2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

A filmnek Veszprémben van a helye!

2021. június 18. 21:19
Ecoport
A magyar filmes tradíciók ápolásáról és a friss hazai alkotások bemutatásáról szól az első Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek Veszprém, valamint két Balaton-parti település, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont június 23-26 között. Itt az ideje felidézni azt is, hogy Veszprém és a térség már nem egyszer szolgált helyszínül valamely híres magyar film jeleneteinek!

A Cannes, Velence és Karlovy Vary alkotta háromszöget nem kell bemutatni az európai filmek szerelmeseinek. A francia, olasz és cseh városok kultúrkincseibe régóta beépült a filmkultúra, és mindezt az évente megrendezett nemzetközi filmfesztiváljaikkal demonstrálják is. Bár az öreg kontinensen főként ennek a három városnak a neve merül fel, ha mozgóképkultúráról esik szó, azt már kevesebben tudják, hogy hazánkban is kereken 120 éves történelemre tekint vissza a film. Ilyen történelmi távlattal pedig nem sok másik nemzet büszkélkedhet.

Többek közt ennek a magyar hagyománynak a reneszánszáról is szól majd az első Magyar Mozgókép Fesztivál júniusban, amelyen nemcsak a régi klasszikusok kerülnek vászonra, hanem a legújabb magyar alkotásokat is bemutatják Veszprém, valamint a két part menti város szabadtéri és fedett helyszínein.

Összesen 84 magyar film szerepel a repertoárban, ezek között helyet kaptak nagy- és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, animációs alkotások és több jól ismert klasszikus is, mint például a Macskafogó, vagy éppen a Szindbád, utóbbi idén lesz 50 éves.

Mindezt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros, valamint a Magyar Mozgókép Intézet közös szervezésében hozzák tető alá. Pontosabban főleg szabadtéri színpadok nézőtereibe, ugyanis a helyszínek, ahol a látogatók ingyenesen, de regisztrációhoz kötötten nézhetik meg az alkotásokat olyan kulturális találkozópontok, mint Veszprémben a Vár, a Hangvilla, az Expresszó és az Agóra kulturális központ, Balatonfüreden a Tagore-sétány, a Vaszary-villa kertje és a Balaton mozi, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi-strand.

Tavaly ősszel a Filmpiknikkel Veszprém és Balatonfüred már tett egy kísérletet, hogy még inkább meghonosítsa, pontosabban felélessze a filmes kultúrát a környéken, az akkori pozitív visszajelzések alapján pedig most egy szinttel feljebb lépve folytatják ezt a törekvést.

A környéken amúgy sem új keletű a filmes kultúra jelenléte, ha évtizedes távlatból nézzük, Veszprém már több jegyzett magyar film helyszínét adta. A XX. század közepe táján itt forgatták az Aranypáva néhány jelenetét, 1968-ban Jancsó Miklós a Fényes szelek című filmjét készítette Veszprém utcáin, de Makk Károly, Fűre lépni szabad filmjében is feltűnnek veszprémi helyszínek. Legutóbb pedig a #Sohavégetnemérős játékfilm néhány jelenete játszódott az Óváros téren. Ha pedig a Balaton északi-partját kell párhuzamba vonnunk a magyar filmmel, az első, ami felvillanhat mindenkiben, az Bujtor István alakja az Ötvös Csöpi filmekben.

A Magyar Mozgókép Fesztiválon a tradicionális értékkel bíró filmek mellett a legújabb magyar alkotások közül is válogathatnak bőven az érdeklődők, de a program nem merül ki csupán a moziélményben. A szervezők kiállításokkal, közönségtalálkozókkal is készülnek, valamint még a gasztronómiát is sikerült összekapcsolni a magyar filmekkel, konkrétan a születésnapos Szindbáddal, amely filmben megjelenő ételek a fesztivál ideje alatt a környék több éttermében is felkerülnek az étlapokra.

A fesztivál június 23-án az Így vagy tökéletes c. film díszbemutatójával indul a Várban, az esemény záróakkordjaként pedig június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
75. születésnapját ünnepli Kádár Tibor képzőművész, akinek műveiből a háromnegyed évszázados jubileum alkalmából kiállítás nyílt szerdán a Dubniczay-palota Várgalériájában.
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Mártony Zsuzsanna magánénekes, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szakács Tibor trombitaművész közösen lépnek fel az Utas és Holdvilág Antikváriumban pénteken.
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.