Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Megújult a gyulafirátóti református templom

2020. szeptember 24. 4:00
A felújítási munkálatok tíz éve kezdődtek, azóta fokozatosan teljesen megújult az épület.

A katolikus gyökerű településre a török uralom megszűnése után érkeztek az első reformátusok. A két felekezet sokáig egymást segítve működött, a település Árpád-kori templomát is közösen hozták helyre és használták a 18. században. Miután azonban újabb katolikus német telepesek költöztek a faluba az 1700-as évek második felében, az egyetlen templom mind szűkösebbé vált, a reformátusok pedig egyre inkább kiszorultak Isten házából. A 19. század végére aztán megszületett az elhatározás, hogy a református közösség saját templomot építsen, melynek költségeit közadakozásból állták. 

A templomot történetének első évszázadában csak egyszer újították fel, így 2008-ban, az épület centenáriumán ismét felmerült a javításának, megszépítésének gondolata – a következő időszakban pedig előbb a tetőszerkezetet, majd a templombelsőt, most pedig, a tízévnyi munka megkoronázásaként a külső falakat is restaurálták.

A vasárnapi istentiszteleten Ovádi Péter országgyűlési képviselő is a közösség odaadását, összefogását méltatta. "Egy gondos, figyelmes és becsületes munkának az eredményét láthatjuk, amely méltó Isten házához. Ráadásul mindehhez türelem és kitartás is társult, hiszen immáron 10 éve folyamatosan megújul, megszépül a rátóti templom valamelyik része" – fogalmazott.

"Mi lenne jobb példa az isteni jelenlétnek a bizonyítására, mint a megújult és megszépült gyulafirátóti templom?! Mindez egy olyan összefogás eredménye, amelyért az Önök egyházközössége együttesen szeretett volna tenni, az akaratot pedig tettek követték, ma pedig mindannyian megbizonyosodhatunk arról, hogy mire képes az, milyen ereje van annak, ha egy közösség egy irányba, azonos elvek és erkölcsök mentén képes haladni" – mondta Ovádi.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Francsics Károly naplóján keresztül idézték meg 1848-at Kádártán Francsics Károly naplóján keresztül idézték meg 1848-at Kádártán Károlyi Ildikó helytörténeti kutató idézte meg a veszprémi borbély szavain keresztül a szabadság első tavaszát. 2024. március 15. 13:03 Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Közel százmillió forintos EKF-támogatással újította meg, illetve bővítette a közösségi- és játszótereket Veszprém különböző területein a VKSZ Zrt. 2023. szeptember 22. 14:28 Mégis zöld utat kapott a kormánytól a gyulafirátóti elkerülő 82-es út Mégis zöld utat kapott a kormánytól a gyulafirátóti elkerülő Hétfőn késő este jött ki az a kormányrendelet, ami a korábban felfüggesztett állami beruházások közül 24-et azonnali hatállyal visszahelyezett a megvalósítandók közé, köztük a 8-as és 82-es főutak összekötésének előkészítését Gyulafirátótnál.   2023. augusztus 1. 14:37 Kerékpárút és kerékpárforgalmi létesítmények építése Veszprém-Gyulafirátót szakaszon A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi Terv 2020 Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében. A TOP-6.4.1-16-VP1-2019-00003 azonosítószámú projekt keretében valósul meg a kerékpárút és kerékpárforgalmi létesítmények építése a Veszprém-Gyulafirátót szakaszon. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege a TOP-6.4.1-16-VP1-2019-00003projekt keretében 905. 999. 920.-Ft. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, a Széchenyi 2020 program keretében.   2023. július 14. 12:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.