2021. január 22.
//
Vince névnap

A tudomány teret veszít a hülyeséggel szemben

Erős, a tudomány visszaszorulásának, a téveszmék térnyerésének folyamatát kritizáló beszédet mondott a Pannon Egyetem magyar tudomány napi ünnepségén dr. Gelencsér András.

A rektor arról beszélt: most ugyan kétségbeesett figyelem várja, hogy a tudomány leküzdje a pandémiát, de az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek az áltudományos hangok, "az emberi hülyeség, korlátoltság, rosszindulat, manipuláció korlátlan terjedése". 

A történelem során soha nem volt még nagyobb szükség arra, mint napjainkban, hogy a tudomány alakítsa, helyesebben szólva mentse meg a jövőt. Kérdés persze, hogy ez az igény és bizalom kitart-e majd akkor is, amikor az emberiség boldogabbik fele újra látszólagos biztonságban fogja érezni magát.  

A rektor úgy fogalmazott: a tudomány évezredek alatt kitermelt eszköztára olyan "elavult" elemeket tartalmaz, mint a kételkedés, alaposság,  tájékozódás, vita, konstruktív kritika, vagy a tévedés jogának fenntartása.  

"A tudomány nem képes Twitter-üzenetekbe sűríthető, megfellebbezhetetlen igazságokat hirdetni, pedig olybá tűnik, hogy tömegek részéről igény lenne rá."

A globális tudomány sikerek és kudarcok mentén kiérlelt módszertanával a valósággal foglalkozik, problémáink megoldására, életünk jobbítására törekszik. A világ népességének egyra nagyobb hányada azonban a kommunikációs tér alternatív valóságában érzi elemében magát, ahol nincs kétely, kritika, hanem kizárólag faék egyszerűségű megoldások, jól kommunikálható látszatsikerek. 

dr. Gelencsér András (fotó: Domján Attila / vehir archív)dr. Gelencsér András (fotó: Domján Attila / vehir archív)

A rektor megjegyezte: ez a világ kétségtelenül vonzóbb, mint a valóság. A valóság azonban egyre többször szembejön, a koronavírus vagy az éghajlatváltozás a természet törvényei szerint működik.   

Nagy kérdés, hogy a most még ismeretlen posztkorona világban adódik-e még lehetőség a tudománynak, hogy a tűzoltás helyett a jövő proaktív, tudatos alakítója lehessen? 

Söge

További cikkek

Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Találd ki, melyik veszprémi látványosságot kapták lencsevégre a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai, lőj egy képet magadról a helyszínen és szállj versenybe a Veszprémi Fotószafari nyereményeiért.
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Egy szebb napokat is megélt civil városi díj története az egyik alapító tollából. Molnár Sándor, az Utas és holdvilág antikvárium tulajdonosának írása a Vehíren.
Közelebb egymáshoz
Közelebb egymáshoz
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.