Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A farsangi fánk, amit a nagyi is megirigyel

2021. január 30. 4:00
Bár a bulikat el kellett engednünk, a farsangi hangulatról még nem kell lemondanunk: fánksütéssel máris megalapozhatunk neki. Hogy biztos legyen a siker, a Gusto13 séfjével, Humli Dáviddal jártunk utána az igazi szalagos fánk titkának.

Mióta világ a világ, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakot maszkabállal, mulatságokkal és torkoskodással ünnepeljük. Ilyenkor szinte minden szabad volt: férfiak gyakran női ruhát húztak, nők férfiruhát, és így jártak házról házra, hogy köszöntsék a lakókat, valamint rendszeresek voltak a karneválok is.

Utóbbiakat állítólag már Mátyás király udvarában is kedvelték, akárcsak a nagyböjtöt megelőző dinóm-dánom szinte kötelező kellékét, a fánkot. A legendák szerint receptjét még Olaszországból hozta magával Beatrix, míg egy másik történet szerint a klasszikus szalagos fánkért Marie Antoinette is igen rajongott. E szerint a francia királyné rendszeresen járta álruhában az utcákat, s egyik ilyen útja során kóstolta meg a finomságot, amely annyira ízlett neki, hogy a fánksütőt azonnal a palotába rendeltette, hogy ossza meg a receptet a cukrásszal, innentől kezdve pedig a királyné folyton ezt kérte a bálokon.

Valószínűbb azonban, hogy az édesség se nem magyar, se nem francia, hanem osztrák találmány. A monda szerint az első fánkot egy kenyereiről híres bécsi pék, bizonyos Krapfen felesége sütötte, akaratán kívül. Egy perpatvar során ugyanis annyira megharagudott a férjére, hogy egy marék kelt tésztát dobott felé, az azonban nem őt találta el, hanem a forró olajban kötött ki. Egy másik verzióban a tésztát a felháborodott nép közé akarta dobni, akik türelmetlenül vártak a kenyerükre, mindenesetre a véletlenül elkészült fánk mindkét esetben osztatlan sikert aratott: a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszus alatt is ezt ették a tárgyaló felek.

Tudta? A hagyomány szerint a farsangi fánk fogyasztása az újévi lencséhez hasonlóan szerencsét és bőséget hoz a házhoz, de a szerelmi élet fellendítésében is segít: a lányok annak idején ezzel jelezték kiszemeltjüknek az ismerkedési szándékot, míg maga a szalag a karikagyűrűre utalt.

Népszerűsége ma is töretlen, sokan ugyanakkor ódzkodnak tőle, hogy maguk készítsék el, mert túl bonyolultnak találják. Pedig Humli Dávid, a Gusto 13 Bistro & Delicate séfje szerint nincs benne semmi ördöngösség: ha pár dologra odafigyelünk, pillekönnyű tésztát kapunk, amin szépen formálódik a szalag.

Humli Dávid / Fotó: Gusto 13 FacebookHumli Dávid / Fotó: Gusto 13 Facebook

„A titok alapvetően a lassú, dupla kelesztés, aminek köszönhetően lágy, rugalmas tésztát kapunk. Fontos az is, hogy minimum 20 fokos legyen a helyiség, ahol előkészítjük a fánkot és hogy ne legyen huzat, mert attól megfázik a tészta és nehezebben kel meg, egy masszív tömbbé áll össze és így nem formálódik ki a sütésnél a szalag.

Emellett a rumot se hagyjuk ki: mivel tele van zsírokkal a tészta, ezt a nedves rummal tudjuk ellensúlyozni. Attól nem kell félni, hogy emiatt alkoholos aromája lesz a fánknak, hiszen az elpárolog sütés közben. Cserébe viszont a rum taszítja a folyadékot, így a tészta nem süllyed bele az olajba, nem szívja magába azt, hanem szépen felemelkedik” – árulta el Dávid, illetve konkrét receptet és tippet is adott az ízesítéshez.

Hozzávalók

0,5 kg liszt
2 dl tej
3 tojássárgája (ha kisebb, négy is lehet)
60 szoba hőmérsékletű vaj
50 g cukor
1 tk só
2,5 dkg élesztő
0,5 dl rum
magtöret a díszítéshez

Elkészítés

Először a nedves hozzávalókat rakom össze, a tejet, a tojássárgáját, a rumot, majd hozzámorzsolom az élesztőt. Ezután jöhetnek a száraz hozzávalók, a cukor, a só, illetve a liszt, amit szép fokozatosan szitálok hozzá. A cél az, hogy minél simább, levegősebb és ruganyosabb legyen a tészta, így szépen feljöjjön sütéskor. Ezt a szitálással és a lassú kelesztéssel (az élesztő morzsolásával) tudjuk elérni, valamint azzal, ha a vajat csak a legvégén gyúrjuk hozzá a tésztához.

Extra tipp Dávidtól: A citrusok nagyon jól kiemelik az ízeket. Ha van egy botmixerünk, citrom- vagy narancshéjat, de akár egy grépfrútét is beleturmixolhatjuk a cukorba – nagyon sokat fog dobni az ízélményen.

Ha összeállt a tészta, 45-60 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk és 12 db (kb. 60-70 grammos) fánkot formázunk belőle. Ezután újra letakarjuk a tésztát és további 20 percig hagyjuk kelni. Miután megkelt, 170-180 fokra melegített olajban aranybarnára sütjük a fánkokat. Ha jól csináltuk, elég egyébként csak egy kicsit megmozdítani a fánkot és szinte magától átfordul, hogy a teteje is átsüljön.

Ha a közepét megnyomjuk sütés előtt, a kis "tálkába" is mehet a töltelékHa a közepét megnyomjuk sütés előtt, a kis "tálkába" is mehet a töltelék

Mivel tálaljuk?

Természetesen mára a fánkoknak is rengeteg fajtája terjedt el: „a fővárosban, nagyobb megyeszékhelyen gyakori például a mázzal lekent verzió, bár ennek én kevésbé vagyok híve, hiszen alapvetően fánkot a tésztájáért készítünk” – mondta el nekünk Dávid. Ha mégis szeretnénk extrázni, ehetünk mellé lekvárt – a környéken többféle házi lekvár is kapható –, készíthetünk sodót vagy vaníliás, pisztáciás, csokis krémet, de akár meg is tölthetjük ezzel a fánkot. Ehhez egy csillagcsöves habzsákra lesz szükségünk, amivel a második kelesztés után picit megszúrjuk a fánk oldalát és így töltjük bele a lekvárt vagy a krémet, majd, hogy ne folyjon ki sütéskor, kicsit összecsípjük.

Izgalmas köztes megoldás lehet, ha magtöredékkel díszítjük a kihűlt fánkot. „Nemesvámoson nagyon jó tökmagolaj kapható, amiből finom krémet tudunk készíteni, de az is elég, ha csak ráreszeljük vagy megtörve rászórjuk a magokat a fánkra.”

Dávidnál végezetül azt is megérdeklődtük, vajon készíthető-e fánkból vegán verzió és igaz-e az elképzelés, hogy sütőben is süthetjük a tésztát. Nos, ez esetben a válasz, hogy maradjunk inkább a hagyományoknál: adott esetben a búzalisztet magliszttel, a tejet pedig kókusz- vagy szójatejjel helyettesíthetjük. A sütőt viszont kerüljük, ha igazi, duci szalagos fánkra vágyunk, és nem tömörebb, kenyérszerű tésztára.

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.