Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Közös kurzuson ötleteltek együtt a Pannon Egyetem diákjai és az EKF program szakértői

2020. december 22. 13:00 // Forrás: Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem első EKF kurzusa 2020 őszén indult el, olyan választható tantárgyként, amelyet az egyetem bármely szakán tanuló diák felvehetett és teljesíthetett.

A résztvevő 31 hallgató hét csoportot alkotva két témában dolgozhatta ki ötleteit. Az órák elsősorban a kreatív gondolkodás fejlesztését, az érdeklődési kör szélesítését helyezték előtérbe. A kurzus tantárgyfelelőse Kővári Edit egyetemi docens, aki így nyilatkozott a kurzusról:

Az egyetemmel közös célunk egy olyan gyakorlatias és interaktív kurzus kialakítása volt, ahol a hallgatók már az elején bekapcsolódhatnak a Veszprém-Balaton régiót érintő, Pannon Egyetemhez is köthető programok kialakításába. Fontos volt, hogy a résztvevőket egy egészen más szakterület alapjaiba vezessük be – így megismerkedhettek olyan tervezési feladatokkal, melyekkel tanulmányaik során egyébként nem találkoztak, de az élet számos területén hasznosítani tudják. Az egyetemi oktatók a VEB2023 munkatársaival és a programokhoz kapcsolódó külső szakértőkkel együtt alakították és vezették a szemináriumokat hétről hétre, ahol a hallgatók csoportokban fejlesztették tovább ötleteiket. A közös munka eredménye egy írásos beszámoló és egy prezentáció, amit a hallgatók december 9-én ismertettek a zsűri és az érinttetek előtt.

A kurzus egyik része az egyetemi kampuszfejlesztés (Zöld Kampusz) során tervezett új, szabadtéri közösségi terek megformálását célozta. A kurzus során a hallgatók bepillantást nyerhettek olyan területekbe, mint a közösségi tervezés és menedzsment vagy a dizájn és építészet. Ezek mentén kidolgozhatták saját ötleteiket a kampusz közösségi tereire, zöldfelületeire vonatkozóan, illetve a gazdasági, és időbeli ütemtervek készítésének részleteit is megtanulhatták.
A diákok terveikben kiemelték a környezettudatosság fontosságát, a megújuló energiaforrások használatát és a közösségi terek zöldítését. Emellett fontos szempont volt, hogy az egyetemi polgárok számára olyan hasznos funkciók is helyet kapjanak a kampuszon, mint például a töltőkkel és konnektorokkal ellátott pihenősarkok vagy az ivókutak.

A szemináriumi feladatok mellett a hallgatók előadásokat hallgathattak, workshopokon vehettek részt, amelyeket - többek között - Lamos Péter, a VEB2023 műszaki infrastruktúra fejlesztésért felelős igazgatója vezette és mentorálta.

A kurzus másik része a városban megvalósításra kerülő EKF Pontokra fókuszált.  Az egyik EKF Pont helye már biztos: a Pannon Egyetem egyik épületében kerül majd kialakításra, ennek tervezésében gondolkodhattak együtt a hallgatók a VEB2023 szakembereivel. A bevezető előadások és műhely munkák után a hallgatók csapatokban ötleteltek arról, hogyan lehet a VEB2023 programhoz kapcsolódó kreatív dizájnelemek felhasználásával a legtöbbet kihozni az egyetemi EKF Pontból is.

A hallgatók csoportjai itt többek között az EKF arculatának színeit helyezték a középpontba: a padlóra, színes sávokban felfestett tantermi tájékoztatók mellett EKF kék és sárga kiegészítőket terveztek, illetve olyan ötletek is születtek, mint például a Veszprém-Balaton régiót fényekkel kirajzoló fali lámpaegyüttes, az EKF Ponton belül kialakítható művészeti galéria vagy az elektromos  információszolgáltató tábla, amelynek segítségével néhány kattintással megtalálhatják majd a diákok tantermeiket, óráikat, az intézményt érintő legfontosabb tudnivalókat.

A VEB 2023 Zrt. részéről az idei kurzus ezen részét Szabó Ágnes építész, a VEB2023 műszaki előkészítője és Zabó Péter a VEB2023 art directora vezette és mentorálta.

Míg a szeptember és november között zajló órákon és konzultációkon a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal és a Pannon Egyetemen kialakítandó EKF Pont, illetve a Zöld kampusz kivitelezésének elméleti hátterével ismerkedhettek meg a hallgatók, addig a december már a saját ötletek megosztásáról, a tervek prezentálásról szólt.

December 9-én a hallgatóknak már egy olyan prezentációt kellett bemutatniuk, amelyben felvázolták terveiket, kitérve a pénzügyi ütemezésekre, a jogszabályi kötöttségekre, az arculatot érintő részletekre, az előkészítés és megvalósítás lehetőségeire. Ennek elbírálása a kurzus zárásaként december 16-án délután megtörtént, olyan szempontok alapján, mint a formai követelmények, az elméleti háttér megértése, az arculati elemek felhasználása, a projektterv kidolgozása és annak realitása, vagy az ütemezések kialakítása. 

 

A prezentáló csapatok:

Zöld Kampusz: Green Peas, Gyöngyvarázs, Kis Ragyogók, Zöldbeborulók
EKF Pont: M.E.D.V.E., Pick Pack Pont, T48M

A tervek szerint a kurzus 2023 decemberéig minden félévben meghirdetésre kerül, tartalma pedig igazodik a VEB2023 program projektjeihez, aktuális kihívásaihoz.

 

Fotók: Fotó: SZL/Pannon Egyetem

vehir.hu
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban Kabóca Bábszínház Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.   2024. március 5. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.