2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Emlékgyűjtögető, avagy az emlékkönyvek divatvilága

2021. március 8. 5:20
Szamárfülekbe fogalmazott titkok, színes rajzolmányok, személyes üzenetek. Ismerős? De hol állnak most az emlékkönyvek a digitális világ virágzásának idején?

Az ember sajátossága, hogy ahol csak tud, így vagy úgy, igyekszik minél több kedves emléket a tarsolyába tenni, amihez egy megpróbáltatásokkal teli időszakban szívesen nyúl, erőgyűjtés céljából. Ez éppenséggel annyiban is kimerülhet, hogy egyszerűen nyitott szemmel jár a nagyvilágban, és „magába szívja” a számára fontos dolgokat. De biztos sok olvasónak ismerős az emlékkönyv műfaja, amely főként a gyerekek világának a nagy szenzációja.

Hogy miért?

Talán az emlékgyűjtögetés már gyerekkortól arra tanít bennünket, hogy legyünk tisztában azzal, hogy az élet olykor elsodor bennünket azoktól az emberektől, akik éppen körülöttünk vannak. Hiszen sokszor megszokjuk és belekényelmesedünk abba, hogy egy remek közegben létezhetünk – például egy jó osztályközösségben -, így már gyerekként fontos lesz, hogy megörökítsünk pillanatokat, kiragadjunk szép üzeneteket, és megrajzoljuk ezek örök lenyomatát valakinek, aki fontos nekünk.

Közben a huszonegyedik század emberének már sokkal egyszerűbb megemlékezni az együtt töltött pillanatokról például egy közös instastoryval.

Kép: egyediemlékkönyv.huKép: egyediemlékkönyv.hu

De még mielőtt úgy tűnne, hogy a digitális világ ellen beszélek, vagy, hogy a „mai ember” emlékezési szokásait elemezném, örömmel vélem felfedezni, hogy a digitális világ mellett (melynek szintén nem kérdőjelezem meg jelentőségét)

még fontosak a tollal írt sorok, a kézzel rajzolt üzenetek, és a dátumok feltűntetése, hogy évekkel később visszatekintve újra rátalálhassunk egy már-már eltűnni látszó időszakra.

Gondoljunk csak bele, milyen fontos mindannyiunknak a visszacsatolás, egy kedves szó, amiket a napi rohanás közepette próbálunk kihallani a környezetünkből (és persze ugyanezt artikulálni a másiknak). De milyen nagy lelkifröccs, ha egy gondosan megalkotott egyedi kötetet felcsapva egybe látjuk azon emberek üzeneteit, akik az életünk egy bizonyos szakaszában (vagy tovább) a legtöbbet jelentettek nekünk.

Kép: míveskönyv.huKép: míveskönyv.hu

Mindezen túl, amennyiben felnőttként van lehetőségünk kinyitni emlékkönyvünket, (annak létezése okán) érdekes kicsit visszakacsintani a gyerekkorba, megfigyelni, hogyan kommunikáltunk kisiskolásként, és milyen apróságnak tűnő dolgok határoztak meg bennünket, amelyek természetesen felsejlenek a személyre szóló üzenetekben. Mindezt összegezve elmondhatom, a szintén kiváló digitális világ csemegéi mellett még papíron is értékes emlékeket gyűjthetünk. Ne múljon el ez a remek szokás!

Kiemelt kép: míveskönyv.hu

Szabó Eszter

További cikkek

Reneszánszukat élik a társasjátékok
Reneszánszukat élik a társasjátékok
Fókuszáltabbá tesz, türelemre tanít, javítja a memóriát és szórakoztat, mi az? Ha egy találós kérdés megfejtése lenne, akkor ez alapján is lehetne definiálni a társasjátékot. A társasjáték néhány éve ismét óriási divat Magyarországon is, és ez nem véletlen, hiszen megannyi élményt rejtenek magukban, ezen felül pedig sok-sok pozitív hatása is van társasoknak.
Eltűnt települések utcáin
Eltűnt települések utcáin
A Bakonyban számos olyan település létezett a múltban, amikről gyakran még a manapság a közelükben élők sem halottak. Ezek legtöbbje a a török időkben néptelenedett el, és mára csak néhány szétszórt kődarab – vagy annyi se – emlékeztet rá, hogy egykor emberek éltek itt. Ezúttal azonban nem velük, hanem a XX. század áldozataival foglalkozunk.
Kínában a járványhelyzet társadalmilag elfogadottá tette a megfigyelő rendszereket
Kínában a járványhelyzet társadalmilag elfogadottá tette a megfigyelő rendszereket
A vírus egyszer elmúlik, a megfigyelés azonban marad. Mi lesz vajon nyugaton?
Az újságíró felelőssége
Az újságíró felelőssége
Egy újságírói coming out, amit a koronahírek ihlettek.
Öt hobbi, amivel újra motiválhatjuk magunkat
Öt hobbi, amivel újra motiválhatjuk magunkat
Ha vannak céljaink, mindig egy kicsit könnyebb átvészelni a borús időket, egy új hobbi elsajátítása pedig éppen ebben segíthet.