Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lovasszobrot állítottak a rendőrkapitányság aulájában

2020. november 6. 4:00
Szent György, a rendőrség védőszentjének lovasszobra figyeli a rendőrségi épületbe lépőket kedd délután óta.

A szobrot Nesó Sándor nyugállományú rendőr főtörzszászlós csont-, szaru- és fafaragó, valamint Bálint József faszobrász adományozták a kapitányságnak. 

Szent György 1992 óta a rendőrség védőszentje. A 3. század végén, 271 – 303 között élt római katona és keresztény vértanú volt. 

Előkelő kappadókiai családból származott. Diocletianus császár alatt hadiszolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének és más tulajdonságainak is köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Ám amikor a császár a keresztényeket üldözni kezdte, lemondott hivataláról, és ellene fordult. Emiatt börtönbe vetették, és miután a legkegyetlenebb kínzásokkal sem bírták őt hitétől eltéríteni, 303-ban kivégezték. – wikipedia

Alakját leginkább az a legenda őrzi, mely szerint legyőzte az egy várost terrorban tartó sárkányt. 

Rausz István rendőrkapitány megköszönte az adományozók nagylelkűségét, a szobor avatása alkalmat ad arra is, hogy a rendőrség fennállásának századik évfordulóját is méltó módon ünnepelhessék. 

Bálint József faszobrász az általános iskolában kóstolt bele először a fafaragásba, az alkotás iránti szenvedélye azóta is töretlen. A vájáriskolában és a várpalotai bányában végzett munkája mellett is készített kisplasztikákat, használati tárgyakat. A ’80-as évektől szerepelt kisméretű szobraival, népi használati és dísztárgyaival regionális és országos kiállításokon, munkáit számos díjjal jutalmazták. Számos közterületi alkotást készített Szolnokra és a környező falvakba. A ’90-es években játszótereket, plasztikákat készített, szabadidejében már teljes méretű emberalakokat, állatokat ábrázoló szobrot készített, több Vas és Veszprém megyei település részére is készített alkotásokat. Az alkotás mellett figyelmet fordít a fiatal fafaragó generáció mentorálására is.

Nesó Sándor nyugállományú rendőr főtörzszászlós a fafaragással gyermekkorában ismerkedett meg, kezdetben játékokat készített magának. Felnőtt fejjel a bakonyi, Balaton-felvidéki faragásokat tanulmányozta. Munkásságáért számos elismerésben részesült. Valamennyi faragási technikát ismeri és műveli, a fa, csont, szarumunkái a dunántúli pásztorművészet legszebb hagyományait dolgozza fel, de készít szakrális témájú domborműveket és plasztikákat is. Alkotásai több közterületet és templomot is díszítenek. 

A kompozíció Bálint József lakhelyén, a Fejér megyei Jenőben készült kétféle fából: az emberalak tölgyből, míg a sárkány és a ló kőrisből. 30 nap alatt, napi 8-10 óra munkával készült el az alkotás.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.