Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek

2020. december 5. 4:00
Például, hogy a rómaiak állandóan tógát viseltek, vagy hogy gladiátorok csak férfiak lehettek. Az idei Kutatók Éjszakája az antikvitás idején játszódó alkotásokról is lerántotta a leplet.

2020 pozitívuma, hogy az online térbe költözött Kutatók Éjszakáján számos olyan előadásnak is részesei lehettünk, amelyekről különben jó eséllyel lemaradtunk volna. Pedig Gellérfi Gergő, a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék oktatójának előadásáról igazán kár lett volna, aki az ókorban játszódó filmeket és sorozatokat vizsgálta tudományos-történelmi megközelítéssel, rávilágítva, milyen sok ponton ferdítenek azok.

Persze, Gellérfi szerint téves információkat nem csak a mozgógépes alkotások tartalmaznak. Közismert tényként emlegetjük, hogy Karthágó romjait sóval hintették be a III. pun háborúban, vagy hogy a beteg és gyenge csecsemőket lehajították a Taigetoszról, holott a források ezeket nem támasztják alá.

Vannak ugyanakkor olyan dolgok, amelyeket leginkább a filmek miatt hiszünk igaznak, holott valóságalapjuk ezeknek sem sok van. Gellérfi összesen tíz ilyet gyűjtött össze előadásában.

1. A latin nyelv használata: Ha latinul szeretnénk megtanulni, azt inkább ne a hollywoodi művek nyomán tegyük, ezekben ugyanis nagyon gyakran nemcsak a kiejtés helytelen – a Gladiátorban például jellemzően olaszosan beszélnek –, de sokszor maga a szöveg is, ami feliratok formájában látható.

2. A feltartott hüvelykujj: Hivatalosan elfordított hüvelykujjról beszélhetünk a gladiátorviadalokon, és ez esetben a vízszintesen kinyújtott hüvelykujj a halált jelölte, míg a marokra szorított a kegyelmet. A „like” jel elődje csak a középkorban terjedt el.

3. Gladiátorok: A filmekben szinte kizárólag férfi gladiátorokat láthatunk, holott kifejezetten sok női harcos is volt. Pozitív kivétel egyébként az azonos című film zámai csatajelenete.

4. Gályarabság: Ben Hur gályarabsága valójában meg se történhetett volna, ha a készítők hűek akartak volna lenni a történelemhez. A gályarabság ugyanis inkább középkori találmány, az ókorban a rabszolgákat pont hogy felszabadították, mielőtt hajón kezdtek volna szolgálni.

5. Octavianus: A későbbi Augustus császár neve nem is ez volt. Császárra koronázása előtt Gaius Octavius volt a neve, az adopció után pedig Gaius Iulius Caesar.

6. A színek hiánya: Az antik városok mind vakítóan hófehérek voltak, igaz? Hát nem. Hanem színesek.

7. Öltözködés: Az egy dolog, hogy az elegáns, csinos női ruhák meglehetősen anakronisztikusak, de a rómaiak sem viseltek állandóan tógát. Már csak azért sem, mert meglehetősen nehéz volt hordani, így inkább a mai öltöny funkcióját látta el. De bíborban sem tobzódott minden, hiszen a bíborfesték nem volt épp olcsó.

8. Hétköznapi tárgyak: Bár az antikvitás roppant fejlett volt, a filmekben a készítők hajlamosak ennél is fejlettebbnek ábrázolni a kort. Kengyelt például nem használtak a lovakon, és Heléna sem mászkált rózsaszín napernyővel.

9. Hadviselés: Ugyanez igaz a hadviselésre. A Gladiátor nyitójelenete az erdőben lezajló ostromról például meglehetősen túlzó, hiszen ennyire nem voltak nagy stratégák, de a 300 csatajelenetei sem állnák meg a helyüket, mivel a robbanóeszközök feltalálásáig még több évszázadnak kellett eltelnie.

10. A trójai háború története: A Brad Pitt féle 2004-es Trója bizony elég sok helyen ferdít. Achilleus például már nem élt a város elfoglalásakor, Briszéisz nem volt tagja a trójai családnak, és Meneláosz, valamint Agamemnón sem halt meg, hanem mindketten hazatértek.

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.