Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Megnyílt a veszprémi sportuszoda

2021. június 21. 14:37
Elkészült és megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is az új veszprémi sportuszoda. Az ünnepélyes átadót hétfő délelőtt tartották, ahol bejelentették, hogy az előttünk álló hétvégén a környékbeli lakosok kedvezményesen használhatják a létesítményt, valamint a szeptembertől induló Úszó Nemzet Program részletei is kiderültek.

A veszprémi sportuszoda megépítésének története 2014-ig nyúlik vissza, ekkor tették meg a városvezetők az első fontosabb lépéseket a sportközpont megvalósításáért. Konzultációt indítottak a későbbi uszoda helyszínének kiválasztására, valamint kiegészítő szolgáltatásaira, ezt követően pedig 2016-ban Porga Gyula, polgármester a Modern Városok Program keretében aláírta a megállapodást a miniszterelnökkel a létesítmény megépítéséről.

A veszprémi uszoda valódi története viszont még ennél is hosszabb időre tekint vissza, egészen 1981-ig, ugyanis ekkor adták át Balatonfűzfőn azt az uszodát, amely sokáig a veszprémiek számára is az első számú vizes létesítmény volt.

A megnyitó ünnepségen Porga Gyula elevenítette fel azt, hogy a '80-as évek óta folyamatosan ott élt az igény a veszprémiekben, hogy legyen a megyeszékhelynek is egy saját, nagy versenyuszodája. Konkrét lépéseket ennek érdekében azonban sokáig nem tett a város, míg végül 2014-ben nekiálltak az előkészítésnek és kijelölték az Aréna melletti területet végleges helyszínnek.

A polgármester hangsúlyozta, ebben a törekvésükben Magyarország kormánya is a szövetségesük lett és Orbán Viktor 2016-os veszprémi látogatásának alkalmával a miniszterelnök számára is egyértelmű volt, hogy mind a városnak, mind az országnak szüksége van erre a sportuszodára.

Porga Gyula három pontban foglalta össze sportberuházások lényegét – amelyekben Veszprém az elmúlt időszakban élen jár, hiszen az uszodán kívül jégcsarnokkal és atlétikai dobópályával is gazdagodott a város – ezek alapján az ilyen fejlesztések lényege, hogy

  • az élsportot szolgálják;
  • támogassák az utánpótlást;
  • és lehetőséget biztosítsanak a kikapcsolódásra a mozogni vágyóknak.

Porga Gyula a megnyitónPorga Gyula a megnyitón

A veszprémi uszoda mindhárom kritériumot teljesíti, emellett pedig küllemében is figyelemreméltó létesítmény. Ovádi Péter, országgyűlési képviselő egyenesen a legszebb uszodaként jellemezte az országban a veszprémit. Kiemelte, hogy ez a fejlesztés igazi csapatmunka eredménye a város, a kormány és az emberek összefogásával, ráadásul nem csak a veszprémiek, hanem a térségben élők is nyertek vele.

„Eddig a veszprémi uszodához Balatonfűzfőre kellett menni, immáron viszont nekünk is van egy igazi modern, XXI. századi létesítményünk.”- Fogalmazott Ovádi.

- Az uszoda alapterülete 5538,5 m2, hasznos alapterülete 10 598,7 m2
- Az épület 4 szintes: pince-gépészeti szint, földszint, 1. emelet és egy nyitott gépészeti udvar
- A földszinten öt medence van: 50 m-es verseny/úszómedence, 25 m-es edzőmedence, 12,5 m-es 0,80 méter mélységű tanmedence, 30 m2 nagyságú 0,5 méter mélységű
gyerekmedence és egy 33 m2 nagyságú 1 méter mélységű pezsgőmedence.
- A medencék mellett 8 db tepidárium van.
- Az uszoda 720 fő befogadására alkalmas lelátótérrel felszerelt.
- A sporteseményekre az északi, a hétköznapi használatra a nyugati bejáratot lehet igénybe venni.
- Az első emeleten található: sajtó szoba/szülői váró, hang és fénytechnikai helyiség, tárgyaló, irattár, irodák, teakonyha, fitnesz terem, csapatöltözők és vizesblokk és a szaunavilág.
- A szaunavilág 101 m2 nagyságú, tepidáriumokkal ellátott. Itt található: az infraszauna, ördögszauna, gőz, két finn szauna, egy merülőmedence és a jégkása készítő.
- Itt található a korszerű kondigépekkel felszerelt 61 m2-es fitneszterem.
- 120 férőhelyes parkoló van a telek dél-nyugati sarkában.
- Az épület monolit vasbeton szerkezetű, előregyártott vasbeton lelátóelemekkel és síkbeli acél rácsostartójú tetőszerkezettel készült a versenymedence felett 41,5 m-es feszttávval.
- A tetőn trapézlemes fedés van PVC vízszigeteléssel.
- Az épület megfelel a közel 0 energiaigény követelményeinek, a megújuló energiahordozók részaránya 26,8%.
- A homlokzat acél falvázbordákra szerelt szendvicspanel és függönyfal szerkezetű, ami a víz hullámzását szimbolizálja árnyékoló lamellák segítségével.

A képviselő azt is bejelentette, hogy az előttünk álló hétvégén, azaz

június 25-27 között nyílt nap keretében mindenki jelképes 500 Ft-ért látogathatja meg az uszodát.

Dr. Szabó Tünde, államtitkár, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Porga Gyula, polgármesterDr. Szabó Tünde, államtitkár, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Porga Gyula, polgármester

Az uszoda már az átadó napján megnyitotta a kapuit az érdeklődők előtt, hosszú távon pedig jelentős szerepet vállal az ország sportstratégiájában. Ezt már dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár mondta a megnyitón, aki kiemelte, hogy az elmúlt 10 év kormányzása alatt új lendületet vett a sport támogatása.

Korábban a régi idők sportsikereiből táplálkozott ez az ország, 2010-től viszont már a modern sportinfrastruktúrák kialakítására helyezték a hangsúlyt, tette hozzá.

Ezek között is külön figyelmet kaptak az uszodák, hiszen nemzetünk sportolói több esetben is valamely vizes sportágban értek el kimagasló sikereket. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy az úszás egy olyan mozgásforma, amit kisgyermektől idős korig bárki űzhet.

Előbbi, azaz a kisgyermekek esetében az államtitkár bejelentette, hogy idén szeptember 1-től indul az „Úszó Nemzet Program” amelynek lényege, hogy minden óvodás és kisiskolás korú gyermek megtanuljon úszni az országban.

Veszprémben ehhez már adott az infrastrukturális háttér, ahol civilek és élsportolók is „otthonra lelhetnek”. Ezt a hasonlatot Rasovszky Kristóf, többszörös Európa-bajnok veszprémi úszó fogalmazta meg, aki már az uszoda alapkőletételén is jelen volt, most pedig a jelenlévőkkel közösen vághatta át az új létesítmény kapujánál a szalagot.

Az ünnepség végén a három legnagyobb keresztény egyház képviselői is megáldották az épületet, majd a nagmedencében fiatal szinkronúszók tartottak bemutatót a közönség előtt.

 

Az uszodáról exkluzív képeket alábbi galériánkban találnak:

Galéria
Megnyílt a veszprémi uszoda
Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.