2021. január 24.
//
Timót névnap

Kihirdették a Veszprém megye bora 2020 verseny győzteseit

A Figula pincészet Sóskút Olaszrizlingje és a Csali Szőlőbirtok Rókalikak Cabernet Sauvignonja viselheti egy éven át a Veszprém megye bora címet.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat 2020-ban is meghirdette a Veszprém Megye Bora versenyt, melyre mint mindig, most is a megye közigazgatási határain belül termelt, az adott borvidéken telepítésre engedélyezett szőlőfajtákból készült száraz fehérborral és egy száraz vörösborral lehetett nevezni.

A kitüntető címet 2011-ben alapította a két intézmény azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a megye történelmi borvidékeire, kiváló boraira és hozzájáruljanak az ágazat sikeres marketingmunkájához. A zsűri által legjobbnak ítélt nedűk elnyerik a Veszprém Megye Bora megnevezés használatának jogát, egyben a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat protokoll célokra használt hivatalos boraivá is válnak a következő évben. Tavaly a Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő fehérbora, illetve a Fodorvin Családi Pincészet Balatonakali Merlot Leshegy – Carpediem Selection nevű vörösbora nyerte el a címet. A 2020-as Megye Bora nyerteseit csütörtök (október 8.) délelőtt hirdették ki a Megyeházán.

A 2020-ban nyertes borok

Figula Pincészet – Sóskút Olaszrizling 2018 (fehér)

Az 1993-ban alapított és számos hazai, valamint nemzetközi díjjal rendelkező Figula pincészet Sóskút Olaszrizlingje a balatonszőlősi Sóskút dűlő 40 éves tőkéiről származik. A közvetlenül a mészkőbánya alatti terület különlegessége, hogy a szőlőn és a mandulán kívül más növény nem bírja ezt a talajt. Ezt a tételt egyszerű feldolgozással és hagyományos borkészítéssel állították elő. 10 hektoliteres hordókban érlelték fél éven át.

Csali Szőlőbirtok Nemesvita Krokodilbor – „Rókalikak” Cabernet Sauvignon 2018 (vörös)
A Csali János által 10 éve a Krokodil pincében előállított Rókalikak Cabernet Sauvignon a Rókalikak dűlőben termett teljes érésben lévő, kitűnő gyümölcsből. Nyolc hónap fahordós érlelést kapott három fajta hordóban. Komplex nagy testű étcsokoládé, erdei gyümölcs, chili, vanília illatú és ízű vörösbort készítettek belőle.

A Csali birtok Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén, a Vinagórán 2019-ben aranyérmet nyert a Cabernet Sauvignon tétellel, 2020-ban szintén aranyérmes lett a 2018-as jégboruk, amely a család személyes büszkesége is egyben.

-Veszprém megyében körülbelül 4800 hektár szőlőültetvény található, és 1399 borászat működik. A kormányhivatal egy alosztályon keresztül rendszeresen találkozik a borászokkal, hisz több eljárás, adminisztratív munka és feladatellátás az intézmény feladatkörébe tartozik. Ezek a találkozási pontok inkább segítségnyújtásról, mint ellenőrzésről szólnak – hangsúlyozta Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott. Kiemelte, a megye bor cím népszerűségét jelzi, hogy évről-évre egyre többen jelentkeznek a megmérettetésre. Idén 19 pincészet 7 vörösborral és 31 fehérborral nevezett. A kormánymegbízott szerint külön öröm, hogy az idei pandémiás helyzetben is volt lehetőség megválasztani a megye borait.

-Az idei borok vaktesztes bírálatára (szakmai és nem szakmai) a Csordás-Fodor pincészetben került sor a nyár folyamán- mondta Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, aki szerint folytatni kell a megmérettetést dacára annak, hogy ma rengeteg borverseny létezik. Háláját fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a borászok ezt a kisebbnek számító versenyt is értékelik és megtisztelik a nevezésükkel.

Az egyedi, Veszprém Megye Bora 2020 címkével ellátott palackokat reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken használja majd fel a kormányhivatal és a megyei önkormányzat.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
A mézbor régi találmány. Annyira, hogy itthon is kiveszett a köztudatból. Veszprémben akad azonban egy manufaktúra, amely 2019 óta igyekszik az egyedi ízek, különleges aromák kombinálására
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Csak őszintén: nem szégyen, ha egy párezres bor a kedvencünk, és az sem magától értetődő, hogy a csúcsborok mindenkinek ízlenek - mondja Both Gábor borász, akivel az Új Borkerekasztal kapcsán beszélgettünk.
Attól hogy bio, nem feltétlenül jó
Attól hogy bio, nem feltétlenül jó
A bio élelmiszerek hétköznapi és éttermi felhasználása után a borok is követik a bio-bummot, ám a bio nem feltétlenül minőségjelző.
Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig
Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig
Története a Honfoglalás előtti időre nyúlik vissza, a középkorban nemesek versengtek érte, majd hamvaiból kellett újjáélednie a XX. század elején. A Balatoni borrégió története legalább annyira hullámzó, mint a tó vize.
Gasztro, zene, történelem, művészet egy tányéron: üdvözlünk a Bár Galériában
Gasztro, zene, történelem, művészet egy tányéron: üdvözlünk a Bár Galériában
Talán új, fúziós étterem nyílt volna a környéken? – kérdezheti az olvasó. Nem teljesen. A Bár Galéria ugyanis már meglévő dolgokra épít, de újszerűen: a rendezvény sorozaton minden alkalommal zene, művészet, történelem és gasztronómia találkozik össze, más-más helyszínen.