2021. május 11.
//
Ferenc névnap

Újjáéled a Kiskuti Csárda

Veszprém egyik legrégebbi vendéglátóhelyének otthont adó épületet is bekapcsolják az EKF-programba, így 2023-ra ismét vendégeket fogadhat a Kiskuti Csárda.

A Kiskuti Csárda egyike Veszprém kultikus vendéglátóhelyeinek, az első írásos emlék 1830-ból származik, de a csárda történelme még ennél is régebbre, körülbelül 250-300 évre nyúlik vissza. Ráadásul a Veszprémvölgyi utca végén található épület az évszázadok alatt mindvégig vendéglátóhelyként működött.

Ezt az ikonikus épületet és az udvarát vásárolta meg nemrég a város abból a célból, hogy az Európa Kulturális Főváros projekt keretében felújítsák és 2023-ra visszaállítsák eredeti funkciójába, mint egy hagyományos, a népi kultúra jegyeit magában hordozó vendéglátóhelyet.

A Kiskuti Csárda a Veszprémvölgyi út végénA Kiskuti Csárda a Veszprémvölgyi út végén

Porga Gyula polgármester a közösségi médiában jelentette be a fejlesztést, ami megfogalmazása szerint illeszkedik az EKF értékmegőrző célkitűzéseihez. Azaz amellett, hogy Veszprémben létrehoznak valami újat, különlegeset, mint például a digitális élményközpont, ezzel párhuzamosan a történelmi örökséget is ápolják, és felélesztik új, vagy mint a Kiskuti Csárda esetében látható, régi funkciójában.

A polgármester kiemelte, hogy a felújítás után szeretnék különböző népi hagyományokkal – népzenével, néptánccal – is színesíteni, amely megidézi a csárda régi szellemét és ismét kedvelt kikapcsolódási helyszíne lesz a veszprémieknek és az ide látogató turistáknak.

vehir.hu

További cikkek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
A május közepén induló felmérésben arról is kérdezik az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. Egy 3,5 kilométeres futókört is létrehoznak.
Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja
Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja
Annak érdekében, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros sikeres legyen, számos tényezőnek kell puzzle-szerűen passzolnia egymáshoz. A kulturális programok és infrastrukturális beruházások mellett pedig van egy olyan szegmense is a projektnek, amelynek eredményét már most kézzelfoghatóan, pontosabban emberközeli módon érzékelhetjük. Az EKF önkéntesprogramjához már most több tucatnyian csatlakoztak, a csapatban pedig a tizenévesek mellett 83 éves önkéntes is megtalálható.
Balatoni kerítések nyomában
Balatoni kerítések nyomában
Formákon túl címmel indul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hatásterületeit bemutató kampány első epizódja. A sorozat célja, hogy bemutassa az EKF program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez, de mégis szerves részét képezik annak. A sorozat első része az 1960-as és ’70-es években épült nyaralók, érdekes formájú kerítésein keresztül az építészet területére enged betekintést.
Elindul a Kultúrpont program: művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. 
Elindul a Kultúrpont program: művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. 
Alkotóközösségek támogatására tett közzé pályázati felhívást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. A pályázattal olyan jelentős, régiós kötődésű művészeti csoportokat és közösségi kezdeményezéseket kívánnak támogatni, akik tevékenységükkel meg tudják szólítani a helyi társadalom szélesebb rétegeit, és a művészet megtapasztalásának újszerű formáit kínálják számukra. A program hosszútávú célja, hogy a turisztikai szezonon túl is vonzóvá tegye a régió egészét.