Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

1000 forint is számít, nemhogy az SZJA teljes összege

2021. január 31. 11:46
Január közepén jelentette be a miniszterelnök, hogy a tervek szerint 2022-től minden 25 év alatti fiatal SZJA-mentességet élvez. Megnéztük, hogy hány fiatalt érint ez Veszprémben és mekkora összegről van ténylegesen szó.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: fontos, hogy az idősek mellett a fiatalokat is támogassák abban, hogy önálló lábra tudjanak állni. A 13. havi nyugdíj visszavezetése mellett az, hogy eltörlik a 25 év alattiak esetében a személyi jövedelemadót ezt hivatott előremozdítani.

A csomag a kormányfő szerint kb. 130-150 milliárdba fog kerülni az államnak és a tervek szerint 2022-től már életbe is lép.

De, hogy mit is jelent ez a valóságban, mekkora összeg marad a pénztárcákban ezután, annak kiszámításában Hancz Eszter, adószakértő, a Vectigal Consulting tulajdonos-ügyvezetője segített.

Egy egyszerű, könnyen érthető példán keresztül néztük meg, hogy mekkora levonások terhelik most, és várhatóan 2022-től a bruttó munkabéreket.

Tegyük fel, hogy egy fiatal pályakezdő bruttó 200.000 forintot keres. Jelenleg társadalombiztosítási járulékként ennek az összegnek a 18,5%-át vonják le, ami ennél a kerek összegnél 37.000 forintot jelent. Az SZJA összege pedig a bruttó bér 15%-a, mostani példánk esetében 30.000 forint.

Tehát, ha valaki bruttó 200.000 forintot keres, a banki utalásról szóló SMS 133.000 forintról fog szólni, ennyit kap kézhez.

Ha 2022-től az SZJA-t valóban nem vonják le, akkor 30.000 forinttal több, 163.000 forint lesz a nettó keresete egy 25 év alattinak, ez éves szinten egyszerű matekkal kiszámolva: 12x30.000=360.000 forint.

Mostani példánk egyébként erősen az átlagkeresetek összege alatt van, hiszen a KSH adatai szerint 2020 októberében a bruttó munkabér 395.000 forint volt Magyarországon, ez azt jelenti, hogy átlagosan 263.000 forintot vittek haza az emberek.

Ugyanez a nettó összeg Veszprém megyében 2020 harmadik negyedévében 235.000 forint körül mozgott.

Hancz Eszter hozzátette, ez főként a munkaviszonyban foglalkoztatott fiatalokat segíti. A pályakezdők elindulását mindenképpen megkönnyíti, például egy mérnök amennyi SZJA-t megspórol, az akár egy kisebb lakásnak a törlesztőjét is kompenzálná. Hiszen egy egyetemről frissen kilépett mérnök egy multinacionális cégnél még pályakezdőként is kereshet bruttó 400-450.000 forintot, ebben az esetben már 60.000 forint spórolást jelentene az SZJA-mentesség.

Megnéztük azt is, hogy Veszprém város esetében hány fiatalt érintene ez az új törvény. A statisztikák, amelyeket a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Irodája bocsátott rendelkezésünkre a 2020 januári adatokat tartalmazzák. Eszerint Veszprémben a 0-24 éves korosztályba 12.278 fő tartozott, közülük 3356-an a nagykorúak, tehát a potenciális munkavállalók közé.

Veszprém megyében egyébként, szintén a KSH adatai szerint 161 ezren dolgoztak 2020 III. negyedévében, a munkanélküliségi ráta 2,2% volt.

Hajas Bálint
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.