Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Százéves a rátóti református templom / Adakozásból épült, adakozásból újítanák fel

2008. október 31. 20:47
A reformáció napját ünnepelték pénteken este a gyulafirátóti református templomban, mely épp most 100 éves. A hányatott sorú, és összetartó hitközösség elmúlt egy évszázadának történetéről Rácz Béla, Gyulafirátót előző, egyébként a megye legöregebb lelkésze, és Czaun János alpolgármester, részönkormányzati vezető is megemlékezett. A képviselő ez alkalomból tett ígéretet, hogy a jövő évben, persze a hívek segítségével, de ki fogják cseréltetni a templom teljes tetőszerkezetét.

A török hódoltság alóli felszabadítás után költöztek az első reformátusok, az akkor még önálló faluba. De annyira néptelen volt az eredetileg katolikus település, hogy alig néhány család élt itt, így a betelepülő reformátusokkal, ők kerültek fölénybe. Hosszú éveken át jól megfértek a két felekezet hívei egymás mellett, egy templomban. Segítették egymást, és sok esetben közösen munkálkodtak. Az Árpád kori templomot is közös erővel építették újjá a 18. század elején. Az istentiszteletet ugyan nem együtt tartották, hiszen mindenkinek megvolt a maga helye. Így ment ez az 1760-as évekig, amikor betelepítették Gyulaforátótra a környékbeli német, katolikus lakosságot. Velük viszont megfordult az arány. A templomot ki kellett bővíteni, ahonnan a reformátusok egyre kijjebb szorultak. Mivel az épület hátsó részébe, a református szárnyba csak a szószék alatti bejáraton át lehetett bejutni, tehát a katolikus templomon keresztül, a protestánsok egyre inkább kiszorítottnak érzeték magukat. Később külön bejáratot is vágtak nekik, hogy ne zavarják egymás köreit. Bár továbbra is segítették egymást ha kellett, egyre gyakoribbá váltak a konfliktusok. Érdekes, hogy több mint száz éves együttélés, viták, viszályok után a katolikusok kezdeményezték, hogy építsenek országos adakozásból egy saját templomot a reformátusoknak. A dokumentációkból kiderül, hogy akkor szinte minden felekezetből, az ország minden pontjáról megmozdultak hívő emberek, hogy segítsék a kis rátóti templom ügyét. 1903-ban bontották le a régi épületet, mely a nagy templomnak már csak egy kis része volt, és száz évvel ezelőtt felszentelték az újat, a kálvária bejáratánál.

 

Czaun János ezt a közadakozást szeretné feleleveníteni, hiszen a templomot egy évszázad alatt, mindössze egyszer 50 évvel ezelőtt újították fel – fénye megkopott, s állapota hagy némi kívánni valót maga után, megérett egy komoly rekonstrukcióra. A teljes felújítás körülbelül 8 millió forintba kerülne, melyről egyelőre álmodni sem mernek. Arra viszont ígéretet tett a részönkormányzat vezetője, hogy ha a hívek is segítenek adományaikkal, az önkormányzat hozzájárulásával, saját képviselői keretét is felhasználva, jövőre kicserélik a teljes tetőszerkezetet. Ehhez nagyjából másfél millió forintra van szükség. Ebben a munkában, épp ahogy száz éve, most számítok minden gyulafirátóti segítségére, hogy amikor elkészül, mindannyian elmondhassuk, és érezhessük, egy kicsit rajtunk is múlt, a mi munkánk is benne van – fogalmazott Czaun János.


A képviselő hisz ebben a hitközösségben, hiszen mint mondta, minden közösségnek olyan lelkésze van, amilyet megérdemel. Wesswtzky Szabolcs, pedig az az ember, akire mindenki csak büszke lehet: lelkes, elhivatott, ezért nagyra becsült a faluban.

Wessetzky Szabolcs az istentiszteleten, a reformáció napján, Lutherre, a reformáció korára és annak jelentőségére emlékezett. Mint mondta, a reformáció előtt az emberek csigaházban éltek, ahogy az egyház is. Biztonságban érezték magukat, de belül lelki nyomorúságban éltek.

A lutheri tanok kiszabadították ebből az embereket, s a reformáció a kultúrában, az élet szinte minden területén megújulást hozott. Napjainkban, a lelkész úgy látja, újra egyre többen választják ezt a csigaházat. Kint tombol a gazdasági válság, de válságban vannak a családok is. Ha maradunk a csigaházban, ha leülepszik az életünk, fásulttá válunk, de egyszer bekopog majd az élet…

Az a kérdés, ma mit üzen nekünk a reformáció – mondta a lelkipásztor. Meg merünk-e újulni, és felismerjük-e, szinte mindenből több kell, túlélni ezt az időszakot. Több emberségre, több jó szóra, több beszélgetésre és több simogatásra van szükség. S a csigaházból kibújva Isten kezébe kell tenni életünket.

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.