Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas

2021. január 25. 15:49
A Nobel-díjasokról tartottak online konferenciát múlthéten az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága szervezésében. A rendkívül izgalmas előadások közül a tavalyi irodalmi Nobel-díjast Fenyvesi Ottó, költő mutatta be.

A 2020-as évben Louise Glück amerikai költőnőnek ítélték az irodalmi Nobel-díjat. Ahogy Fenyvesi elmondta, természetesen nem mindegy, hogy valaki milyen nyelven alkot. Első helyeken az angol-amerikai, valamint a három legnagyobb európai nyelv áll, vagyis a francia, a német és a spanyol,

sőt a svéd is elég előkelő helyen van, ami már csak azért is érdekes, mert – ahogy az köztudott – a Svéd Akadémia adja a díjat.

Louise Glück apai ágon Magyarországról, anyai ágon Oroszországból kivándorolt zsidó család leszármazottja, de érdekes módon munkásságában próbálta elkerülni azokat az eszközöket, amelyek alapján a zsidó írók sorába jegyzik, ugyanakkor az úgynevezett túlélő nézőpontot megtartotta (ahogy egyébként a legtöbb irodalommal foglalkozó munkásságában jelen van).

Kép: frissújság.roKép: frissújság.ro

Gyerekkorában anorexiás volt, sokat küzdött az étvágytalansággal, végül a több éves pszichoanalitikus terápia segített neki. A Columbia Egyetemen tanult kreatív írást, diplomát nem szerzett, és titkárnőként helyezkedett el. Tizenhárom kötete jelent meg ötven év alatt, az első 1968-ban.

A The Wild Iris című 1992-es kötet lett a legsikeresebb, amiért Pulitzer-díjat kapott.

Az életmű szépen felépítettnek tűnik, Nobel-díjat – melyet hetvenhétévesen kapott – a következőkkel indokolták: összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, mely zord szépségével egyetemessé teszi az emberi létezést.

A kritikusok szerint műveiben figyelemre méltó az a szakmai biztonság és természetesség, amellyel a gazdag klasszikus anyagot összedolgozza a megejtően nyílt, lényegre törő, személyes hangú versbeszédével. Kötetei mellett könyvei is jelentek meg, például a kertészetről, vagy Október című regénye, melyben a 2001. 09.11-es eseményt interpretálja.

Egész eddigi pályájára jellemző volt a pszichológiai érdeklődés, a pontos önreflexió, valamint a tudat mélyrétegeit kifejező szimbólumok használata. Magyar nyelven eddig nem jelent meg egy könyve sem. A magyar könyvkiadók vajon miért nem követik a Nobel-díjasokat? – tette fel a kérdést Fenyvesi Ottó.

Szabó Eszter
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.