Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C

Összefogás a tudomány népszerűsítéséért

2024. június 25. 13:26 // Forrás: Pannon Egyetem
Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem.

„A fenntarthatóság és az ismeretterjesztés kiemelt fontosságú az egyetem számára, ezt az elmúlt években megmutattuk, hisz számos olyan programban vettünk részt középiskolákkal közösen, ahol a cél egyrészt a diákok érdeklődésének felkeltése, a tudásuk bővítése, illetve az egyetem és a tudomány iránti érdeklődés felkeltése volt” – kezdte köszöntőjében dr. Gelencsér András. 

A Pannon Egyetem néhány nap múlva leköszönő rektora hozzátette: ez az együttműködési megállapodás most ezeket a törekvéseket egyesíti, hiszen a leghatékonyabban az ismeretterjesztés a pedagógusokon, illetve azon diákok keresztül valósulhat meg, akik már valamiféle érdeklődést mutattak az adott tudományterület, vagy úgy általában a fenntarthatóság kérdése iránt. Gelencsér András elmondta azt is: az Ipari Technikum és az egyetem története összefonódik, hisz mindkét intézmény most ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, és szinkronban vannak a tekintetben is, hogy mindkét intézmény vezetője az utolsó hetét kezdte meg jelenlegi pozíciójában.  

Csillag Zsolt, Irányi László, Gelencsér András, Tóth Balázs  (Fotó: Szabó László/Pannon Egyetem)Csillag Zsolt, Irányi László, Gelencsér András, Tóth Balázs (Fotó: Szabó László/Pannon Egyetem)

Irányi László, az Ipari Technikum igazgatója ismertette: a korábbi Öveges Labor pályázat továbbfejlesztéseként az azon korábban már részt vettek számára írták ki a Selye János Diáklabor pályázatot, melyet három másik iskolával konzorciumban (a veszprémi Vetési Albert Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium, illetve a fonyódi Mátyás Király Gimnázium) vesznek részt. A pályázat fő csapásiránya, hogy kutatómunkát végezzenek a tanulók, ehhez a kutatómunkához fejlesztik a laborokat, de különböző más programok, projektek is futnak, amelyen természetesen nem csak iparis diákok vehetnek részt. Mindhárom érintett fél régóta áll szakmai kapcsolatban egymással, ez is segíti a pályázatban kitűzött célok megvalósulását.  

Tóth Balázs, a Charles Rivers Laboratories Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: helyi szervezeteket, oktatási intézményeket eddig is támogattak, ráadásul sok, az Ipariból és a Pannon Egyetemről kikerült munkatársa van a cégnek, amely – mint mondta -, azt jelenti, hogy elégedettek azzal a szakmai nívóval, amelyet az említett intézményekből kibocsátott szakemberek képviselnek. A pályázattal kapcsolatban megjegyezte: a diákok a szakmaválasztáskor segítségre szorulnak, hisz ugyan vannak teoretikus elképzeléseik, de nehéz megmutatni, hogy ez a való életben mit jelent, milyen karrierút áll előttük. „A cég látogatása során, a különböző kutatólaboratóriumokba való bepillantáskor mi meg tudjuk mutatni a diákoknak, hogy a való életben miként fog kinézni a munkanapja, milyen pályát tud befutni. Nagyon örömteli, hogy ebben részt vehetünk.” – mondta az ügyvezető. 

Jelenleg sem közép-, sem felső fokon nem túl népszerűek a műszaki, mérnöki, informatikai tudományok, nem véletlen a kormányzati szándék ezek erősítésére – mondta el Csillag Zsolt. A Pannon Egyetem kancellárja szerint ennek alapvető feltétele, hogy még a gyermekkorban, amikor az érdeklődés iránya alakítható, megismertessük a fiatalokat azzal, hogy milyen szépek tudnak lenni ezek a tudományterületek. A kancellár szerint nem véletlen, hogy az egyetem az elmúlt időszakban számtalan szakképzési centrummal írt alá stratégiai megállapodást. Ennek célja, hogy közelítsük egymáshoz ezeket az intézményeket, és ennek eredményeként a felsőoktatási intézmények számára is biztosított lehet a bemenet az említett tudományágak tekintetében.

vehir.hu
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. ma 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. ma 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. tegnap 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.