Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Júniusban Veszprémre figyel a teljes magyar filmes világ: érkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál

2021. május 27. 13:49
Még pár hét és ismét a filmeké lesz a főszerep a Veszprémben és a Balaton közeli városaiban, ahol június 23-26 között rendezik meg az első Magyar Mozgókép Fesztivált. A vetítések mellett közönségtalálkozóval, kiállításokkal és gasztronómiai kísérőprogramokkal is készülnek a szervezők. A közel 100 film mellett megelevenednek olyan magyar klasszikusok is, amelyeket anno Veszprémben forgattak.

Csütörtök délelőtt a Hangvilla előtti téren tartották az első Magyar Mozgókép Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját. Aki nyomon követi a városi kulturális eseményeket, annak nem lehet ismeretlen egy ilyen, a magyar filmek köré szerveződő fesztivál Veszprémben, ugyanis tavaly ősszel már sikeresen megszervezték az Európa Kulturális Főváros 2023 program keretében a Filmpikniket.

Erről az eseményről akkor és a mostani sajtótájékoztatón is úgy nyilatkozott Navracsics Tibor, kormánybiztos, hogy 2023-ig kipróbálnak több koncepciót is, tesztelik a közönséget és a szervezőket is, hogy 2023-ra minden hibát kiküszöbölve tarthassák meg ezeket a fesztiválokat.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

A Filmpiknikről tavaly várakozáson felüli pozitív visszajelzések érkeztek, ezért is érezték úgy, hogy idén még magasabb szinten, de ugyanúgy a magyar filmeket a központba helyezve, immáron a Magyar Filmintézettel közösen szervezik meg az első Magyar Mozgókép Fesztivált, ráadásul kibővült helyszínekkel, Veszprém és Balatonfüred mellett már Balatonalmádiban is lesznek vetítések június 23-26 között.

A távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a filmet pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területének látjuk, így nem titkolt célunk, hogy a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.

A helyszíneket tekintve Veszprémben a várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriáskivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek.

A sajtótájékoztatón Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos emlékeztetett, hogy a magyar film idén ünnepli 120 éves születésnapját, ebben a sorban pedig kevés országot lehetne felsorolni, ahol ekkora múltra tekint vissza a filmkészítés.

A kormánybiztos hozzátette, idén számos programmal készülnek a jubileum alkalmából, viszont a veszprémi fesztivál az egyik legkiemelkedőbb lesz ezek közül, ahol mind az adottságok, mind a környezet biztosított ahhoz, hogy egy pezsgő, jó hangulatú rendezvényt tarthassanak meg júniusban.

Káel CsabaKáel Csaba

A részletes programokról Muszatics Péter, a fesztivál programigazgatója számolt be. Elmondta, hogy összesen 84 filmet terveznek levetíteni a fesztiválon, 15 mozifilmet - ebből 4 premiert -, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet - köztük 2 premiert -, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust.

A fesztivál programját ezenkívül számos kísérőrendezvény is színesíti, közönségtalálkozók, beszélgetések, kiállítások, valamint a gasztronómia is megjelenik. Utóbbi kapcsán Muszatics Péter elárulta, hogy 50 éves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, ebben az alkotásban előkerülő ételek pedig megtalálhatóak lesznek több helyi étterem étlapján is a fesztivál ideje alatt.

Muszatics PéterMuszatics Péter

A fesztivál június 23-án az Így vagy tökéletes c. film díszbemutatójával indul a Várban, az esemény záróakkordjaként pedig június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat. A vetítéseken és programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni.

Veszprém kultúrtörténetében egyébként nem ismeretlen a filmes műfaj, több régi magyar klasszikust is itt forgattak, vagy legalább több jelenetet is az olyan filmekből, mint például az Aranypáva, a Fényes szelek, vagy a '60-as években a Fűre lépni szabad. De ugyanígy sokáig itt tartották meg a Veszprémi Televíziós Fesztivált is, amelyről a mostani Magyar Mozgókép Fesztivál is megemlékezik majd egy kiállítás keretében.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.