Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Kiállítást zárt a Pannon Fényképészkör Egyesület

2021. február 3. 11:55
Online kiállítászárót tartottak a Pannon Egyetemen, a Pannon Fényképészkör Egyesület tizenegy szerzője mutatta meg alkotásait.

A köszöntőt Ruppert Tamás, az egyesület elnöke mondta, melyben arról beszélt, hogy akármit is hoznak a körülmények, a kultúrának igenis virágoznia kell. Örömmel konferálta fel Felföldi Gábort, az egyetem kulturális referensét, aki a fotók levetítése közben olvasta fel a szerzők bemutatkozását, melyben főként a fotózás mibenlétéről beszéltek, valamint arról, hogy találta meg őket a szóban forgó művészeti ág.

Fotó: Vékony BalázsFotó: Vékony Balázs

Az egyesület 2017 óta bejegyzett civil szervezet, de valójában már tíz éve működik, korábban Pannon Egyetem Fényképészkör néven több tárlatukkal is találkozhattunk. Leginkább népszerű rendezvényük, a Fotósviadal kapcsán ismert e nevük, de az elmúlt években nem csak a verseny, hanem az egyesület is törekszik arra, hogy közösséget építsen a hazai fotósok körében. Fotóstúrákat, közös tematikus fotózásokat szerveznek, és a jövőben további kiállítások is tervben vannak.

Fotó: Nagy LászlóFotó: Nagy László

A tehetséges szerzők közül sokan hivatásszerűen űzik a fotózást; az igényes munkák elkészítése egyúttal remek kikapcsolódás is. A fotósok közül akadt, aki utazásait örökítette meg, méghozzá nem akármilyen városhoz – New Yorkhoz, más Párizshoz – kapcsolódva.

Fotó: Vas EnikőFotó: Vas Enikő

De akadt olyan szerző is, akit egy aprónak tűnő, ám annál jelentősebb első dicséret vezetett el addig, hogy lovakat kezdjen el fotózni. A sportos képekből sem volt hiány: egészen hihetetlen sportpillanatokról kaptunk tanúbizonyságot.

Fotó: Tál DominikFotó: Tál Dominik

A vetítést követően dr. Abonyi János, a PE MK tudományos és stratégiai dékánhelyettese búcsúztatta el a kiállítást, beszédében pedig kitért a tényre, miszerint a fényképészkör megérdemelte volna, hogy normál körülmények között búcsúzzon a kiállításuk, és, hogy több ember lássa a fotókat, hiszen színvonaluk megkérdőjelezhetetlen.

Fotó: Császár LászlóFotó: Császár László

Végül Felföldi Gábor olvasott egy Déry Tibor részletet, a Hozzászólás a fotógráfiához című műből:

"Hogy mennyire nem ismerjük a legkézenfekvőbb, a legegyszerűbb, a látható világot sem, hogy legpontosabban működő érzékszervünk, a szem is milyen felületesen és önzőn működik, csak abból a szögből s csak annyit választva ki ebből a látható világból, amennyire a legszigorúbb ökonómia szerint szükségünk van, hogy mennyire nem ismerjük még a világ felületét sem, arra a fényképező lencse tanít meg legjobban. A szemünk nem lehet tárgyilagos, a szemünk átalakítja a világot."

Fotó: Zámbó SzilárdFotó: Zámbó Szilárd

A kiállítók: Császár László, Csonka-Szabó Margit, Gyuroski Attila, Koszi Levente, Nagy László, Ruppert Tamás, Szente Benjamin, Tál Dominik, Vas Enikő,Vékony Balázs, Zámbó Szilárd

Borítókép: Ruppert Tamás

Szabó Eszter
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.