Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kétnyelvűség mítoszait is tisztázták a Kutatók Éjszakáján

2020. december 3. 4:00
Online térben a Kutatók Éjszakája; a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja, Navracsics Judit a kétnyelvűség mítoszait oszlatta fel előadásában.

Számos mítosz kering a kétnyelvűségről, a két-vagy többnyelvű emberekről, amelyeket érdemes tisztázni, hiszen gyakran téves gondolatokkal közelítenek a téma felé. Sokan az egynyelvűséget tartják a normának, de nem tudják, hogy a világ lakosságának több mint kétharmada két- és többnyelvű – fogalmazta meg Navracsics Judit, a téma szakértője. Egy maximalista megközelítés felől haladva az egyik probléma, hogy:

A kétnyelvű emberektől elvárják, hogy mindkét nyelven anyanyelvi szinten beszéljenek.

A gátfutó példáját bemutatva viszont egyértelművé válik, miért is nem várhatjuk el a kétnyelvűektől, hogy mindkét nyelvet tökéletesen beszéljék: A gátfutó két készséggel rendelkező atléta, vagyis magában hordozza a sprintszámhoz szükséges gyorsaságot, és az ugrókészsége is kiváló. Így alkot egységet, és válik remek gátfutóvá. De, ha ketté szedjük a két számot – sprint és ugrás -, természetes, hogy nem lehet mindkettőből ugyanolyan jó. A kétnyelvűeket is úgy kell elképzelni, hogy nem két egynyelvűnek az összességét jelentik, hiszen úgy használják egy vagy több nyelvüket, ahogy a mindennapokban szükségük van rá.

Navracsics Judit, archív fotóNavracsics Judit, archív fotó

Az anyanyelv kérdése is érdekes - világított rá Navracsics Judit -, rögtön az „anyanyelv” szó is már politikailag inkorrektnek számít, helyette inkább az „első nyelv” kifejezést érdemes használni. A vegyes házasságban felnövő gyermekek esetében – ahol az anya egy adott nyelven, míg az apa egy másik nyelven beszél - a környezet evidensnek veszi, hogy az anya nyelve lesz a domináns a gyermek esetében, így elvárják tőle, hogy kiválóan beszélje a nyelvet. Ugyanakkor lehetséges, hogy az apa nyelve a domináns, mert például az apa országában élnek.

Az oktatásról is szó esett a dékán előadásában, szerinte a pedagógusok nincsenek kellőképpen tisztában a kétnyelvűek „sajátosságaival”, így nem tudják, hogy másképpen gondolkodnak.

Sokszor a pedagógusok elkezdik tesztelni az egyik nyelvén, és kiderül, hogy elmarad az egynyelvű gyerekek teljesítményétől.

Ezt a hozzáállást el kell felejteni, és a tanárképzésekben mindenkinek ismernie kellene a kétnyelvűség mibenlétét.

További mítosz, hogy csak az lehet kétnyelvű, aki gyerekkorától kezdve az. Valóban könnyebb gyerekkorban elsajátítani az idegennyelveket, de később is – életkortól függetlenül – képes az ember a nyelvtanulásra, ráadásul a felnőtt korban történő tanulásnak is vannak előnyei, például grammatikai szinten. Ha gyerekként sajátítja el a nyelvet, talán akcentusmentesen fogja beszélni, de erre ellenpélda is van, ráadásul az akcentus nem a nyelvtudás szintjének a mérője, s ez már inkább pszichológiai kérdés.

A napokban is vitatott kérdés, hogy mikor érdemes elkezdeni idegennyelvet tanulni. Navracsics Judit szerint minél korábban, annál jobb, de természetesen nem mindegy, milyen módszerekkel, milyen körülmények között. Ha a gyermek korán elkezd érdeklődni egy nyelv iránt, akkor érdemes megragadni az alkalmat: A többnyelvű emberek általában elfogadóbbak és nyitottabbak.

A teljes előadás itt tekinthető meg. 

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Korábban kezdődött a magyarországi autózás, mint azt eddig hittük Pannon Egyetem Korábban kezdődött a magyarországi autózás, mint azt eddig hittük Kalmár Zoltán, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának politológusa, oktatója, puszta érdeklődésből kezdett a magyarországi autózásról olvasni, hiszen régóta foglalkoztatta a téma. A kutatás elsőre nem szerepelt a tervei között, ám amint beleásta magát a szakirodalomba észrevette, hogy bőven van mit kutatni a magyar autózás múltjáról, hiszen akadnak téves adatok ennek vonatkozásában. Például, hogy nem akkor kezdődött, mint azt máig hittünk. 2022. december 26. 23:03 A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül oktatás A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül Szeptember utolsó estéje a Pannon Egyetemen is a Kutatók Éjszakájáról szólt. Mivel a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon párhuzamosan egy időben zajlottak az izgalmasnál izgalmasabb témákat ígérő előadások, céltudatosan kiválasztottunk egy termet, egy témát, egy előadót. 2022. október 3. 13:46 Tényleg elképzelhetetlen lenne Az éhezők viadala diktatúrájának megvalósulása? Kutatók Éjszakája Tényleg elképzelhetetlen lenne Az éhezők viadala diktatúrájának megvalósulása? Panem világa talán nincs is olyan messze a valóságunktól, mint gondoljuk: Az éhezők viadala filmeket Lengyel Ádám, a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagja elemezte történelmi-politikai szempontból a Kutatók Éjszakáján. 2020. december 7. 11:30 Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek Például, hogy a rómaiak állandóan tógát viseltek, vagy hogy gladiátorok csak férfiak lehettek. Az idei Kutatók Éjszakája az antikvitás idején játszódó alkotásokról is lerántotta a leplet. 2020. december 5. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.