Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiválasztották Veszprém Város Borát

2021. július 8. 22:03
Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit csütörtökön hirdették ki a Betekints Hotelben.

A térségi borverseny rekordszámú jelentkezőt vonzott: hat borvidékről 92 termelő 360 mintáját kóstolta a szakértő zsűri. Illetve néhány esetben a nem-feltétlenül-szakértő zsűri is: Veszprém város és az Európa Kulturális Fővárosa program idei borainak kiválasztásában laikusokból álló társadalmi zsűri hozta meg a döntést, ők a szakemberek által összeállított szűkített listán szereplő mintákból válogattak.

Ennek a társadalmi zsűrinek Porga Gyula polgármester is a tagja volt, aki a díjátadón elmondta: Veszprém maga ugyan nem borvidéken fekszik, az agglomerációhoz azonban több borvidék is kapcsolódik – ezek sokszínű kínálata Szekszárddal vagy Egerrel szemben is versenyképessé teszik a térséget.  

Tungli Péter, az Európa Kulturális Fővárosa Program gasztronómiai koordinátora rámutatott: az összbalatoni borverseny pontosan olyan kezdeményezés, aminek felkarolását és támogatását a térségi összefogásra építő Veszprém-Balaton EKF-pályázatban vállalták. A bortermelés a térségben a mai napig része a mindennapoknak, legyen szó ismert borászatokról vagy egyszemélyes kis vállalkozásokról.

A Balaton Bora címekről a Mészáros Gabriella borakadémikus vezette szakmai zsűri mondta ki a végső szót. A zsűrielnök arra intette a megjelent borászokat, hogy az aktuális divatirányzatok kiszolgálása mellett nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a hagyományos borfajtákra. A szakember kevesellte például a kéknyelűt és a juhfarkot a minták között. "Nem szabad a hagyományos, a térségre jellemző borokat elengedni. Felelősséggel tartozunk a tájért, a szőlőért, a fogyasztóért!" – hangsúlyozta.

 

A 2021-ES DÍJAZOTTAK

Veszprém Város Bora – Villa Pátzay Borbirtok Prémium chardonnay (2018)
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Fehérbora – Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark (2019)
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Vörösbora – Rubin Borászat Peripheria merlot (2017)
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pezsgője – Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brut methode traditionelle (2017).


A Balaton Legjobb Fehérbora – Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark (2019)
A Balaton Legjobb Vörösbora – Bujdosó Kokas merlot (2017)
A Balaton Legjobb Rozé bora – Kányaváry Borbirtok Pirkadat cabernet sauvignon rozé (2020)
A Balaton Legjobb Pezsgő-Gyöngyöző Bora – Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint (2017)
A Balaton Legjobb Desszert Bora – Koczor Pincészet Enigma (2015)

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Horváth Ákos, meteorológus lesz az MTVA-VEAB előadás-sorozatának következő vendége. tegnap 10:14 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi életfelfogás nyitja ki az első borszalont a városban A veszprémi életfelfogás nyitja ki az első borszalont a városban Van az a szakállas vicc, amikor két ivócimbora beszélget: „Te ittál már rossz bort?” „Igen.” „És milyen volt?” „Jó.” A magyarok hosszú éveken keresztül cinkos mosollyal kacsintottak össze, ha ezt a viccet hallották, mert hát kivel nem történt meg ugyebár…  Aztán már egyre kevésbé. Szépen lassan a társadalom polgári gondolkodású része felfedezte a kultúrát az alkohol- és elsősorban a borfogyasztásban most pedig az első alkalommal életre hívott Veszprémi borszalonban mindez kiteljesedhet egy igazi aromaorgiában. 2024. április 3. 15:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.