Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok!

2023. december 22. 21:53
Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni.

Időről időre rákattanok egy-egy tevékenységre, mostanában a gasztroajándékok készítése ez. Nagyon szeretek velük foglalkozni: nekem igazi sikerélmény, amikor valamilyen új ízzel, édességgel kísérletezek a konyhában és az addig csak a boltok polcain csodált termékekről kiderül, hogy én is képes vagyok megcsinálni, a szeretteimnek pedig igazán kedves meglepetéssel szolgálhatok, amiben érzik a figyelmességet.

Hiszen a legjobb ajándékok ezek: amelyeknek az értéke valójában nem a nagyságában vagy a szépségében rejlik, hanem a személyességében, a szándékban, abban, hogy érződik rajtuk, nem csak beszaladtunk értük a plázába, hanem igazán időt szántunk rá. Az ehető ajándékokra ez különösen igaz: a biztonságra utazva gyakran választjuk ezekhez, hiszen nehéz mellélőni velük, de higgyük el, sokkal nagyobb lesz az öröm, ha saját magunk próbáljuk meg elkészíteni ezeket – ráadásul a legtöbb nem is olyan ördöngős, mint amilyennek tűnik, és sokszor finomabb is, mint a bolti.

Az alábbi gasztro ajándékok pedig túl sok időt sem igényelnek, így az utolsó napokban is elkészíthetjük őket.

Sóskaramella krém

Hozzávalók: 220 g cukor, 55 ml víz, 130 ml habtejszín, 1,5 tk só, 90 g vaj
Elkészítési idő: kb. 20 perc

A cukrot a vízzel egy vastagabb falú lábasban, közepes lángon megkaramellizálom. Ez eltarthat több percig is, közben nem kell kavargatni. Ha elkezd aranybarnán karamellizálódni a cukor, takarékozzuk le, vagy akár húzzuk le egy picit a gázról, majd folyamatosan kavargatva adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű habtejszínt és kisebb darabokban a vajat, végül a sót. Ezután még alacsony lángon kb. egy percig főzzük, hogy finom krémes legyen.

Egy lábasban, pici vízzel együtt melegítsünk fel csatos üvegeket és még melegen töltsük beléjük a szószt.

Fahéjas sütőtökdzsem

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 fahéjrúd/1 tk őrölt fahéj, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1 tk vaníliaaroma
Elkészítési idő: 20 perc + 1 óra 15 perc

Vágjuk félbe a sütőtököt, magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra, és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg kb. 1 óra alatt (amíg meg nem puhul). Ha megsült, kaparjuk ki a tökhúst a héjból és pürésítsük. Facsarjuk ki a citrom levét, amelyet a vaníliaaromával és a fahéjjal, illetve a pürésített tökkel együtt, alacsony hőmérsékleten főzzünk össze egy lábasban.

Egy másik lábasban karamellizáljuk meg a cukrot. Amikor már szép aranybarnára olvadt, vegyük minimumra a hőmérsékletet, óvatosan öntsük hozzá a sütőtökpürét és pár perc alatt főzzük össze.

A kész dzsemet előmelegített befőttes üvegekbe töltsük, egy pici helyet hagyva a tetejüknél. Csavarjuk rájuk a fedeleket jó szorosan, 5 percre állítsuk őket fejre, majd bugyoláljuk be őket jól és egy éjszakán keresztül dunsztoljuk őket.

Ír krémlikőr

Hozzávalók: 3,5 dl whisky, 250 ml habtejszín, 4 dl cukrozott sűrített tej, 2 ek csokiszirup, 1 tk instant kávé, 1 tk vaníliakivonat, 1 tk mandulakivonat
Elkészítési idő: 5 perc

A hozzávalókat turmixgépbe töltjük és kb. 30 mp alatt összeturmixuljok őket. Üvegekbe töltjük , lezárjuk és hűtőben tároljuk őket. Fogyasztás előtt rázzuk fel.

Zserbó bonbon

Hozzávalók: 150 g házi baracklekvár, 200 g darált keksz, 100 g darált dió, 1 tábla étcsokoládé, 1-2 ek olaj
Elkészítési idő: 30-40 perc + 1 óra pihentetés

A kekszből, a dióból és a baracklekvárból jól formálható masszát gyúrunk, majd egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután kis golyókat formálunk belőlük. Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és összekeverjük az olajjal, majd bevonjuk velük a golyókat. Ízlés szerint díszíthetjük a tetejüket darált dióval, és szaloncukros papírba tölthetjük őket, hogy még mutatósabb legyen az ajándék.

Fahéjas-cukros mandula

Hozzávalók: 20 dkg héj nélküli mandula, fél bögre kristálycukor, fél bögre nádcukor, 1 tk őrölt fahéj, fél ek víz, 1 kk őrölt gyömbér, 1 csipet só, 1 tk őrölt fahéj, fél kk őrölt szerecsendió, 1 kisebb tojás fehérjéje
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

A tojásfehérjét a vízzel verjük laza habbá, majd forgassuk bele a mandulákat. Melegítsük elő a sütőt 130 fokra. Egy tálban keverjük össze a cukrokat a fűszerekkel, majd forgassuk bele a tojáshabos mandulákat. Akkor jó, ha vastagon bevonja a cukormáz mindegyik mandulát. Terítsük szét őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben és egy órán keresztül süssük. Negyed óránként érdemes megforgatni, megrázogatni a mandulákat, hogy egyenletesen piruljanak. Ha a cukor elkezd karamellizálódni, vegyük ki a mandulát, hagyjuk kihűlni és töltsük őket egy szalaggal átkötött befőttes üvegbe.

Fotók: Getty Images, Unsplash/Monika Grabkowska (3)

Bertalan Melinda
további cikkek
Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát gasztronómia Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát Szinte minden évben előkerülnek a klasszikusok: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ezek kivétel nélkül megterhelik az emésztésünket. Bár az ünnepi szezon hagyományosan nem az újításról szól, ha nyitottak vagyunk, akár új kedvenceket is avathatunk. 2024. április 1. 10:38 Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.