi toborzó központ igazgatója és Barta Sándor ezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnokhelyettese részletezte az önkéntes katonai szolgálat legfrissebb tudnivalóit.

Soós Gyula rávilágított, a magyar haderő az utóbbi időszakban jelentős fejlesztéseken esik át, ugyanakkor az országnak szüksége van olyan önkéntesekre, akik támogatják a honvédség munkáját ésveszélyhelyzetben sem riadnak vissza a segítségnyújtástól.

Soós Gyula, alezredesSoós Gyula, alezredes

A sorkatonaság felfüggesztése óta felnőtt egy generáció, amely nem rendelkezik személyes tapasztalattal a honvédelemről, ez most a program révén megváltozhat.

A katonai vezetők kiemelték, az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatójaként a honvédség stabil megélhetést tud kínálni akár átmenetileg, akár hosszabb távon is.

Ennek érdekében indították az önkéntes katonai szolgálatot, amelyre jelen esetben kifejezetten azokat a fiatalokat várják, akik érdeklődnek a haderő iránt, élethelyzetük pedig úgy alakult, hogy érettségi után idén nem jutottak be felsőoktatási intézménybe, nekik lehet egy mentőöv a katonai szolgálat.

Barta SándorBarta Sándor

A jelentkezés feltételei azonban nincsenek érettségihez kötve, csupán a 18. életévet kell betöltenie az érdeklődőnek, minimum általános iskolai végzettséggel kell rendelkezni, valamint büntetlen előéletűként, erkölcsi bizonyítvány birtokában lehet beadni a jelentkezést augusztus 31-ig.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, megfelelő számú jelentkező esetén (minimum kb. 20 fő) szeptember 15-től indul a kiképzés napi 8 órában a lakhelyhez legközelebbi helyszínen. A kiképzés két két ciklusból áll, elsőként egy kéthónapos felkészítésen vesznek részt a kadétok, ahol 5 hét alapkiképzés után 2 hét lövész szakalap kiképzés is vár még rájuk.

Ezt követően kezdődik a kiképzés második ciklusa, amely már 4 hónapot ölel fel. Az önkéntes katona itt már több lehetőség közül választhat:

  1. A további szolgálati idejére az ÖKSZ program keretében marad a Területvédelmi köteléknél.
  2. A további kiképzését az ÖKSZ program keretében egy „műveleti” besorolású katonai szervezetnél folytatja.
  3. Az első ciklus befejezését követően szolgálati viszonyt vált (szerződéses, ÖMT, ÖVT), mellyel egyidejűleg kikerül az ÖKSZ programból.

Azaz akár arra is van lehetőség, hogy valamely műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja, ahol különböző katonai szakterületek tudományában és képességeiben mélyedhet el. Ilyen például az ejtőernyős kiképzés, búvár kiképzés, speciális lövész kiképzés, vagy éppen a különleges katonai gépjármű, harcjármű, munkagép vezetésére és kezelésére történő felkészítés. Ezen kívül a veszprémi "Sziklában" is van lehetőség elhelyezkedni annak, aki a speciális területet érzi magához közelebbinek.

A sajtótájékoztatón kiemelték, már az alapkiképzés első két hónapjában kapnak juttatást a jelentkezők, ez akkor a mindenkori minimálbérnek felel meg (bruttó 167.000 Ft.), ezt követően a második, négy hónapos kiképzés során ez az összeg a garantált bérminimum összegére emelkedik (bruttó 219.000 Ft.). Ezen juttatásokon kívül utazási költségtérítést, napi egyszeri meleg étkezést és katonáknak járó vásárlási kedvezményeket, szükség esetén szociális támogatást is biztosít a honvédség.

Kiemelték, azt önkéntes katonai szolgálat ideje alatt bármikor lehet jelentkezni szerződéses katonának is, illetve műveleti, vagy területvédelmi tartalékosnak is.

Hajas Bálint
Simon Dani
további cikkek
Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak A Magyar Honvédség és jogelődjeinek legnagyobb repülő és ejtőernyős katasztrófájára emlékeztek pénteken Jutaspusztán. 2024. április 13. 17:27 Mintegy 4 ezer katona lépett be a Magyar Honvédségbe 2023-ban Mintegy 4 ezer katona lépett be a Magyar Honvédségbe 2023-ban A Magyar Honvédség idén mintegy 4 ezer új katonát üdvözölhetett soraiban - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MTI-vel a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombati közleménye szerint.   2023. december 30. 15:27 A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka Magyar Honvédség A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről. 2023. március 22. 15:03 Tizenöt fiatal vonult be katonának Magyar Honvédség Tizenöt fiatal vonult be katonának Tizenöt huszonéves fiatal kezdte meg a katonai alapkiképzést hétfő reggel a veszprémi Toborzó Központban. A nyolchetes kiképzésen a fizikai felkészítés mellett olyan, a katonai hivatáshoz kapcsolódó képességeket is elsajátítanak majd, mint a bajtársiasság, a katonai hierarchia és viselkedésminták helyes alkalmazása, valamint betekintést nyernek majd a különböző hadtestek feladataiba, hogy aztán az alapképzés után ennek a tudásnak a birtokában dönthessenek arról, hogy milyen területen folytatnák pályafutásukat. 2023. február 13. 14:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.