2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Elindult az ország digitális családi albuma

2020. december 22. 11:32
A Kézai Simon Program küldetése olyan országos mozgalom létrehozása, amelynek célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket.

A program szerencsére evidenciaként kezeli a veszprémi és a balatoni régió vizuális örökségének bemutatását is a www.kezei.hu címen elérhető weboldalán. Lehetővé teszi fényképek és dokumentumok digitalizálását, valamint online albumba rendezését és elősegíti, hogy a magyar családok képesek legyenek virtuálisan is összekapcsolódni a közös családi emlékeik által a Digitális Családtörténeti Albumok funkción keresztül.

A magyar családoknál - főképp az idős generáció esetében -, illetve különböző intézményeknél, szervezeteknél számos olyan fénykép és dokumentum lelhető fel, amely történelmi értékkel bír. Ezek a fényképek és dokumentumok sérülhetnek, megsemmisülhetnek az évek során, amivel nemcsak a tárgy, hanem a kapcsolódó történet, emlék és ezzel együtt az érték is elveszhet. A Program szeretné ezeket az emlékeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket megőrizni az utókor számára, a kollektív emlékezet részévé tenni, ezáltal lehetővé téve a nemzettörténeti elemzések kiegészítését, kutatások támogatását. A Kézai Simon Program szolgáltatásai és szakmai partnerei segítségével a jövőben lehetőség nyílik a magyar családok számára családfakutatására is.

A családi emlékek digitalizálását követően a felhasználó a fényképekhez megjegyzéseket fűzhet, megjelölheti a fényképeken szereplő személyeket, elmesélheti a fényképhez kapcsolódó háttértörténeteket, a fotó elkészítésének idejét. Ezeket egy szoftver rögzíti, és egy központi adatbázisban tárolja. Az így digitalizált fényképek az adatvédelmi előírások szigorú betartásával, fotóalbumként is funkcionáló online felületen érhetők el. A képek tulajdonosa dönthet a felhasználásukról, így akár nyilvánossá is teheti azokat a családtagok, az érdeklődők, illetve a kutatók számára is.

A pandémia következtében a családtagok egymással való találkozása egyre nehezebbé válik. A vírus elterjedését megakadályozó kijárási korlátozások és tilalmak sajnálatos módon hatással lesznek az adventi időszakra és a karácsonyra is. Fel kell készülnünk arra, hogy az emberiség történetében ez lesz az első „digitális karácsony”, vagyis az első olyan ünnep, amikor szinte csak online tudnak egymással érintkezni a családtagok. A Kézai Simon Program ebben a nehéz periódusban is szeretne támogatást nyújtani, és mindent megtenni, hogy az idősebb korosztály tagjai ne szigetelődjenek el szeretteitől. A Program kínálta lehetőségek révén a családtagok a honlapra történő képeik feltöltésével, egymást meghívva közösen szerkeszthetik albumjaikat és élhetik újra a családi emlékeiket. A közösen szerkesztett digitális családi albumok létrehozása közben feleleveníthetik a családi anekdotákat, megemlékezhetnek rég nem látott rokonaikról, ismerőseikről, sőt lehetőségük van arra is, hogy a rég nem látott családtagjaikat is felkutassák. Az idősebbek elbeszéléseiből a fiatal családtagok is jobban megismerhetik családjuk történetét. A Program keretében fejlesztett mobilapplikáció segítségével az állampolgárok feltölthetik saját képeiket a Kézai Simon Program weboldalára, azon belül pedig saját albumjaikba. Továbbá lehetőség lesz a saját képekből készített fotóalbumok megrendelésére is, amivel a családtagok megajándékozhatják egymást.

A járványügyi korlátozások feloldását követően újból elérhetővé válnak a Digitális Jólét Program Hálózat Kézai Pontjai, amely főleg azok számára lesz fontos, akik nem rendelkeznek otthoni interneteléréssel. Ezeken a helyszíneken a digitalizálás térítésmentesen elvégezhető a Kézai Mentorok segítségével, akik támogatást nyújtanak a képek feldolgozásában, albumok létrehozásában, valamint a kapcsolódó történetek honlapon történő megjelenítésében is.

vehir.hu