Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél

2021. március 7. 12:00
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.

A most megtalált lövészárok Veszprémtől keleti irányban húzódott kb. 600-800 méter hosszan cikkcakk alakban. Korábban a régészeknek már tudomása volt a közelben épített árokrendszerről, azok ugyanakkor észak-déli irányban húzódtak, a mostani viszont kelet-nyugat irányú.

A németek által épített lövészárok vélhetően a Lókúttól Balatonfűzfőig húzódó rendszer része lehetett és elsősorban a tüzérségi állások közti közlekedésben volt szerepe. A földből német leletek kerültek elő, főleg kilőtt légvédelmi gépágyúhüvelyek, azonban ezek kevés mennyisége arra utalhat, hogy a Harmadik Birodalom katonái sietve, komolyabb védekezés nélkül hagyták el a térséget 1945 tavaszán.

A lövészárokban ugyanakkor megtalálták egy szovjet katona holttestét is, akivel valószínűleg egy gránát végezhetett. Dögcédulát és egyéb olyan leletet, ami segítene beazonosítani a személyét nem találtak, így valószínűleg ismeretlen katonaként fogják eltemetni.

A leletet a Lackó Dezső Múzeum régészei vizsgálják, később a múzeum weboldalán lehet majd megtekinteni azokat.

Nyitókép: infostart.hu

 

Kapcsolódó cikk
Avar-kori temetőt találtak a nyolcas út építkezésén
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő építése váratlan értékek felbukkanását eredményezte. A Budapesti csomópont kiépítését megelőző földmunkák során egy eddig ismeretlen avar temető került elő.

 

vehir.hu
további cikkek
Lehet, hogy a kormány szervezte meg Magyarország elleni legnagyobb terrorcselekményt? történelem Lehet, hogy a kormány szervezte meg Magyarország elleni legnagyobb terrorcselekményt? Szerdán hajnalban 0:15 perckor volt éppen 92 éve annak, hogy a biatorbágyi vasúti viadukton egy hangos robbanás történt, pár másodperccel később pedig egy újabb, amikor a hídon haladó vonat mozdonya felrobbant a mélybe történő becsapódás után. Ez volt Magyarország XX. századi történetének legnagyobb terrorcselekménye, amit számos rejtély övez még mindig, többek közt az elkövető valódi kilétét is megkérdőjelezik sokan. 2023. szeptember 12. 21:50 A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások történelem A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások Sok kultúrtörténész elemezte már, hogy honnan ered a bor iránti szenvedély. Ha túllépünk a modern trendeken és visszanézünk a múltba, ezernyi népszokást, olykor meghökkentőeket is találhatunk, ami választ adhat erre a kérdésre is. 2023. szeptember 10. 17:42 Kinyitottak egy ablakot és benézett rajta Brazília Kinyitottak egy ablakot és benézett rajta Brazília Na jó, ablak helyett sokkal inkább a várban felújított Simoga-ház új klubhelyiségét nyitották ki, ahol a Művészetek Háza legújabb fotókiállítását rendezték be, a főszerepben Brazíliával és egykoron emigrált magyarokkal. A péntek délutáni megnyitón részt vett Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete is, ahol kiderült, sokkal több közös van a magyar és brazil népben, mint elsőre gondolnánk. 2023. szeptember 2. 13:06 A munkásosztálytól a zombikon át a fesztiválozókig – az inotai erőmű története történelem A munkásosztálytól a zombikon át a fesztiválozókig – az inotai erőmű története Az első ötéves terv magyar vívmánya volt, még egy komplett település is épült köré, ma mégis már inkább zombikkal lehet találkozni a területén. Az inotai erőműnek mégsem ért véget a története akkor, amikor lekapcsolták, sőt hamarosan új fejezet nyílik benne. Most viszont részletesen bemutatjuk az elmúlt 70 évet, többek közt egy egykor ott dolgozó emlékein keresztül. 2023. augusztus 28. 18:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.