Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tizedik alkalommal hirdették ki a Veszprém megye bora verseny győzteseit

2021. június 8. 15:58
A Figula pincészet és a Tornai pincészet egy évig viselheti a kitüntető címet.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat 2021-ben is meghirdette a Veszprém Megye Bora versenyt, melyre mint mindig, most is a megye közigazgatási határain belül termelt, az adott borvidéken telepítésre engedélyezett szőlőfajtákból készült száraz fehérborral és egy száraz vörösborral lehetett nevezni.

A kitüntető címet tíz évvel ezelőtt, 2011-ben alapította a két intézmény azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a megye történelmi borvidékeire, kiváló boraira és hozzájáruljanak az ágazat sikeres marketingmunkájához. Utóbbira szükség is van, hiszen a Covid-helyzet a borászoknak is hatalmas bevétel-kiesést jelentett. A szigorúan laikusokból és borkedvelőkből álló zsűri által legjobbnak ítélt nedűk elnyerik a Veszprém Megye Bora megnevezés használatának jogát, egyben a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat protokoll célokra használt hivatalos boraivá is válnak a következő évben.

Tavaly a Figula Pincészet Sóskút Olaszrizlingje és a Csali Szőlőbirtok „Rókalikak” Cabernet Sauvignonja viselte a címet. A 2021-es kiválasztottakat Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hirdette ki kedd délelőtt a Megyeházán.

A két győztes bor

Vörös: Figula pincészet – Figula Merlot 2019 (Balatonfüred-Csopaki Borvidék)
A kiváló 2019-es évjárat Merlotja, mely a fajta jellegének köszönhetően lágyabb savérzetű, rengeteg gyümölccsel az orrban és a szájban egyaránt. Öt hektós hordóban érlelték 6 hónapon keresztül, még nagyon fiatal bor, mely hosszú karrier előtt áll. Kiválóan kíséri a vörösboros fogásokat, de boros beszélgetések elegáns kísérője is lehet.

Fehér: Tornai pincészet – TOP Selection Apátsági Furmint 2019 (Somlói Borvidék)
A pincészet 2019-es furmintja nagy érlelési potenciállal rendelkező bor, mely izgalmas példája a jó furmintoknak. Illatában határozott ásványosság, citrusok, egres, őszibarack aromák színesítik a képet. Ízében telt, gazdag, túlérett, mégis kiegyensúlyozott elegancia és harmónia jelenik meg. A kifinomult hordósság mellett érett alma, körte, citrusok, izgalmas savak és köves jegyek is gazdagítják a kortyot, mindez harmóniában, izgalmas utóízzel.

Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal

Az idei versenyre a megye 4 történelmi borvidékéről összesen 35 bor érkezett 22 pincészettől, ebből 4 vörös és 31 fehérbor. A legtöbben, olaszrizlinget, szám szerint 12-t küldtek elbírálásra. A zsűri azonban csak 22 bort kóstolt, minden pincészettől egyet-egyet.

Polgárdy Imre az eredményhirdetést követően köszönetet mondott a borászoknak, hogy nevezésükkel megtisztelték a versenyt. Mint mondta, a járványhelyzet a borászokat is sújtotta, és úgy véli, ez a verseny marketingtevékenységével némileg hozzá tud járulni a kilábaláshoz.

Takács Szabolcs, Tornai Tamás, Figula János és Polgárdy Imre a 2021. június 8-i eredményhirdetésen a Megyeházán.Takács Szabolcs, Tornai Tamás, Figula János és Polgárdy Imre a 2021. június 8-i eredményhirdetésen a Megyeházán.

Takács Szabolcs kormánymegbízott arról beszélt, hogy a tíz éve megrendezett megyei borverseny ideje alatt felívelő pályán haladó, majd a járvány miatt arról kissé letérő borászati ágazatot és borturizmust a szakmai összefogás mellett a kormány vidékfejlesztési projektek keretében is támogatja. A megyei borverseny idei győzteseivel kapcsolatban elmondta, mivel nem szakmabeliek bíráltak, a két kiválasztott bor jobban megjeleníti a közízlést.

Az egyedi, Veszprém Megye Bora 2021 címkével ellátott palackokat reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken használja majd fel a kormányhivatal és a megyei önkormányzat.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.