Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért vélik sokan, hogy a mostani koronavírus egy szándékosan létrehozott biológiai fegyver?

2020. november 9. 4:00
Rózsa Lajos, az MTA-MTM Állatökológiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója szerint az emberek igénylik az összeesküvés-elméleteket járvány idején.

Rózsa Lajos a Pannon Egyetem által szervezett Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényen tartott előadást csütörtökön Veszprémben, melyben arról beszélt, hogy:

  • nincs kézzel fogható bizonyíték arra, hogy Bill Gates nano-chipekkel ellátott vakcinákkal akarná sterilizálni az embereket Afrikában, és hogy a háttérhatalom a harmadik világháborút akarná kirobbantani.
     
  • a történelem során láttuk, hogy sok kórokozó alkalmas biológiai fegyvernek, de a koronavírus nem elég agresszív ehhez.
     
  • sok embernek elfogadhatatlan, hogy léteznek véletlenek.
     
  • másokat könnyebb hibáztatni, ezáltal ellenségképet kreálni.

Rózsa Lajos félórás előadásában hangsúlyozta, nem kutatási eredményeket mutat be, hanem véleményét fejezi ki. Kezdte mindezt azzal, hogy a Drábik János közíró által YouTube-ra feltöltött, futótűzként terjedő videókat elemezte. Ezek egyikében olyan meghökkentő dolgok hangzanak el, miszerint Bill Gates okolható a koronavírusért, aki a vakcinában elhelyezett nano-chipekkel akarja sterilizálni az Afrikában élőket. Drábik odáig is elmerészkedik, hogy a koronavírus elterjesztéséért a háttérhatalom a felelős, aki az első két világháború kirobbantása után most a harmadik elkezdésében érdekelt.

– De honnan tudjuk, hogy Drábiknak nincs igaza?

A szó szoros értelmében nem tudhatjuk, de semmi sem utal arra, hogy bármi is igaz lenne az összeesküvés elméletekből – mondta Rózsa, majd felvázolta: a történelem során láthattuk, hogy sok kórokozó alkalmas biológiai fegyvernek, de a SARS-CoV-2 nem alkalmas erre, hisz nem elég agresszív ehhez. Érdekesség, hogy Rózsa Lajos a biológiai hadviselés témájáról már jóval a világméretű járványhelyzet előtt beszélt, ám az századannyi embert sem érdekelt a YouTube-on, mint a Drábik-féle szenzációk.

A biológus szerint annak, hogy miért igénylik az emberek az összeesküvés elméleteket a járvány idején, alapvetően négy oka van:

  • Sokan nem hisznek a véletlenben,
     
  • Hajlamosak vagyunk arra, hogy a járványokért az idegeneket hibáztassuk,
     
  • Szándékos félrevezetés, politikai játszmák áldozataivá válunk,
     
  • Érzékeljük a hivatalos félretájékoztatás megbízhatatlanságát.

A tudományos tanácsadó a fentieket sorrendben kibontva beszélt arról, hogy sok embernek eleve elképzelhetetlen, hogy valami nem okkal történik, és elfogadhatatlan, hogy léteznek véletlenek. Utalt mindezzel arra, hogy a tudomány jelen megállapítása szerint a denevérről a kínai vadhúspiacon történt gazdaváltás és ezáltal a koronavírus elterjesztése a véletlenek sorozatának köszönhető. Ezt mondja a tudomány. Sok embernek mégis ideológiai és vallási meggyőződése ellent mond ennek, pedig ha visszatekintünk az evolúciós múltra, az emberi szőrzetben megtelepedő és vérrel táplálkozó lapostetű is véletlenül terjedt át a gorilláról emberre.

Rózsa Lajos a Pannon Egyetem csütörtöki online előadásánRózsa Lajos a Pannon Egyetem csütörtöki online előadásán

A vadhúspiacról történt gazdaváltásban való kételkedést azt is erősíti, hogy Rózsa szerint hajlamosak vagyunk az idegeneket hibáztatni, hisz a járvány emocionálisan is megérint minket.

- A szifilisz megjelenésekor is sok nép egymásra mutogatott az eredetét illetően: az olaszok szerint a franciáktól származik, a franciák szerint olasz betegség, az oroszok szerint lengyel, a hollandok szerint spanyol, a törökök szerint keresztény, a japánok szerint portugál, a hinduk szerint muszlim, a muszlimok szerint hindu.

Hazánk annak idején a burgonyabogár betelepítésével vádolta Titot, Kína pedig a lépfene terjesztésével és az afrikai sertéspestis miatt okolta az USA-t.

Mindenki másra és az idegenekre mutogat, a lényeg, hogy nem „mitőlünk” származik a baj

- mondta Veszprémben az MTA-MTM Állatökológiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója, aki szerint a katonai vagy politikai konfliktusok kiváló táptalajt adnak, hogy ellenségeinket vádoljuk a járványok terjesztésével.

Kapcsolódó cikk
A tudomány teret veszít a hülyeséggel szemben
Erős, a tudomány visszaszorulásának, a téveszmék térnyerésének folyamatát kritizáló beszédet mondott a Pannon Egyetem magyar tudomány napi ünnepségén dr. Gelencsér András.

De van egy csavar!

A valós életben tényleg léteznek összeesküvések és manipulatív szándékok, elég csak visszaemlékezni az 1980-as évekre, amikor a szovjet titkosszolgálat, a KGB kezdett dezinformációs műveletekbe, hogy hamis információkkal lazítsák az ellenség társadalmának szövetét. Rózsa felidézte, a KGB szándékosan dezinformált úgy, hogy az AIDS egy amerikai biofegyver Afrika népei ellen, ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy az 1990-es évek elején az amerikaiak 15%-a el is hitte, és a mai napig is terjesztik ezt a nézetet. Pedig ma már tudjuk: ez a KGB és Stasi közös akciója lehetett. Ennek képe sokak fejében ma is ott van.

Rózsa Lajos szerint a járvány idején az összeesküvés elméletekre való fogékonyságot az is növeli, hogy az emberek hiányát érzik a megbízható információknak, vagy gyakran mást tapasztalnak mindennapi életükben, mint ami a hivatalos tájékoztatásokban elhangzik.

Úgy látja, az összeesküvés-elméletek mindenképp károsak a társadalom számára, hisz gátolják, hogy párbeszéd alakuljon ki és megvitassuk a védekezés valódi és hasznos módjait.

A teljes előadásokat itt lehet megnézni (Rózsa Lajos előadása 2 óra 41. perctől):

Ge. Á.
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.