Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Örömből és nehézségből is jut a jubileumi évre

2020. április 22. 18:13
Megkezdődik a Városi Stadionban a dobópálya régóta várt felújítása, ugyanakkor jelentős szakmai és gazdasági nehézségekkel is meg kell birkóznia az idén harmincéves VEDAC vezetőségének.

Március 7-én és 14-én Szombathely adott otthont az utánpótlás és felnőtt téli dobó országos bajnokságnak, ahol ragyogóan szerepeltek a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) versenyzői. Ám a koronavírus-járvány terjedése miatt azóta egyetlen atlétikai viadalt sem rendeztek meg, s a folytatás is meglehetősen bizonytalan. Ami biztos, hogy a júliusi olaszországi ifi Európa-bajnokságot törölték, a kenyai junior vb-t és tokiói olimpiát elhalasztották. A párizsi felnőtt Eb megrendezéséről pedig még nem született döntés.

Különösen érzékeny veszteség a VEDAC számára az ifi Eb törlése, a gerelyhajító Kövér Fanni és a kalapácsvető Csatári Jázmin ugyanis az európai ranglista második helyén áll, így két majdnem biztosra vehető érmes helyezést vesztettünk el. Sportszakmai szempontból egyedül az olimpia elhalasztása lehet előnyös számunkra, hiszen így Orbán Évának nagyobb lehetősége lesz elérni a kvalifikációs szintet

– mondta a vehir.hu-nak az egyesület ügyvezető igazgatója, Németh Attila.

Németh Attila: A jelenlegi helyzetben nekünk is megértőnek kell lennünk (archív fotó) Németh Attila: A jelenlegi helyzetben nekünk is megértőnek kell lennünk (archív fotó)

Orbán – aki sorrendben a 2004-es athéni, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián is képviselte a magyar színeket – a negyedik ötkarikás tornájára készül. Formája biztató, edzéseken rendszeresen 65 méter feletti távolságba hajítja a kalapácsot.

A felkészülés tehát nem állt meg a pandémia miatt a bakonyi műhelynél. A dobóatléták jelenleg kis csoportos és egyéni edzéseken készülnek. Felváltva végzik az erősítő, illetve a dobóedzéseket, így meg tudnak osztozni a dobópályán és a konditermen. A futófolyosót viszont egyelőre nem használják. A futó és az ügyességi szakág versenyzői szintén egyénileg és kis csoportokban tudnak készülni.

Az egyesület vezetősége a szakmai megpróbáltatások mellett a gazdasági nehézségekre is felkészült, s több intézkedést is megtett annak érdekében, hogy úrrá legyen a helyzeten.

Úgy tudjuk, hogy a veszprémi önkormányzat a sportegyesületek működési támogatásának csökkentésére készül. Mindig számíthattunk a város segítségére, a jelenlegi helyzetben nekünk is megértőnek kell lennünk. Abban bízunk, hogy amint rendeződik a helyzet, ismét az egyesületek segítségére siet a városvezetés. A kiesést nem tudjuk teljes mértékben kompenzálni, hiszen nem számíthatunk ekkora volumenű szponzori bevételre. A mérleg javítása érdekében csökkentettük a vezetők és az edzők bérét, s felülvizsgáltuk az eszközbeszerzéseket. Illetve, ha újraindul a szezon, önköltséges lesz a sportolóink versenyeztetésének egy része

– fogalmazott Németh, aki a napokban – több klubtársával – együtt a lakossági szájmaszkok kiosztásában is segített.

A VEDAC egyébként idén ünnepli alapításának harmincéves évfordulóját. Pontosabban ünnepelné, a jelenlegi helyzetben ugyanis elsősorban a túlélésre összpontosítanak az egyesületnél.

Úgy készültünk, hogy valamennyi idei rendezvényünkön hangsúlyt fektetünk erre a szép jubileumra, mostanra azonban biztossá vált, hogy a futónap és a súlylökő párbaj mellett több versenyünk is elmarad. Mindez nemcsak erkölcsi veszteséget jelent. Ezek a viadalok ugyanis minden évben fontos részét képezik a sportolóink felkészülésének, akik jelenleg csak az edzésen tudnak egyéni csúcsot elérni, ami nem számít hivatalosnak

– húzta alá a klubvezető, aki halvány esélyt még lát az eredetileg júliusra tervezett Balaton-bajnokság későbbi megrendezésére.

Kezdődik a dobópálya felújítása

Jó hír ugyanakkor, hogy a munkaterület átadásával április 27-én megkezdődik a Városi Stadionban a dobópálya régóta várt felújítása, amelynek finanszírozására – sportágfejlesztési támogatás keretében – 74 millió forintot biztosított a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).

Mint azt Németh Attilától megtudtuk, a megyeszékhelyen egyelőre nem találtak alkalmas helyet az átmeneti edzéseknek. Ezért Nemesvámoson telepítenek egy mobil dobókört, amit a nagyjából két hónapos átmeneti időszakot követően Veszprémbe szállítanak majd. Ennek kivitelezésében egyébként Szemán János futóedző vállalt szerepet, akinek a „civil” foglalkozása kőműves.

A rekonstrukció tervezett második ütemében az atlétikapálya és a kiegészítő pályák felújítására kerülhet sor, melynek közbeszerzését a napokban írják ki. Ezt követheti majd a világító és a vízelvezető rendszer kiépítése, illetve a tornász gyakorló felújítása. Az egyesület mindezek mellett támogatási igényt adott be egy új atlétikai csarnok építésére is.

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint
további cikkek
Negyedszer rendeztek hegyi ob-t atlétika Negyedszer rendeztek hegyi ob-t Idilli zöld környezetben, viszont annál nehezebb és küzdelmesebb pályán rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) közösen az idei hegyifutó félmaratoni magyar bajnokságot. tegnap 15:35 Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. 2024. április 18. 14:40 Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC atlétika Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC Negyedik alkalommal ad otthont Szentgál és környéke vasárnap a nyílt hegyifutó félmaratoni országos bajnokságnak, amelyet a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) bonyolíthat le. 2024. április 5. 10:33 Ezüstérmet szerzett Budapesten a VEDAC futója VEDAC Ezüstérmet szerzett Budapesten a VEDAC futója Második helyezést szerzett Honti Marcell, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) futója, Budapesten az NN City Run Fuss Budapest! elnevezésű, 11.5 kilométeres országúti futóversenyen. 2024. április 4. 15:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.