2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

1000 forint is számít, nemhogy az SZJA teljes összege

2021. január 31. 12:46
Január közepén jelentette be a miniszterelnök, hogy a tervek szerint 2022-től minden 25 év alatti fiatal SZJA-mentességet élvez. Megnéztük, hogy hány fiatalt érint ez Veszprémben és mekkora összegről van ténylegesen szó.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: fontos, hogy az idősek mellett a fiatalokat is támogassák abban, hogy önálló lábra tudjanak állni. A 13. havi nyugdíj visszavezetése mellett az, hogy eltörlik a 25 év alattiak esetében a személyi jövedelemadót ezt hivatott előremozdítani.

A csomag a kormányfő szerint kb. 130-150 milliárdba fog kerülni az államnak és a tervek szerint 2022-től már életbe is lép.

De, hogy mit is jelent ez a valóságban, mekkora összeg marad a pénztárcákban ezután, annak kiszámításában Hancz Eszter, adószakértő, a Vectigal Consulting tulajdonos-ügyvezetője segített.

Egy egyszerű, könnyen érthető példán keresztül néztük meg, hogy mekkora levonások terhelik most, és várhatóan 2022-től a bruttó munkabéreket.

Tegyük fel, hogy egy fiatal pályakezdő bruttó 200.000 forintot keres. Jelenleg társadalombiztosítási járulékként ennek az összegnek a 18,5%-át vonják le, ami ennél a kerek összegnél 37.000 forintot jelent. Az SZJA összege pedig a bruttó bér 15%-a, mostani példánk esetében 30.000 forint.

Tehát, ha valaki bruttó 200.000 forintot keres, a banki utalásról szóló SMS 133.000 forintról fog szólni, ennyit kap kézhez.

Ha 2022-től az SZJA-t valóban nem vonják le, akkor 30.000 forinttal több, 163.000 forint lesz a nettó keresete egy 25 év alattinak, ez éves szinten egyszerű matekkal kiszámolva: 12x30.000=360.000 forint.

Mostani példánk egyébként erősen az átlagkeresetek összege alatt van, hiszen a KSH adatai szerint 2020 októberében a bruttó munkabér 395.000 forint volt Magyarországon, ez azt jelenti, hogy átlagosan 263.000 forintot vittek haza az emberek.

Ugyanez a nettó összeg Veszprém megyében 2020 harmadik negyedévében 235.000 forint körül mozgott.

Hancz Eszter hozzátette, ez főként a munkaviszonyban foglalkoztatott fiatalokat segíti. A pályakezdők elindulását mindenképpen megkönnyíti, például egy mérnök amennyi SZJA-t megspórol, az akár egy kisebb lakásnak a törlesztőjét is kompenzálná. Hiszen egy egyetemről frissen kilépett mérnök egy multinacionális cégnél még pályakezdőként is kereshet bruttó 400-450.000 forintot, ebben az esetben már 60.000 forint spórolást jelentene az SZJA-mentesség.

Megnéztük azt is, hogy Veszprém város esetében hány fiatalt érintene ez az új törvény. A statisztikák, amelyeket a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Irodája bocsátott rendelkezésünkre a 2020 januári adatokat tartalmazzák. Eszerint Veszprémben a 0-24 éves korosztályba 12.278 fő tartozott, közülük 3356-an a nagykorúak, tehát a potenciális munkavállalók közé.

Veszprém megyében egyébként, szintén a KSH adatai szerint 161 ezren dolgoztak 2020 III. negyedévében, a munkanélküliségi ráta 2,2% volt.

Hajas Bálint

További cikkek

Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Két évvel ezelőtt még minden negyedik, idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Az előre meghirdetett akciósorozat után eddig mintegy 34 millió forint bírságot szabott ki a hivatal a szabálytalanságok kapcsán. Még tart az eredmények feldolgozása.
A kisgyermekes édesanyáknak kínál rugalmas munkát az új szövetkezeti rendszer, elsőként Veszprémben
A kisgyermekes édesanyáknak kínál rugalmas munkát az új szövetkezeti rendszer, elsőként Veszprémben
Magyarországon újszerű lehetőség nyílt meg a GYES-en, vagy GYED-en lévő anyukáknak arra, hogy rugalmas keretek közt munkát vállaljanak lehetőségeikhez mérten a gyermeknevelés mellett. Mindez elsőként Veszprémben. A Kisgyermekes Északi Szomszédok Szövetkezetet lelkes kismamák hozták létre, hamarosan pedig még több ilyen iroda nyílik szerte az országban.
Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét
Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét
A járvány okozta válság hatásairól és a magyar gazdaság kilátásairól tartott előadást a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara rendezvényén Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár, korábbi (1998-1999) gazdasági miniszter.