2023. március 30.
//
Zalán névnap

A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül

Szeptember utolsó estéje a Pannon Egyetemen is a Kutatók Éjszakájáról szólt. Mivel a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon párhuzamosan egy időben zajlottak az izgalmasnál izgalmasabb témákat ígérő előadások, céltudatosan kiválasztottunk egy termet, egy témát, egy előadót.

András Ferenc filozófus a Gelencsér András-féle éghajlatváltozást kutató nemzeti labor társadalomtudományi alprojektjének vezetőjeként már számos interjúban, beszélgetésben felhívta a figyelmet arra, hogy az általa kutatott hitelesség nem a „mi igaz?” és a „mi nem igaz?” kérdésre keresi a választ. Az előadás végére világossá vált, mi adja a hitelesség alapját, miért mondhatjuk valamire, vagy valakire, hogy hiteles.

A könnyebb befogadhatóság érdekében a filozófus a banki hitel működésén keresztül közelített kutatási témájához. Mikor hitelképes egy ember? Ha a bank adja a hitelt az egyénnek, akkor világos, hogy a bank egy előre meghatározott értékrend alapján sorolja az illetőt a „hitelképes” halmazba.

Na de mikor hitelképes egy hírforrás?

A fenti példa mintája szerint a bank helyébe ekkor a személy lép, azaz felcserélődnek a szerepek: az egyén dönti el, hogy hitelt ad-e egy bizonyos médiumnak, vagy sem. Ami viszont változatlan, az a sorrend: előbb van az értékelő, és utána az értékelés tárgya.

Mit is jelent pontosan, hogy egy hírportálnak hitelt adok? – tette fel a kérdést mindezek fényében András Ferenc, a válaszhoz pedig a hitelesség szó elemzésével közelített: a szótő a „hit”, vagyis amit adok az a „hitem”, s ez alapjában nem más, mint a belé fektetett bizalmam.

De miért is adunk bárminek hitet vagy bizalmat? Egyáltalán, miért éri meg hinni és bízni? Az előadó szerint ennek hátterében a közösségi lét előnye áll a magányos individuummal szemben. Ketten, illetve többed magunkkal sikeresebbek vagyunk, mint egyedül. Az egyén egyfajta megsokszorozódása ez, meggyőződéseink kiterítése, kivetítése a közösségre.

Az ember számára akkor lesz valami hiteles, ha a sajátjához hasonló értékrendet képvisel. Akkor hiszünk a másiknak, ha az ő helyében mi is ugyanúgy ítélnénk meg az adott ügyet, helyzetet, mégpedig azért, mert azonos a mércénk, amivel rátekintünk. S hogy miféle mérce? A boldogulás, a sikeres élet mércéje. A lét és nem lét mércéje - fogalmazott András Ferenc. 

Különös és meglepő következtetések vonhatók le ezekből a mondatokból. Mivel a hitelesség alapja egyfajta érték-azonosság, és nem a szimpátia vagy az érzelem, így korántsem szükségszerű, hogy a barátaink, a szeretteink lesznek a hiteles források. Előfordulhat ugyanis, hogy bolondos és megbízhatatlan a barátunk, mégis szeretjük; viszont az is számtalanszor megesik, hogy nagyon jól tudjuk: komoly, érvényes, vagyis hiteles az ellenségünk szava, mégsem szeretjük. Semmi ellentmondás nincs a „hiteles ellenfél” kifejezésben.

A „hiteles” szó nem feltétlenül pozitív jelző. Mintha túl lenne jón és rosszon, ahogy maga a valóság. A hiteles beszámoló értéke abban áll, hogy kendőzetlenül tárja fel azt, ami van, azaz korántsem kritérium, hogy jó hírt közöljön.

Ami viszont az előadó szerint a legfontosabb: a hitelesség mércéje a befogadóban van. Az álhírek, a manipulációk, az alaptalan összeesküvés elméletek visszaszorításához alapvetően a gondolkodó, a kritikus elmék számának és arányának a növelése szükséges. A megvezetés, a hazugság parazita jelenség, nem tud létezni gazdatest nélkül. Gazdatest viszont igenis létezhet élősködő nélkül: szolidáris közösség, egészséges társadalom a neve.

Szabó Eszter

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn.
Ács képzőközpontot adtak át Nagyvázsonyban
Ács képzőközpontot adtak át Nagyvázsonyban
Ács képzőközpontot adtak át Nagyvázsonyban. Az elméleti és gyakorlati képzést is biztosító intézményben fiatalok és felnőttek is elsajátíthatják az építészeti szakma fogásait - közölte a pénteki megnyitóünnepségen az intézmény alapító igazgatója.