2021. január 22.
//
Vince névnap

Miért vélik sokan, hogy a mostani koronavírus egy szándékosan létrehozott biológiai fegyver?

Rózsa Lajos, az MTA-MTM Állatökológiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója szerint az emberek igénylik az összeesküvés-elméleteket járvány idején.

Rózsa Lajos a Pannon Egyetem által szervezett Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényen tartott előadást csütörtökön Veszprémben, melyben arról beszélt, hogy:

 • nincs kézzel fogható bizonyíték arra, hogy Bill Gates nano-chipekkel ellátott vakcinákkal akarná sterilizálni az embereket Afrikában, és hogy a háttérhatalom a harmadik világháborút akarná kirobbantani.
   
 • a történelem során láttuk, hogy sok kórokozó alkalmas biológiai fegyvernek, de a koronavírus nem elég agresszív ehhez.
   
 • sok embernek elfogadhatatlan, hogy léteznek véletlenek.
   
 • másokat könnyebb hibáztatni, ezáltal ellenségképet kreálni.

Rózsa Lajos félórás előadásában hangsúlyozta, nem kutatási eredményeket mutat be, hanem véleményét fejezi ki. Kezdte mindezt azzal, hogy a Drábik János közíró által YouTube-ra feltöltött, futótűzként terjedő videókat elemezte. Ezek egyikében olyan meghökkentő dolgok hangzanak el, miszerint Bill Gates okolható a koronavírusért, aki a vakcinában elhelyezett nano-chipekkel akarja sterilizálni az Afrikában élőket. Drábik odáig is elmerészkedik, hogy a koronavírus elterjesztéséért a háttérhatalom a felelős, aki az első két világháború kirobbantása után most a harmadik elkezdésében érdekelt.

– De honnan tudjuk, hogy Drábiknak nincs igaza?

A szó szoros értelmében nem tudhatjuk, de semmi sem utal arra, hogy bármi is igaz lenne az összeesküvés elméletekből – mondta Rózsa, majd felvázolta: a történelem során láthattuk, hogy sok kórokozó alkalmas biológiai fegyvernek, de a SARS-CoV-2 nem alkalmas erre, hisz nem elég agresszív ehhez. Érdekesség, hogy Rózsa Lajos a biológiai hadviselés témájáról már jóval a világméretű járványhelyzet előtt beszélt, ám az századannyi embert sem érdekelt a YouTube-on, mint a Drábik-féle szenzációk.

A biológus szerint annak, hogy miért igénylik az emberek az összeesküvés elméleteket a járvány idején, alapvetően négy oka van:

 • Sokan nem hisznek a véletlenben,
   
 • Hajlamosak vagyunk arra, hogy a járványokért az idegeneket hibáztassuk,
   
 • Szándékos félrevezetés, politikai játszmák áldozataivá válunk,
   
 • Érzékeljük a hivatalos félretájékoztatás megbízhatatlanságát.

A tudományos tanácsadó a fentieket sorrendben kibontva beszélt arról, hogy sok embernek eleve elképzelhetetlen, hogy valami nem okkal történik, és elfogadhatatlan, hogy léteznek véletlenek. Utalt mindezzel arra, hogy a tudomány jelen megállapítása szerint a denevérről a kínai vadhúspiacon történt gazdaváltás és ezáltal a koronavírus elterjesztése a véletlenek sorozatának köszönhető. Ezt mondja a tudomány. Sok embernek mégis ideológiai és vallási meggyőződése ellent mond ennek, pedig ha visszatekintünk az evolúciós múltra, az emberi szőrzetben megtelepedő és vérrel táplálkozó lapostetű is véletlenül terjedt át a gorilláról emberre.

Rózsa Lajos a Pannon Egyetem csütörtöki online előadásánRózsa Lajos a Pannon Egyetem csütörtöki online előadásán

A vadhúspiacról történt gazdaváltásban való kételkedést azt is erősíti, hogy Rózsa szerint hajlamosak vagyunk az idegeneket hibáztatni, hisz a járvány emocionálisan is megérint minket.

