2022. január 17.
//
Antal névnap

Kiállítást zárt a Pannon Fényképészkör Egyesület

Online kiállítászárót tartottak a Pannon Egyetemen, a Pannon Fényképészkör Egyesület tizenegy szerzője mutatta meg alkotásait.

A köszöntőt Ruppert Tamás, az egyesület elnöke mondta, melyben arról beszélt, hogy akármit is hoznak a körülmények, a kultúrának igenis virágoznia kell. Örömmel konferálta fel Felföldi Gábort, az egyetem kulturális referensét, aki a fotók levetítése közben olvasta fel a szerzők bemutatkozását, melyben főként a fotózás mibenlétéről beszéltek, valamint arról, hogy találta meg őket a szóban forgó művészeti ág.

Fotó: Vékony BalázsFotó: Vékony Balázs

Az egyesület 2017 óta bejegyzett civil szervezet, de valójában már tíz éve működik, korábban Pannon Egyetem Fényképészkör néven több tárlatukkal is találkozhattunk. Leginkább népszerű rendezvényük, a Fotósviadal kapcsán ismert e nevük, de az elmúlt években nem csak a verseny, hanem az egyesület is törekszik arra, hogy közösséget építsen a hazai fotósok körében. Fotóstúrákat, közös tematikus fotózásokat szerveznek, és a jövőben további kiállítások is tervben vannak.

Fotó: Nagy LászlóFotó: Nagy László

A tehetséges szerzők közül sokan hivatásszerűen űzik a fotózást; az igényes munkák elkészítése egyúttal remek kikapcsolódás is. A fotósok közül akadt, aki utazásait örökítette meg, méghozzá nem akármilyen városhoz – New Yorkhoz, más Párizshoz – kapcsolódva.

Fotó: Vas EnikőFotó: Vas Enikő

De akadt olyan szerző is, akit egy aprónak tűnő, ám annál jelentősebb első dicséret vezetett el addig, hogy lovakat kezdjen el fotózni. A sportos képekből sem volt hiány: egészen hihetetlen sportpillanatokról kaptunk tanúbizonyságot.

Fotó: Tál DominikFotó: Tál Dominik

A vetítést követően dr. Abonyi János, a PE MK tudományos és stratégiai dékánhelyettese búcsúztatta el a kiállítást, beszédében pedig kitért a tényre, miszerint a fényképészkör megérdemelte volna, hogy normál körülmények között búcsúzzon a kiállításuk, és, hogy több ember lássa a fotókat, hiszen színvonaluk megkérdőjelezhetetlen.

Fotó: Császár LászlóFotó: Császár László

Végül Felföldi Gábor olvasott egy Déry Tibor részletet, a Hozzászólás a fotógráfiához című műből:

"Hogy mennyire nem ismerjük a legkézenfekvőbb, a legegyszerűbb, a látható világot sem, hogy legpontosabban működő érzékszervünk, a szem is milyen felületesen és önzőn működik, csak abból a szögből s csak annyit választva ki ebből a látható világból, amennyire a legszigorúbb ökonómia szerint szükségünk van, hogy mennyire nem ismerjük még a világ felületét sem, arra a fényképező lencse tanít meg legjobban. A szemünk nem lehet tárgyilagos, a szemünk átalakítja a világot."

Fotó: Zámbó SzilárdFotó: Zámbó Szilárd

A kiállítók: Császár László, Csonka-Szabó Margit, Gyuroski Attila, Koszi Levente, Nagy László, Ruppert Tamás, Szente Benjamin, Tál Dominik, Vas Enikő,Vékony Balázs, Zámbó Szilárd

Borítókép: Ruppert Tamás

Szabó Eszter

További cikkek

Négy évtized alkotásai
Négy évtized alkotásai
Szombaton nyílt meg és február 19-ig látogatható Matzon Ákos Dekádok című kiállítása a Csikász galériában.
Lelki hullámvasútra ültet fel Az unoka című film
Lelki hullámvasútra ültet fel Az unoka című film
Deák Kristóf, Oscar-díjas rendező elsősorban élményt szeretne adni filmjeivel és a mozinézőre bízza annak eldöntését, hogy milyen következtetéseket von le egy-egy alkotása után. Az unoka című új filmjében egy nagyon is aktuális témát dolgoz fel, a nézőket pedig lelki hullámvasútra ülteti a bűnügyi thrillerben. Deák Kristóf beszélt új filmjéről, rendezői megoldásairól és veszprémi emlékeiről is.
A csatárhegyi kápolnában állítólag a Szent Kereszt egy darabját is őrizték egykor
A csatárhegyi kápolnában állítólag a Szent Kereszt egy darabját is őrizték egykor
A csatárhegyi kis kápolna története számos érdekességet rejt magában.
A veszprémi férfi, aki továbbfejlesztette a szúdokut
A veszprémi férfi, aki továbbfejlesztette a szúdokut
Egy 9x9-es tábla, amibe megfelelően kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig. Ez a szúdoku, a világ egyik legegyszerűbb szabályokkal bíró logikai játéka, ami számos lehetőséget rejt magában, hogy a kreatív elmék továbbfejlesszék. A veszprémi Sótonyi Sándor több izgalmas verziót is megalkotott belőle, amivel az „év játéka” elismerést is megkapta. Vele beszélgettünk a szúdoku történetéről, a továbbfejlesztett játékairól és a versenyekről.
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program programfejlesztési csapata mellett dolgozik egy főleg veszprémi és környékbeli szakemberekből álló mérnökgárda is, akik minden energiájukat annak szentelik, hogy a város régi épületei új életet kapjanak. Úgy, hogy egyrészről megőrizzék régi patinájukat, másrészről valódi, közönségcsalogató funkciójuk legyen, nem csak 2023-ban. Az ő vezetőjükkel, Lamos Péterrel beszélgettünk akkor, amikor már elindultak az építkezések, Veszprém pedig belép az EKF-re valófelkészülés utolsó évébe.