2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Öt különleges szabadtéri mozis élmény

2021. július 14. 20:27
A nyárhoz szerintünk nemcsak a strandolás tartozik hozzá, de a csillagos ég alatti mozizás is. Szerencsére egyre több helyen nyílnak (alkalmi) szabadtéri mozik, az alábbi öt helyszín és vetítés pedig különösen extra élményt ígér.

PikNik Mozi, Pétfürdő – Mamma mia 

A PikNik Mozi egy országos közösségi eseménysorozat, amely egyszerre ötvözi a kertmozik hangulatát a piknikezéssel. A szervezők szerint éppen ezért nem is maga a film a lényeg, hanem az atmoszféra: az esemény már órákkal a filmvetítés előtt kezdetét veszi, s aki szeretné, már délután leterítheti a pokrócát és megkezdheti a hangolódást egy kis piknikezéssel, miközben a háttérben akusztikus jazz zene szól. Aztán naplemente után a színes izzók és a kézzel készült lámpások gyér fénye mellett megkezdődik a filmvetítés – ezúttal Pétfürdőn, ahol egy igazi nyári filmet, a Mamma mia!-t nézhetik meg az érdeklődök. A rendezvény ingyenes, 500 főig korlátozás nélkül látogatható.

Mikor: július 23. 18 órától
Hol: Pétfürdő, péti liget
Facebook-esemény ITT  

Fotó: PikNik Mozi Facebook oldalFotó: PikNik Mozi Facebook oldal

Kertmozi az eplényi Síarénában – Forrest Gump

Elég ritka, hogy az erdő közepén nyíljon meg egy kertmozi, igaz? Pedig Eplényen most épp ezt tapasztalhatjuk meg. A Síaréna üzemeltetői ezzel egy kicsit arra is szeretnék emlékeztetni az embereket, hogy a Kalandhely nemcsak télen kínál kalandokat, de nyáron is ugyanolyan izgalmas lehet a libegővel felmenni a hegyre, bejárni a tanösvényt, felfedezni a különleges Malom tavat, majd újabban mindezt még fokozni azzal, hogy megnézünk egy filmet a csillagos ég alatt. És mivel erdőről beszélünk, ahol kicsi a fényszennyezés, utóbbi kifejezés itt tényleg nem túlzás. Július végén ráadásul egy remek kultfilmmel, a Forrest Gumppal jelentkeznek. Figyelem, a férőhelyek korlátozottak, érdemes sietni a jegyvásárlással.

Mikor: július 31. 20:30-tól
Hol: Intersport Síaréna Eplény
Facebook-esemény ITT  

Vaszary Kertmozi – Szerelmesfilm

Mi lehetne annál jobb retro mulatság, minthogy egy Kádár-kori filmet nézünk meg az egyébként főleg a 20. század közepén és második felében népszerűnek számító kertmozis körülmények között? A balatonfüredi Vaszary Galéria kertjében már évek óta tartanak szabadtéri vetítéseket, az idei filmkínálat azonban kifejezetten a 70-es évekből válogat Balatonfüred várossá alakulásának 50 éves évfordulója alkalmából, s egy kivételtől eltekintve mind magyar film. A Makk Károly-féle zseniális Szerelem, A sípoló macskakő és Steven Spielberg egy korai thrillere után július végén Szabó István klasszikusát, a Szerelmesfilmet játsszák. Ha szeretünk nosztalgiázni szívfacsaró melodrámákkal, ott a helyünk.

Mikor: július 30. 22 órától
Hol: Balatonfüred, Vaszary Galéria
Facebok-esemény ITT   

Fotó: Vaszary KertmoziFotó: Vaszary Kertmozi

Garten Balaton – Van Gogh az örökkévalóság kapujában

Bár a kertmozikat általában a könnyed szórakozással kötjük össze, a magas kultúrától sem kell megijedni. A Garten Balaton kortárs művészeti hetek és képzőművészeti vásár idén is megnyitja kapuit, a színes programba pedig ezúttal is csempésztek egy kis kertmozizást. S ha már képzőművészetről van szó, ki más lenne a legalkalmasabb arra, hogy többet tudjunk meg életéről, mint a posztimpresszionista festő, Van Gogh? A William Defoe főszereplésével készült Van Gogh az örökkévalóság kapujában a holland művész utolsó éveit dolgozza fel, alakításáért pedig Defoe a velencei filmfesztiválon a legjobb színésznek járó díjat is kiérdemelte. Ha ennyi nem elég, csalinak még bedobjuk, hogy a film végig a gyönyörű dél-franciaországi vidéken játszódik.

Mikor: augusztus 3. 21 órától
Hol: Lovas, Fő utca 12.
Facebook-esemény ITT 

Fövenyes Kertmozi – Fekete Özvegy

A már eleve előnnyel induló balatoni kertmozik közül is talán az egyik leghangulatosabb a Balatonudvariban található Fövenyes Kertmozi, mely színes műanyag székeivel, családias megjelenésével igazi retro nosztalgiát áraszt magából. Ráadásul a hely idén ünnepelte 50. születésnapját, ha tehát még soha nem jártunk itt, ideje végre ellátogatni ide. A múltbéli hangulat ellenére a kínálat alapvetően egyébként az aktuális mozifilmekből áll, és gyakorlatilag minden nap mozizhatunk itt – mi most a Marvel újdonságát ajánljuk, a Magyarországon forgatott Fekete Özvegyet. 

Mikor: július 20. 21 órától
Hol: Balatonudvari, Mozi u. 1.
Facebook-esemény ITT 

Nyitókép: Happycity21 on iStockphoto

Bertalan Melinda

További cikkek

Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
75. születésnapját ünnepli Kádár Tibor képzőművész, akinek műveiből a háromnegyed évszázados jubileum alkalmából kiállítás nyílt szerdán a Dubniczay-palota Várgalériájában.
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Mártony Zsuzsanna magánénekes, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szakács Tibor trombitaművész közösen lépnek fel az Utas és Holdvilág Antikváriumban pénteken.
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.