- A szifilisz megjelenésekor is sok nép egymásra mutogatott az eredetét illetően: az olaszok szerint a franciáktól származik, a franciák szerint olasz betegség, az oroszok szerint lengyel, a hollandok szerint spanyol, a törökök szerint keresztény, a japánok szerint portugál, a hinduk szerint muszlim, a muszlimok szerint hindu.

Hazánk annak idején a burgonyabogár betelepítésével vádolta Titot, Kína pedig a lépfene terjesztésével és az afrikai sertéspestis miatt okolta az USA-t.

Mindenki másra és az idegenekre mutogat, a lényeg, hogy nem „mitőlünk” származik a baj

- mondta Veszprémben az MTA-MTM Állatökológiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója, aki szerint a katonai vagy politikai konfliktusok kiváló táptalajt adnak, hogy ellenségeinket vádoljuk a járványok terjesztésével.

Kapcsolódó cikk
A tudomány teret veszít a hülyeséggel szemben
Erős, a tudomány visszaszorulásának, a téveszmék térnyerésének folyamatát kritizáló beszédet mondott a Pannon Egyetem magyar tudomány napi ünnepségén dr. Gelencsér András.

De van egy csavar!

A valós életben tényleg léteznek összeesküvések és manipulatív szándékok, elég csak visszaemlékezni az 1980-as évekre, amikor a szovjet titkosszolgálat, a KGB kezdett dezinformációs műveletekbe, hogy hamis információkkal lazítsák az ellenség társadalmának szövetét. Rózsa felidézte, a KGB szándékosan dezinformált úgy, hogy az AIDS egy amerikai biofegyver Afrika népei ellen, ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy az 1990-es évek elején az amerikaiak 15%-a el is hitte, és a mai napig is terjesztik ezt a nézetet. Pedig ma már tudjuk: ez a KGB és Stasi közös akciója lehetett. Ennek képe sokak fejében ma is ott van.

Rózsa Lajos szerint a járvány idején az összeesküvés elméletekre való fogékonyságot az is növeli, hogy az emberek hiányát érzik a megbízható információknak, vagy gyakran mást tapasztalnak mindennapi életükben, mint ami a hivatalos tájékoztatásokban elhangzik.

Úgy látja, az összeesküvés-elméletek mindenképp károsak a társadalom számára, hisz gátolják, hogy párbeszéd alakuljon ki és megvitassuk a védekezés valódi és hasznos módjait.

A teljes előadásokat itt lehet megnézni (Rózsa Lajos előadása 2 óra 41. perctől):

Ge. Á.

További cikkek

Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Találd ki, melyik veszprémi látványosságot kapták lencsevégre a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai, lőj egy képet magadról a helyszínen és szállj versenybe a Veszprémi Fotószafari nyereményeiért.
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
Az „EFOP-3.6.2-16-2017-00017 Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projektet a Pannon Egyetem – Pécsi Tudományegyetem – Budapesti Corvinus Egyetem alkotta konzorcium valósította meg. A projektben 3 főirányt hoztak létre, amelyek a konzorciumi partnerek közös, egymást kiegészítő kutatásaira épültek.
Közös kurzuson ötleteltek együtt a Pannon Egyetem diákjai és az EKF program szakértői
Közös kurzuson ötleteltek együtt a Pannon Egyetem diákjai és az EKF program szakértői
A Pannon Egyetem első EKF kurzusa 2020 őszén indult el, olyan választható tantárgyként, amelyet az egyetem bármely szakán tanuló diák felvehetett és teljesíthetett.
’Nyelvtanulással a boldogulásért’ projektben a Pannon Egyetem
’Nyelvtanulással a boldogulásért’ projektben a Pannon Egyetem
Dr. Vígh-Szabó Melinda, egyetemi adjunktust, a projekt szakmai vezetőjét kérdeztük a projektről, valamint a projektben résztvevő kezdő pedagógusokat, Micsik Ritát és Novák Fruzsinát.
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Pannon Egyetemen 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között valósul meg az a pályázati program, amely a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásával, valamint funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatás-fejlesztésével foglalkozik. A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020-IKA-07) Intézményi Kiválóság alprogramja keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 700 000 000 Ft forint támogatást kapott.