Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Karácsonyi menü a filmvászonról

2020. december 23. 13:00
Megvan a pillanat, amikor Kevin boldogan habzsolja négysajtos pizzáját az üres házban? Vagy amikor az Elf manója édességgel szórja meg a spagettit? A karácsonyi filmekhez jó néhány különleges gasztro pillanat is kötődik, amit akár mi is leutánozhatunk. Előbbieket kevésbé javasoljuk, mutatunk viszont három recept ötletet az ünnepi menühöz.

Banános-karamellás pite – Igazából szerelem

„Banános pitét?” – kérdezi Juliet (Keira Knightley) Marktól az Igazából szerelem jelenetében, mielőtt esküvői videóját nézve rádöbben, hogy újdonsült férje legjobb barátja valójában egyáltalán nem utálja őt – éppen ellenkezőleg: szerelmes belé. Hogy milyen az a híres banános pite – illetve pontosabban banános-karamellás (angolul banana+ toffee=banoffee pie)–, azt a filmben soha nem tudjuk meg, a Street Kitchen csapata viszont ad hozzá tippet, ha el szeretnénk készíteni az angolok egyik kedvenc kreálmányát.

Hozzávalók

2 db banán
400 ml habtejszín
fél tábla étcsoki
400 g édes keksz
1 csipet só
200 g vaj
100 ml habtejszín
170 g sűrített tej
150 g cukor

A kekszet daráljuk le vagy mozsárban zúzzuk egészen finomra. Adjuk hozzá a sót, majd az olvasztott vajat és így aprítsuk tovább a kekszet, amíg össze nem áll a pite alapja. Egy 20 cm-es tortaformában egyengessük el a tésztát úgy, hogy a falára felnyomkodjuk kb. 5 mm-es vastagságban. Ezután tegyük az alapot a hűtőbe.

Melegítsük fel a habtejszínt és a sűrített tejet. Karamellizáljuk a cukrot, majd a tűzhelyről félrehúzva, folyamatos kevergetés mellett, óvatosan öntsük bele a sűrített tejes mixet. Addig melegítsük, amíg a karamell teljesen be nem sűrűsödött. Ha egy kicsit kihűlt, öntsük az alapra, majd tegyük vissza az egészet a hűtőbe.

Ha teljesen kihűlt, szeleteljünk a karamellre banánszeleteket és verjük fel a habtejszínt is, amit szintén kenjünk rá a süteményre. A torta tetejére reszeljünk étcsokit, majd tegyük be az egészet ismét hűlni.

Karácsonyi puding – Karácsonyi ének

Tipikus angol desszert a karácsonyi puding is, amely már a középkorban is elterjedt étel volt és a mai napig részét képezi a tradicionális ünnepi asztalnak Nagy-Britanniában. A hagyományok szerint egyébként nem szenteste, hanem december 25-én fogyasztják, és nem is olyan könnyed étel, mint amennyire mi a pudingra gondolunk. Charles Dickens Karácsonyi ének című regényében, illetve a feldolgozásokban a mogorva Scrooge unokaöccse, Fred körében fogyasztja, a receptet pedig Jamie Oliver Karácsonyi receptek című könyvében olvashatjuk.

Hozzávalók

150 g datolya
150 g aszalt sárgabarack
150 g pekándió
75 g kandírozott gyömbér
1 kis szál friss rozmaring
150 g aszalt vörös áfonya
150 g mazsola
150 g marhafaggyú
150 g liszt
75 g friss zsemlemorzsa
200 ml félzsíros tej
1 nagyobb tojás
1 klementin
nádcukorszirup, hordóban érlelt Bourbon whisky
vaj a tál kikenéséhez

A vajjal kenjünk ki egy 1,5 literes pudingformát. Magozzuk ki a datolyát, a húsát aprítsuk apróra, akárcsak a sárgabarackot, a pekándiót, a gyömbért és a rozmaringot. Tegyük az egészet egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az áfonyát, a mazsolát, a faggyút, a lisztet, a zsemlemorzsát és a tejet. Adjuk hozzá a tojást, reszeljük bele a klementin héját, facsarjuk rá a levét, majd mindezt keverjük össze alaposan.

Ha kész, a keveréket öntsük a vajas pundingformába. Fedjük le zsírpapírral és dupla réteg alufóliával, majd szorosan kötözzük le zsineggel, hogy ne mozduljon el a fólia és víz se kerüljön bele. Ezután tegyük az egészet egy mély lábasba és öntsünk rá annyi vizet, hogy a tál feléig érjen. Forraljuk fel a vizet, majd takarékozzuk le és tegyünk egy jól fedő fedőt a lábasra. Főzzük így négy órán keresztül, ha kell, pótoljuk közben a vizet.

Amikor letelt az idő, vegyük ki a tálat, szedjük le róla a fóliát és óvatosan fordítsuk ki a pudingot egy edényre. Így már tálalásra is kész: permetezzük meg még egy kis nádsziruppal, illetve a whisky-vel. Aki merészebb, egy külön tálban megmelegítheti a whisky-t, majd gyufával meggyújthatja és így lángolva öntheti a pudingra.

Vaníliás-rumos malátás milkshake – Fehér karácsony

Két tehetséges énekes-táncos komikus a háború után elhatározza, hogy létrehozza a szórakoztatóipar legragyogóbb párosát. Egy téli napon találkoznak két hölggyel, akikkel együtt utaznak el Vermontba, a vonaton pedig nemcsak dalra fakadnak, de hamar előkerül egy jó kis rumos-malátás milkshake is. Van az a karácsonyi pillanat, amikor jó néhányan vágynak valami hasonló lelazulásra: ez a tejturmix remek hozzá.

Hozzávalók

1/2 csésze alacsony zsírtartalmú tej
1 evőkanál malátás tejpor
1/3 csésze vaníliás jégkrém
kis rum
jégkocka

Egy turmixgépben keverjük össze a hozzávalókat, öntsük üvegpohárba és élvezzük!

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.