Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jó kenyér csak víz, liszt és só

2021. március 13. 15:47 // Forrás: Ecoport magazin
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.

A Pallas nagy lexikona szerint a jó házikenyér készítéséhez nem kell más, mint liszt, langyos vízzel elkevert kovász, só, köménymag, némi türelem és egy kemence. Nem tűnik bonyolultnak, ám a tömegtermelésnek köszönhetően egy olyan mindennapi néptáplálék, mint a kenyér, ma már jóval több mindent tartalmaz: stabilizátorok, lisztkezelőszerek és különböző sütőszerek egészítik ki a hagyományos hozzávalókat. Ez amellett, hogy gyorsan előállíthatóvá és olcsóbbá teszi a kenyeret, azt is eredményezi, hogy a vásárlás másnapján többnyire kiszárad és fogyaszthatatlanná válik. Nem beszélve arról, hogy a tápérték is alacsonyabb. Léteznek olyan alternatívákban gondolkodók, akik szerint nem kell feltétlenül megelégedni ezzel a helyzettel.

A budapesti Hegyesi Gabriella 2018-ban nyerte el nem profi kategóriában a legjobb bagettnek járó elismerést az országos Kenyérlelke Fesztiválon. Akkor már 30 éves háztartási rutinnal a háta mögött nagy mennyiségben gyártotta otthon a különféle kenyereket, bagetteket és mindenféle pékárut a saját ízlése szerint. A kategória megnyerése és a „családi nyomás” után fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy a már teljesen másik profilú, bejáratott üzlete mellé saját pékséget nyisson, de csak akkor, ha az szigorúan az ő alapelvei szerint tud működni.

 – Ha meg tudom teremteni a feltételeit annak, hogy csak kovászos kenyeret gyártsunk, kizárólag bio lisztből és bio gabonából, és ahol elérhető, bio ízesítőket – például bio kókuszt vagy bio mazsolát –használjunk, miközben semmiféle adalékanyagot és közvetítőt nem adunk a kenyérhez, akkor csinálok valamit – gondolta akkor.

Számos üzlethelyiség megtekintése és utánjárás után Gergely nevű fiával úgy látta, összeállnak az ideális feltételek a boltnyitáshoz. A választás Veszprémre esett, hisz Gergely jól ismeri a környéket, a város könnyen elérhető Budapestről, és üzletszerűen nem létezett még korábban olyan jellegű kovászos pékség, amely nem csupán egy ajtóból áruló üzem, hanem egy igényes speciality kávézó is egyben.

2020 áprilisában, a koronavírus első hulláma és a korlátozások közepén a Makmoiselle megnyitotta kapuit, ami telitalálatnak bizonyult, hisz az első nap a várakozásokat felülmúló sor jelent meg az üzlet előtt.

– Megdöbbentő, hogy mennyien voltak kíváncsiak ránk – emlékszik vissza Gabriella. – Drágábbak vagyunk, mint a többiek, vékony jégen is álltunk akkor, de szerintem jó időben indultunk el. Úgy tűnt, az emberek ki voltak éhezve arra, hogy kapjanak valami minőségit – teszi hozzá, pedig a kenyér itt nem áll másból, mint liszt, víz és só, ami Gabriella szerint olyan ízt kölcsönöz, ami egy kenyértől elvárható.

Az azóta eltelt időszak alapján megállapítható, hogy Veszprém hamar megszerette a Makmoiselle-t, és a kovásszal készülő prémium pékáruikat (a kovászolt kenyerek, croissant-ok, csigák és batyuk mellett a kínálatban rendszeresen fordulnak elő különféle tarte-ok is). Naponta kapnak dicséreteket és támogató üzeneteket. Ahogy a tulajdonos fogalmaz, „Veszprém egy hálás város”, ezért maradni kell. A helyiek megszólítása egyébként kezdettől fogva cél volt, nem volt prioritás csak a turistáknak árulni.

Az anya-fia páros és az itt dolgozó 7 fő igyekezetére a szakma is hamar felfigyelt, a Magyar Konyha a Makmoiselle-t beválogatta a Balaton körüli ajánlható üzletek előkelő TOP 10-es listájába.

A Makmoiselle abban az értelemben sem hagyományos pékség, hogy nem hajnalban, hanem csak fél 9-kor nyitnak, és vasárnap-hétfőn zárva tartanak. Gabriella elmondása szerint azért működnek így, mert ők egy családbarát munkahely, és hagynak némi életet a pékeknek – bár még így is fél 5-re kell jönniük, hogy időben nyitni tudjanak.

 

Az eredeti cikk az Ecoport magazin 2020. decemberi számában jelent meg.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal kultúra Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal Inspiráló nők száma lett a negyedévente jelentkező Ecoport Magazin idei utolsó lapja. A magazin tartalmáról, valamint az együttműködésről péntek délelőtt számoltak be a Wine & Vinylben. 2022. december 9. 14:08 Veszprém hangja Veszprém hangja Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne. 2022. augusztus 16. 16:12 A hattyú álma Ecoport magazin A hattyú álma Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére. 2022. augusztus 11. 10:04 Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában Ecoport magazin Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket! 2022. augusztus 9. 10:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.